Ağır darbe alan emek sınıfı, çok bedel ödediğini ifade eden Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Ilgan, "Bölgede siyaset ve sendikacılık da dahil her şey baskılanmış durumda" dedi.
Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren İspanya firması Befesa Sılver Metal Fabrikasında 26 Temmuz'da başlayan grev, bugün 14. gününe girerken, grevdeki işçileri ziyaret edenler arasında Özçelik İş Sendikası eski Genel Başkanı A. Cengiz Gül de yer aldı. 87 personelin çalıştığı İskenderun OSB'de faaliyet gösteren Befesa Sılver Metal Fabrikasında 60 işçiden grev kapsamındaki 49 işçi ücret ve hak direnişini fabrika önünde kurulan çadırda sürdürüyor. İşveren Befesa Sılver Metal Fabrikasınının ise Dörtyol'daki tesislerine taşıdığı hammaddeyi depoladığı belirtiliyor.
“Güven olmazsa örgütlenme olmaz”
Grev çadırına yaptığı ziyaretle işçilerin direnişini kutlayan, başarı dileğini ileten Özçelik İş Sendikası eski Genel Başkanı Cengiz Gül, "Greviniz hayırlı olsun. Birleşik Metal-İş Sendikası'nın bu konulardaki (grev) deneyimini biliyorum. Demokratik çerçeveyi uygulamasını da biliyoruz. Dayanışma ve birliktelikle, grevinizde başarılı olacağınıza inanıyorum" dedi. Gül, işçinin daha çok örgütlü olması, dayanışması ve birlikte hareket etmesi için sendika ve sendikacıların emekçilere güven vermesi gerektiğini anlattı.
“Ülkede sendikal hareket geriledi”
Gül, "Sendikacıların işçiye güven vermesi gerekir ki sendikalaşma oranı artsın. Güven olmazsa örgütlenme olmaz. Bu nedenle sendikalar ve sendikacılar işçilere güven vermeli" diye konuştu. Cengiz Gül, ülkede sendikal hareketin geçmişe göre nitelik ve nicelik olarak gerilediğini, bunda örgütlenmeye konulan engellerin ve baskıların da etkisi olduğunu ifade etti. Özçelik İş Sendikası eski Genel Başkanı Gül, sendika başkanlığı döneminde işçilerin 30 gün olan kıdem tazminatlarının sendikacılara 45 gün olarak yansıtılırken, kendi önerisiyle işçilerin ve sendikacıların kıdem tazminatı süresinin 30 günde eşitlenmesini sağladığını da söyledi.
“Performansa dayalı bir maddeyi bile kabul etmeyiz”
Gül'ün ziyaretine teşekkür eden Befesa Sılver Metal'de yetkili olan Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan, işverenin ücrette yüzde 27.7 artış ve kıdeme göre her yıl için 1 lira önerirken, kendilerinin yüzde 82 artışla 40 bin lira ücret istediğini söyledi. İşletmede 6 ayrı kademe ücret skalası olduğunu ve bunun üçünün boş olduğunu ifade eden Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Ilgan, işverenin uygulamaya çalıştığı 'performansa dayalı' sistemle 14 yıllık işçinin daha az alırken, yeni giren işçiye daha çok ücret verilmeye çalışıldığını ifade etti. Ilgan, "Amaç, performansa dayalı hizmet anlayışını uygulamak, bu sistimi kabullendirme çabası. İşletme yıllık üremide 60 bin tondan fazlasına prim vermeyi sürdürmek isterken, biz de primin kaldırılmasını ve ikramiye verilmesini istiyoruz. Biz sendika olarak. Performansa dayalı bir tek maddeyi bile kabul etmeyiz ve bunu grev nedeni olarak kabul ederiz. Toplu iş sözleşmesindeki 80 maddenin genelinde uzlaşma sağlanamadı. Biz sendika olarak. performansa dayalı bir tek maddeyi bile kabul etmeyiz ve bunu grev nedeni olarak kabul ederiz" değerlendirmesinde bulundu.
Sorunu, hak ve alınteri mücadelesinin doğru bir endüstriyel ilişki ile çözme taraftarı olduklarını ve bu yönde çabaladıklarını anlatan Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Ilgan, "Ama, işçinin, emekçilerin, üyelerimizin açlıkla terbiye edilmesi anlayışını da kabul etmeyiz, bu yaklaşıma izin vermeyiz" diye konuştu.
“Grev, işçilerin tek silahı”
Ekonomiden kaynaklı olarak işçi sınıfının bölgede hareketlilik yaşadığını, Befesa Sılver Metal ile Yolbulan Metal Fabrikası grevlerinin de bunu ifade ettiğini belirten Deniz Ilgan, "İşçiler de bu ülkenin yurttaşı. Nasıl ki sermayeye, yabancı sermayeye sağlanan destek ve kolaylıklar, işçilere de sağlanmalıdır. İşçilere de hakları verilmelidir. Keşke fabrikada greve gidilmese, masa başında uzlaşma sağlansaydı. Bunu istedik, ama olmadı. Bu nedenle işçilerin tek silahı olan grevi mecburen kullandık. Greve çıkış tarihimiz belli; 26 Temmuz, ama dönüşümüz belli değil. Bir bedel ödenecekse o bedel ödenecek. Çünkü, biz kararlıyız ve mücadele edeceğiz" dedi.
“Ağır darbe alan emek sınıfı, çok bedel ödedi”
Sendikacılıkta yapılan her yanlışın iz ve yara bıraktığını ifade eden ve günümüzde emekçilere her alanda baskılama yapıldığını, bunların da örgütlenme ve sendikal harekete zarar verdiğini ifade eden Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Ilgan, şöyle konuştu: "Çok ağır darbe alan emek sınıfı, çok bedel ödedi. Bu ülkede işçi sınıfı var ve emek sınıfı başını kaldırmalı, kaldıracak. Zaten işçi sınıfı başını kaldırdığı için bugün Befesa Sılver Metal ile Yolbulan Metal Fabrikası grevler var. Bölgede siyaset ve sendikacılık da dahil her şey baskılanmış durumda. Çünkü sanayinin yoğun olduğu bir bölge. İşçinin aldığı ücretlerden, örgütlenmesine kadar baskılanmış durumda. Ama bu değişecek. Bölgede işveren de kendi arasında çok ciddi şekilde örgütlü. Ve işverenin siyasetle ilişkisi var. Kendi siyasetini yapması gereken işçi sınıfının da bölgede yeterince örgütlenmesi yapılmamış."
Ücretlerin 18.000 ila 22.000 lira arasında kıdem ve bölüme göre değiştiği, ortalama ücretin 22 bin lira olduğu Befesa Sılver Metal'de ücretlere yüzde 82 artışla 40 bin lira olmasını isterken, işveren ise son teklifinde ücretlerde yüzde 27.7 oranında artış önermişti.
9634,88%-0,67
34,04% -0,02
37,55% -0,17
2745,37% 0,08
4462,77% 0,00