Hatay´ın yöresel yemekleri arasında bulunan ve daha çok dinsel törenler ile özel günlerde pişirilen Hirise (aşura, dövme) yemeğinin yapılışı ve hikâyesini konu eden ´Birin Aşı´ adlı belgesel film Ocak 2018´de Hindistan´ın Rajastan
Bayramlar ve özel günlerde yapılarak birliği temsil eden Hirise yemeğin hikâyesinden yola çıkılarak, çekimi yapılan belgeselde, yemeğin birlik, beraberliği simgeledi de anlatılıyor. Antakya ve Hatay´ın binlerce yıldır birlik kenti olarak yaşadığını, filmin adının da bu nedenle “Birin Aşı” konulduğu ifade edildi. Çektiği 16 belgeselle 30´dan fazla ülkede film festivallerine katılan Prof. Dr. Cereci´nin, geçen yıl çektiği ve Antakya´nın medeniyet tarihini konu edinen ´İnsanları insanlığa çağıranlar´ adlı filminin yanı sıra “Birin Aşı” adlı filmi de Antakya´yı uluslararası alanda tanıtacak.
Çekimleri Serinyol, Altınözü, Şenköy ve Antakya´da yapılan belgeselde, hirisenin dövülerek yapılması anlatılarak, insanın da dövülerek kemale ermesinin, nefis terbiyesiyle olgunlaşmasının dile getirildiği belirtildi. Filmde, malzemesinin hazırlanmasından buğday ve etin dövülmesine kadar yorucu bir süreçte yapılan hirisenin bu nedenle değerli olduğu, özel günlerde yapıldığı da kaydediliyor. Hirise, Hatay´da yaşayan Alevi, Sünni, Ermeni, Süryani, Musevilerin mukaddes saydığı ve bayramlarda yapmaya özen gösterdikleri yemek olmasının, kutsal bir özelliğinin bulunduğu da dile getirildiği kaydedildi.
Genel koordinatörlüğünü Mustafa Eniç´in yaptığı filmde Yrd. Doç. Dr. Murat Tiryakioğlu ve Semire Tiryakioğlu danışman olarak görev aldı. Mehmet Açıkgöz, Ömer Sağlamoğlu, Murat Mutlu da teknik ekipte filme katkıda bulundu. Değişik türlerden müziklerle kurgulanan filmin İngilizce altyazılı olarak uluslararası festivallere katılacağı belirtildi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55