´Bilim kurgu filmlerinde bilim´ söyleşisi

´Bilim kurgu filmlerinde bilim´ söyleşisi

Fizik Profesörü, memleketi İskenderun´da öğrencilerle ´Bilim kurgu filmlerinde bilim´ konulu söyleşide buluştu.

Mersin Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Barış Bağcı, memleketi İskenderun´da, lise öğrencileri, eğitimciler ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle 'Bilim kurgu filmlerinde bilim' adlı söyleşide buluştu ve bilimkurgu filmlerinde fizik, matematik ve zaman sorunsalını anlattı; Sicim teorisi ve ikizler teorisi hakkında bilgi verdi. 

İskenderun´da özel eğitim veren Güney Kampüs Metin Kanmaz Koleji ile kentte faaliyet gösteren Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği işbirliği ile Güney Kampüs Metin Kanmaz Kolejinde düzenlenen söyleşide konuşan Prof. Dr. Bağcı, bilim kurgu filimlerinde kullanılan bilim ve teoriler ile doğru ve yanlışları anlattı. 1985 yapımı 'Geleceğe dönüş' adlı filmle başladığı sunumunu, kolaydan zora doğru geçiş yapacağını anlatan Prof. Dr. Bağcı, fizikteki evren hız limitinin ´ışık yılı´ olduğunu anımsatıp, filmde zaman arabasıyla geleceğe gidildiğini ancak geçmişe gidilmediğini belirtti, 'İkizler paradoksu' hakkında bilgi verip, ışık hızına yakın hareket edilmesi halinde saatın yavaşladığını ve zamanın daha kısaldığını ifade etti. Prof. Dr. Bağcı, 'Belirli hıza erişmek mümkün olsa, geleceği gidiş mümkün olabilir' dedi.

1968 yapımı 'Maymunlar Cehennemi' adlı filmdeki bilim kurgu konularını anlatan Prof. Dr. Bağcı, 'Yeni olan, her zaman eskiden daha iyi demek değildir. 1985 yapımı ´Geleceğe dönüş´ filmi, 68 yapımı ´Maymunlar Cehennemi´ne göre, çok daha maliyetli ama daha az gerçekçi. 68 yapımı film, yani eski olan film daha gerçekçidir. Hollywood fimleri planlanırken, önce bütçe tartışılır' dedi. 2014 yılı yapımı ´Yıldızlararası´ adlı filmle ilgili değerlendirmesinde, ışık hızının evrendeki en üst limit olduğunu belirtti ve 'Işık hızı, ulaşılamayan bir hızdır. Ulaşılırsa form değişi anlamındadır' dedi. Yıldızlararası filminde genel görelilik teorisinin kullanıldığını anlatan Mersin Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bağcı, sayısal alanda eğitim gören lise öğrencilerine, tıp veya sosyal bilimler haricinde, fen bilimleri alanında eğitim almayı düşününlere, bilgisayar ve fizik ilişkisini anlattı, İngilizce, bilgisayar ve matematik derslerine önem vermelerini önererek, 'Bu dersler size nefes aldırır ve ileriye götürür' değerlendirmesini yaptı.

1998 yapımı 'Cennet elmasını yiyebilmek' adlı film üzerindeki bilgi ve kurguları anlatan Prof. Dr. Bağcı, matematikte sonsuzluğa kadar giden ´Pi´ sayısının çok önemli olduğunu belirterek, 'Pi sayısı çok önemli, çünkü içerisinde her şeyi, matematiksel tüm sayıları barındırıyor. Matematiksel olarak sorulan tüm soralara karşılık gelen sayı, Pi sayısında mümkündür. Cennet elmasını yiyebilme' adlı film, din konusunu matematiksel olarak işliyor' diye konuştu.



"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

İlkokul öğrencileri vali koltuğunda

Sembolik başkan 'denetim' istedi

CHP il başkanı istifa etti

"Mücbir sebep hali en az bir yıl uzatılmalı"

Prof. Görür: Faylardaki stres transfer oldu

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Yükleniyor

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62