Antakya/SES
Ülke içinde yaşanan birçok sıkıntı yaşanırken, dış politikada zikzakların ortaya konulduğunu savunan Saadet Partisi (SP) Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Necmettin Çalışkan, propaganda amaçlı servis edilen bir fotoğrafla gündemin meşgul edildiğini savundu ve bu durumu eleştirdi.
SP GİK üyesi Çalışkan, “Nihayetinde içeriği bilinmeyen, anlık bir fotoya haddinden fazla anlamlar yüklemenin ve büyük bir diplomatik zafer kazanılmış edasıyla yansıtmanın bir manası yoktur. Nitekim benzer bir pozun Pakistan Devlet Başkanı Şahbaz Şerif tarafından da yakalandığı, başkanın ekibi tarafından kendi ülkesinde aynı yönde propaganda malzemesi olarak kullandıkları ama hiçbir esamelerinin okunmadığı da ortadadır. Mezkûr sahneden yeni bir 'one minute' çıkarma hevesine kapılma heyecanı yaşandığı görülüyor. Ekrana yansıyanlardan o ortamda büyük siyasi stratejilerin konuşulmadığını sarı çizmeli Mehmet ağa bile bilir" açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılma planının olduğu yönündeki açıklamasını da değerlendiren SP'li Çalışkan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin açıklamaları sonrası Putin, bir NATO ülkesinin Şanghay İşbirliği’ne katılmasının ancak NATO’dan çekilmesiyle mümkün olabileceğini ifade etti. Avrupa Birliği kapısında uzun yıllardır bekleyen Türkiye’nin, dış politikada zikzaklar çizerek geldiği nokta manidardır. Bir ipte oynayan iki cambaz gibi 'şunu yaptım bunu yaptım' tavrında bir edayla ne iç ne dış politika yönetilemez. Bu durumun aslında ülkenin birçok meselesinde yaşandığının acı gerçeği de herkesin malumudur. Ekonomide, eğitimde, adalette yaşadığımız politikasızlıklar, plansızlıklar dış politikada da istikrarsız şekilde devam ediyor. Bugün Ukrayna’nın buğdayına, Rusya’nın gazına muhtacız, bir taraftan da Avrupa’nın teknolojisine tümüyle bağımlıyız. Hâl böyleyken dört bir yandan ekonomik olarak kuşatılmış bir ülke olarak tutarsız dış politikalarla, günlük hamasi söylemlerle, ona buna savaş tehditleri ile birilerine gözdağı vermekle, iç politikada oy devşirmeye çalışmakla ancak günü kurtarırız. Bunun ne ülkeye ne de bunu yapanlara hiçbir faydası olmaz. Ülkenin bulunduğu konumun ve durumun farkına vararak hukukun egemen olduğu, barışçıl bir politika yürütmeliyiz. Üretime ağırlık vererek; ithal eden bir ekonomiden çok üreten ve ihraç eden bir ekonomiye yönelerek gün geçtikçe artan dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız."
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74