Bitkilerin etki değeri 1 yıl

Bitkilerin etki değeri 1 yıl

Son yıllarda doğaya dönüş çabası artıp, korona sonrası tıbbi ve aromatik bitkiler ile baharatlara yönelme sürerken, Tıbbı ve Aromatik Bitki Uzmanı Beşid Baysoy, hiçbir bitkinin tedavi amaçlı kullanılamayacağını, ama destek amaçlı

Akın Bodur/İskenderun

 Baysoy, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin olduğunu, bunların bal, propolis gibi olup, bunların tedavi amaçlı olmadığını kaydetti.

Eski ve yeni ürünler nasıl anlaşılır?
Kentte faaliyet gösteren İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin geleneksel Çarşamba Sohbetlerine konuk olan Baysoy, 'Çay, karabiber, kimyon vs, birer besindir ama keskin besinlerdir. Patates vs gibi değildir' diye konuştu. Beşir Baysoy, 'Bir bitkinin etki ve besin değeri 1 yıldır. Sonrasında etken maddesi kalmaz. Bu baharatlar; nane, kimyon, karabiber, kırmızı biber, vs. için de geçerlidir. Bunların da etki ve besin değeri bir yıldır. Kuruyemişlerde de durum böyledir. Bunların güneş ışığından uzak tutulması, tazeliğinin korunma süresini uzatır. Lamba ışığının olumsuz etkisi olmaz' dedi ve açık havada satılan baharatların alınmamasını da önerdi. Baysoy, yeni ve eski ürünlerin ´renk, koku ve tadından´ fark edilip, anlaşılabileceğini de kaydetti. Bir soru üzerine yerli ve ithal ürünlerde, raf ömrünü uzatmak için koruyucu ilaç kullanıldığını ve dışarıdan değil laboratuvar ortamında anlaşılabileceğini belirten Baysoy, kurtlanan ve bitlenen malzemenin iyi bir ürün olduğunu ama eski ve ilaç kullanılmamış bir ürün anlamına geldiğini söyledi.Drog hazırlama belgesi (bitkisel drog; Tıbbi ve aromatik bitkilerin çoğunlukla kurutulmuş, bazen taze, bütün, parçalanmış veya kesilmiş bitkileri veya bitki parçaları) sahibi olan Baysoy, bu belge sahibi olanların bazı hastalıkların korunmasında bitkiler konusunda tavsiyede bulunabileceğini ama bunun tedavi amacıyla olamayacağını ifade etti. İskenderun´daki Lokman Hekim Baharatları sorumlusu Baysoy, 'Bitkiler ilaç değil, sadece takviye gıdadı' değerlendirmesini yaptı.

'Termik santraller bitkileri olumsuz etkiliyor'
Bir soru üzerine, yörede kurulan termik santrallerin, Amanos Dağı ve Hatay´daki endemik bitki çeşitliliği ile tıbbı ve aromatik bitki türlerini olumsuz etkilediğini, planlanan Hassa Tüneli´nin de bezer etkiyi yapacağını düşündüğünü kaydetti. Baysoy, şöyle konuştu: 'Doğayı, ekolojiyi tehdit eden unsurlar, bitkileri, hatta tarımı da olumsuz etkiler. Sanayileşmeyi hedef edinmiş şekilde hareket ediyorum ama tarımı planlamıyoruz. Türkiye´nin birçok yerinde bu tür sıkıntı var. Tarım alanlarını hızla betonlaştırıyoruz.'
Baysoy, katılımcıların isteği üzerine soğuk algınlığı veya grip hastalığına yakalanmamak için ıhlamur, nane-limon, ada çayı gibi ürünlerin tüketilmesini istedi; 40 yaşın üzerindeki erkeklere de günde bir avuç kabak çekirdeği tüketmeyi önerdi.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20