İnsan Hakları Bildirgesi'nin kabul edilişin 76. yılı kutlandı. 10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından kabul edildi. Türkiye, 30 maddelik bildirgeye 1949 yılında imza attı.
Akın Bodur/İskenderun
Bildirgenin 76. yılında basın açıklaması yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi Başkanı Coşkun Selçuk, tüm insanların onur ve haklarda eşit olduğu bilinciyle, eşitsizlik adaletsizlik, yoksulluk, ayrımcılık ve savaşa karşı, ısrarla barışı, demokrasi ve insan hakları değerlerini savunduklarını söyledi.
“Savaş politikaları yakın çevremizde insani krize yol açtı”
Ulucami Caddesi üzerindeki Sağlıklı Yaşam Parkı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan İHD şube başkanı Selçuk, "BM, İkinci Dünya Savaşı’nın yol açtığı ağır insani yıkımın bir daha asla yaşanmaması için, barış, insan hakları ve demokrasi ideallerine dayalı uluslararası bir sistem oluşturma hedefiyle inşa edilmiştir. 30 maddeden oluşan Evrensel Bildirge, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde yürütülen uzun çalışmalar sonucunda 10 Aralık 1948 tarihinde Paris’te toplanan BM Genel Kurulu tarafından kabul ve ilan edilmiştir. Bugün gelinen aşamada maalesef bu ilkelerin çok gerisinde kalınmıştır. Güçlü devletlerin çıkar ilişkilerine dayalı oluşturdukları askeri ve ekonomik birliktelikler, sürdürülen savaş politikaları yakın çevremizde Ukrayna, Gazze ve bugünlerde Suriye’de olduğu gibi halkları temel hak ve özgürlüklerini kullanamaz hale getirmiş, büyük bir insani krize yol açılmıştır" dedi.
“İnsan hakları açısından dünyada kriz yaşanıyor”
"Savaş’a hayır, barış hemen şimdi; Yaşasın demokrasi mücadelemiz; İnsanlık onuru işkenceyi yenecek; İnsan haklarıyla insandır; Kayyuma karşı omurgamıza; Özgür basın susturulamaz" sloganları arasında konuşan İHD şube başkanı Selçuk, açıklamasını şöyle sürdürdü: "İnsan hakları açısından dünyada ciddi bir kriz yaşanmaktadır. Bu kriz hali Türkiye’de de tüm yoğunluğu ve ağırlığı ile yaşanmaktadır. Ülke, 2016 yılından bu yana süreklilik kazandırılan bir OHAL rejimi ile yönetilmektedir. Bu süreç, siyasal iktidarın gücünü sınırlandıran anayasa ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin terkedilmesine yol açmıştır. Böylelikle keyfilik ve belirsizlik siyasal alanın asli unsurları haline gelmiştir. Özellikle bir yönetim tekniği olarak başvurduğu belirsizlik yaratma gücü, siyasal iktidara erkini daha da merkezileştirip toplum üzerindeki baskı ve kontrolünü arttırma olanağı sağlamaktadır. Siyasal iktidarın ekonomiden toplum sağlığına ülkenin her meselesini güvenlik sorunu haline getiren, toplumu kutuplaştıran, ülke içinde ve dışında şiddeti esas alan, uluslararası sorunların çözümünde çatışma ve savaşı tek yöntem haline getiren politikaları sonucunda 2024 yılında da yoğun yaşam hakkı ihlalleri yaşanmıştır. Alevilerin bir inanç olarak kabul edilme talepleri farklı kültür olarak değerlendirilip bir devlet dairesi ile kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Çok faklı toplumsal kesimlerden insanlar ya doğrudan kolluk güçlerinin şiddeti ya da devletin, 'önleme ve koruma' yükümlülüğünü yerine getirmemesi sonucu üçüncü kişiler tarafından gerçekleştirilen şiddetin sonucu yaşamlarını yitirmişlerdir."
“İfade özürlüğünün önünde 15’ten fazla düzenleme bulunuyor”
Selçuk, kentte faaliyet gösteren bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin yöneticileri de katıldığı toplantıda şunları söyledi: "Anayasa’nın ve evrensel hukukun mutlak olarak yasaklamasına ve insanlığa karşı bir suç olma vasfına rağmen işkence olgusu 2024 yılında da Türkiye’nin en başat insan hakları sorunu olmuştur. Resmi gözaltı merkezlerinin yanı sıra kolluk güçlerinin barışçıl toplantı ve gösterilere müdahalesi sırasında, sokak ve açık alanlarda ya da ev ve iş yeri gibi mekânlarda, yani resmi olmayan gözaltı yerlerinde ve gözaltı dışındaki ortamlarda yaşanan işkence ve diğer kötü muamele uygulamaları, yeni bir boyut kazanmıştır. Devletlerin insan haklarına yönelik saygısının doğrudan göstergesi olan hapishaneler, Türkiye’de siyasal iktidarın hukuku bir baskı ve sindirme aracı olarak kullanmasının sonucunda tıka basa dolu durumdadır. Yaşam hakkı ihlalinden işkenceye, sağlık hakkına erişime kadar ağır ve ciddi ihlallerinin yaşandığı yerlerdir. Siyasal iktidarın, demokratik toplumun can damarlarından birini oluşturan düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları, özellikle de basın ve insan hakları savunucuları üzerindeki kaygı verici boyutta artan baskı ve kontrolü 2024 yılında da sürmüştür. Mevzuatta ifade özürlüğünün kullanımı önünde engel oluşturan 15’ten fazla düzenleme bulunurken kamuoyunda 'Etki Ajanlığı Yasası' olarak bilinen yeni bir düzenlemenin gündeme getirilmesi hiç bir şekilde kabul edilemezdir. Böyle bir düzenlemenin yapılması halinde bu, hakkın özünü ortadan kaldıracak ve ifade özgürlüğünü tümüyle kullanılmaz hale getirecektir. Kayyım atamalarının seçme seçilme hakkı ve halk iradesinin gaspı olduğu gerçeğinden hareketle yıl içinde her toplumsal kesimden kişi ve grup, bilhassa da seçtikleri belediye başkanlarının yerine iradelerini hiçe sayarak kayyım atanmasını protesto eden seçmenler, toplanma ve gösteri yapma özgürlüklerini mülki idare amirlerinin yasakları ve kolluk güçlerinin fiili müdahaleleri sonucunda kullanamamışlardır. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının kadınlar ve LGBTİ+’lar için ne anlama geldiğini 2024 yılında yüzlerce kadının erkekler tarafından öldürülmesi; LGBTİ+’ların ayrımcı, fobik ve nefret içerikli saldırılara maruz kalması ile anlamış olduk. Türkiye uzunca bir süredir Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizini yaşıyor. Hayat pahalılığı, işsizlik, yoksulluk, güvencesizlik en çok kadınları, çocukları vuruyor."
10011,27%0,14
34,99% 0,14
36,71% -0,08
2976,67% -0,11
4819,81% -0,22