Hatay´ın yöresel yemekleri arasında bulunan ve daha çok dinsel törenler ile özel günlerde pişirilen Hirise (aşura, dövme) yemeğinin yapılışı, hikâyesi ve felsefesini konu eden ´Birin Aşı´ adlı belgesel film Mayıs 2018´de Tayvan´da
´Birin Aşı´ adlı belgesel, geçen yıl MKÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından çekilmişti.
Türkiye´nin birlik ve barışa en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda çekilen ve temasını yerel bir yemeğin oluşturduğu belgeselde, değişik etnik grupların oluşturduğu toplumlarda birbirine saygı ve yaşamı paylaşıldığı Antakya örneğine de vurgu yapılıyor. Antakya´nın en eski halklarından bu yana her dönem yörede yapılan ve özel günler, bayramlada pirişilen Hirise yemeğinin hikâyesinden yola çıkılarak çekilen filmde, yemeğin bir birlik, beraberlik yemeği olduğu, Antakya´da binlerce yıldır birlikte yaşandığı belirtiliyor. Çalışma alanı belgesel film olan ve 16 belgesel filmle 30´dan fazla ülkedeki film festivallerine katılan Prof. Dr. Cereci, geçen yıl çektiği Antakya´nın medeniyet tarihini konu edinen ´nsanları insanlığa çağıranlar´ filminin yanı sıra ´Birin Aşı´ adlı belgeselle de Antakya´yı uluslararası alanda tanıtacağını ifade etti.
Çekimleri Serinyol, Altınözü, Şenköy ve Antakya´da yapılan belgeselde, hirisenin dövülerek yapılmasıyla, insanın da dövülerek kemale ermesi, nefis terbiyesiyle olgunlaşması anlatılıyor. Filmde, malzemesinin hazırlanmasından buğdayın ve etin dövülmesine kadar meşakkatli ve yorucu bir süreçte yapılan Hirise´nin bu nedenle değerli olup, özel günlerde yapıldığı anlatılıyor. Antakya´da yaşayan tüm toplumların; Alevilerin, Sünnilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Musevilerin mukaddes saydığı ve bayramlarında yapmaya özen gösterdikleri hirisenin kutsal özelliği de filmde ifade ediliyor. Değişik türlerden müziklerle kurgulanan filmin İngilizce altyazılı olarak uluslararası festivallere katılıyor.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55