Bitkilerin etki değeri 1 yıl

Bitkilerin etki değeri 1 yıl

Son yıllarda doğaya dönüş çabası artıp, korona sonrası tıbbi ve aromatik bitkiler ile baharatlara yönelme sürerken, Tıbbı ve Aromatik Bitki Uzmanı Beşid Baysoy, hiçbir bitkinin tedavi amaçlı kullanılamayacağını, ama destek amaçlı

Akın Bodur/İskenderun

 Baysoy, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin olduğunu, bunların bal, propolis gibi olup, bunların tedavi amaçlı olmadığını kaydetti.

Eski ve yeni ürünler nasıl anlaşılır?
Kentte faaliyet gösteren İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin geleneksel Çarşamba Sohbetlerine konuk olan Baysoy, 'Çay, karabiber, kimyon vs, birer besindir ama keskin besinlerdir. Patates vs gibi değildir' diye konuştu. Beşir Baysoy, 'Bir bitkinin etki ve besin değeri 1 yıldır. Sonrasında etken maddesi kalmaz. Bu baharatlar; nane, kimyon, karabiber, kırmızı biber, vs. için de geçerlidir. Bunların da etki ve besin değeri bir yıldır. Kuruyemişlerde de durum böyledir. Bunların güneş ışığından uzak tutulması, tazeliğinin korunma süresini uzatır. Lamba ışığının olumsuz etkisi olmaz' dedi ve açık havada satılan baharatların alınmamasını da önerdi. Baysoy, yeni ve eski ürünlerin ´renk, koku ve tadından´ fark edilip, anlaşılabileceğini de kaydetti. Bir soru üzerine yerli ve ithal ürünlerde, raf ömrünü uzatmak için koruyucu ilaç kullanıldığını ve dışarıdan değil laboratuvar ortamında anlaşılabileceğini belirten Baysoy, kurtlanan ve bitlenen malzemenin iyi bir ürün olduğunu ama eski ve ilaç kullanılmamış bir ürün anlamına geldiğini söyledi.Drog hazırlama belgesi (bitkisel drog; Tıbbi ve aromatik bitkilerin çoğunlukla kurutulmuş, bazen taze, bütün, parçalanmış veya kesilmiş bitkileri veya bitki parçaları) sahibi olan Baysoy, bu belge sahibi olanların bazı hastalıkların korunmasında bitkiler konusunda tavsiyede bulunabileceğini ama bunun tedavi amacıyla olamayacağını ifade etti. İskenderun´daki Lokman Hekim Baharatları sorumlusu Baysoy, 'Bitkiler ilaç değil, sadece takviye gıdadı' değerlendirmesini yaptı.

'Termik santraller bitkileri olumsuz etkiliyor'
Bir soru üzerine, yörede kurulan termik santrallerin, Amanos Dağı ve Hatay´daki endemik bitki çeşitliliği ile tıbbı ve aromatik bitki türlerini olumsuz etkilediğini, planlanan Hassa Tüneli´nin de bezer etkiyi yapacağını düşündüğünü kaydetti. Baysoy, şöyle konuştu: 'Doğayı, ekolojiyi tehdit eden unsurlar, bitkileri, hatta tarımı da olumsuz etkiler. Sanayileşmeyi hedef edinmiş şekilde hareket ediyorum ama tarımı planlamıyoruz. Türkiye´nin birçok yerinde bu tür sıkıntı var. Tarım alanlarını hızla betonlaştırıyoruz.'
Baysoy, katılımcıların isteği üzerine soğuk algınlığı veya grip hastalığına yakalanmamak için ıhlamur, nane-limon, ada çayı gibi ürünlerin tüketilmesini istedi; 40 yaşın üzerindeki erkeklere de günde bir avuç kabak çekirdeği tüketmeyi önerdi.



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55