İskenderun Belediyesi ve HBB Meclisi üyesi Hüseyin Tintaş, "Kentte binalara 8 kat sınırı geldi. Çok katlı binalarda yükseklik 8 kat ama yoğunluk tabana yayılacak. Yeni bir planda bu katlar ne olur, onu bilmiyorum" dedi.
Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'da inşaatlarda yoğunluk korunarak yüksekliğin 12 kattan 8 kata düşürüldüğünü belirten harita mühendisi, İskenderun Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Meclisi üyesi Hüseyin Tintaş, "Yeni bir planda bu katlar ne olur, onu bilmiyorum" dedi. "Kentte binalara 8 kat sınırı geldi" diyen Tintaş, "Çok katlı binalarda yükseklik 8 kat ama yoğunluk tabana yayılacak" dedi.
Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği'nin düzenlediği "İmar değişikliği ve rezerv alan sorunu" adlı söyleşiye konuk olan Harita mühendisi, İskenderun Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Meclisi üyesi olan Hüseyin Tintaş, imar planları ve kentte yapılacak inşaatlar üzerine değerlendirmede bulundu.
“İmar barışı çok insanın felaketi oldu”
Daha önce yaptığı değerlendirmede 'imar barışını ülkenin felaketi' olarak nitelendirdiğini ifade eden Tintaş, "Nitekim 6 Şubat depremlerinde insanların mezarı oldu. İmar barışı çok insanın felaketi oldu. Bunlara çok dikkat etmemiz lazım" dedi. İskenderun ve HBB meclislerinde verilen her kararı iyice inceleyip, uyguladıklarını anlatan Tintaş, "İskenderun'da deprem sürecinde birçok bina yok oldu. Deprem sonrası imar planı kapsamında uyuşmazlıklar yaşandı, yola terkler, birleşmeler, yapı nizamıyla ilgili değişmeler oldu. Elverdiğince bunların düzeltilmesine çalışıldı. İskenderun 1/5000 Nazım İmar Planı gereği gibi yapılamadı. Bu nedenle 1/1000'lik Uygulama İmar Planında hatalar oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 'ticari' kavramını değiştirmesiyle, Çay Mahallesinde, depremde yıkılan evlerini yapamadı. Belediye meclislerinde bunu 'ticari+konut' alanı olarak değiştirdik, artık binalarını yapabilecekler. Tam istediğimiz gibi bir plan olmasa da planda kısmi bir revizyona gidildi. Aslında köklü bir çalışma gerekli ama bu zaman alacak" dedi.
“Sınırı olmayan bir şehir büyüyemez”
İskenderun Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyesi Tintaş, şöyle konuştu: "Sınırı olmayan bir şehir büyüyemez. İskenderun'un gelişme sınırı yok. Bir tek sahilimiz vardı, o da gitti. Büyük bir kültür merkezi, otogar, hal yerimiz yok. Nardüzü, Hatun bölgesei, İskenderun'un gelişim ve sosyalleşme alanlarıydı. Hatay büyükşehir oluken ve İskenderun'un sınırları çizilirken, yanlış belirlendi."
"İmar planlarına itirazlar 1/5000'likte yapılmalı"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay'ın 1/100.000'lik İmar Planını yapıyor, üzerinde çalışıyor. Vatandaşlar imar planlarına itirazlarını 1/5000'likte yapmalı. Çünkü, 1/1000'likteki itirazlardan çoğu zaman sonuç alınamaz. Şehrin planlaması yapılırken, insanlar 1/5000, 1/1000'de itirazlarını askıdayken yaparlarsa, fazla masraf yapmadan sonuç alabilir. 1/5000'lik planda ayrıntılı düzenleme olmaz. 1/1000'lik planlarda sanayi, tarım gibi alanlar belirleniyor" diye konuştu.
“Yerinde dönüşümün de en büyük sıkıntılar arasında”
Yerinde dönüşümün de en büyük sıkıntılar arasında yer aldığını, hibe ve kredi olarak verilen 750'şer bin liraların hiçbir şeşi karşılamadığını, inşaatlar yapılırken müteahhitlerin 100 metrekareye 2 milyon lira talep ettiğini anlatan Hüseyin Tintaş, "Kredi sorun oluyor, geriye kalan parayı ödeme de sorun oluyor. Güvensizlik de var. Bu nedenle birçok insan, tanıdığı müteahhidi arıyor. Yerinde dönüşümde geri ödeme sorunu da var. Vatandaşın geliriyle geri ödemeyi müteahhite farkı vermesi de sıkıntılı" değerlendirmesini yaptı.
6 Şubat depremlerinde E 5 üzerindeki yıkımın nedenleri arasında İsmet İnönü Mahallesinden gelen ve üstü örtülen geçmişteki açık dereden kaynaklandığını anlatan Tintaş,"Geçmişte orada düzenlemeler, kutu baks yapıldı ama yerin altında hala su birikintisi var. Kutu baks yetmedi" dedi.
Yüksek binalar ne olacak?
İskenderun'da, 6 Şubat depremlerinde yıkılan ya da ağır hasarlı olması üzerine yıkımı yapılan çok sayıda 8 kattan fazla kat sayısına sahip bina, plan notlarında yapılan değişiklikle kentte getirilen '8 kat sınırı' ile yapılamayacak. Deprem öncesinde, özellikle sahil kesiminde 1 milyon dolardan 2,5 milyon dolana kadar alıcı bulduğu bilinen bu binaların 8 katın üzerindeki konut yapımına izin verilmeyecek olması ve yoğunluğu yer olmadığı için tabana da verilmesi mümkün olunmaması üzerine, önümüzdeki süreçte, İskenderun Belediyesi ve Hatay Büyükşehir Belediyesi ile vatandaşın mahkemelik olması bekleniyor. Belediyelere karşı açılacak tazminat davalarının, belediyelerin bütçelerini zorlayacağı ve hizmeti engelleyebileceği de sanılıyor.
9031,82%-2,18
34,46% -0,06
36,26% -0,84
2935,45% 0,54
4929,17% -0,76