Av sezonu açıldı, balıkçılar yeni düzenleme istiyor
Akın Bodur/İskenderun
Doğu Akdeniz Bölgesinde su ürünleri avcılığı 01 ve 15 Eylül´de başladı ve tekneler avlanmaya çıkıp, yeni dönemin ilk ürünlerini avladı. Trol ve gırgırların avlanma tarihleri arasında 15 gün fark bulundu. Yaz döneminde bazı gırgırlar da daha önce av sezonu açılan Ege´ye gitti. Yeni av sezonu için Çevlik Balıkçı Barınağında tören düzenlendi.
İskenderun´daki bazı balıkçılar da avcılıkla ilgili yeni düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini ifade etti. İskenderun´da çeyrek asrı aşan süredir balık avcılığı yapan Enver Şekerlisoy, 'Bu zihniyetle denizler kurur' değerlendirmesini yaptı. Açlıkla öne çıkan Afrika ülkelerinin bile kayık sayısını dordurduğunu, bölge ve körfezlere göre 6 mil dışında avlanma bölgeleri belirlediğini, 8 mili şyasakladığını ve yasağa uymayanların cezalandırıldığını belirtti. Şekerlisoy, 'Bu şartarda orada balık kaynıyor. Burada da yasak var ama ismi yasak. Profesyonel kayıklara 12 ay serbest olan uzatmalı ağ var. Önceleri balıkçılık bilek gücüyle yapılıyordu ve ağlar 15 kulaca atılırdı. Şimdi 250 kulaca kadar her türlü ağ atılıyor. Tabi denizde balık da bitiyor. Yasa, uzatma ağın ´gün batınca atılır, gün doğunca toplanır´ diyor ama o ağlar şimdilerde 24 saat denizde kalıyor. 70-80 mulaca kadar deniz ağ dolu. Balık açığa, serin sulara gidemiyor ve karaya yanaşıyor. Baskın balık avcılığı var ve balıklar yumurta atamıyor. Bir de, gırgır, trol da çok masum değil. Kaçak avcılık yapanlar oluyor. Teknelerde takip cihazı var ama bahane ve gerekçeler uyduruluyor; limandan çıkarken takip cihazını açmayanlar bile olabiliyor. Bunu yapanların zaten karada da gözlemcileri oluyor ve sahil güvenlik botu çıkınca haber veriliyor. İnsanımızın eğitimi, değerleri yok; açlıkla mücadele ettiği için de hiçbir şeyden korkmuyor. Bu durumdan da kurallara uyan insanlar zarar görüyor' değerlendirmesini yaptı.
'Yasak dönemi yanlış'
Trollerin 2 mil, gırgırın da 12 kulaçta (18 metre) avlandığını ifade eden Şekerlisoy, yeni düzenleme istedi ve şunları söyledi: 'Burada da yanlışlık var. Bölge tespiti de yok. çıkarılan düzenlemelerde kooperatiflerin, birliklerin heredeyse hiçbir etkisi yok. Kuruldaki iki akademisyen ne derse o oluyor. O akademisyenler gelsin, maaşlarını vermek şartıyla, bir sezon gırgırı emirlerine vereyim ve bize doğru avcılığı göstersinler. Ama biz doğru avcılığı biliyoruz ve söylüyoruz ama inanmıyorlar. Yasak süresi de yanlış. Bizim haricimizdeki ülkeler yasak döneminde bazı balıkları avlıyor ve ekonomiye kazandırıyor.'
'Denizde işçilik pahalı'
Balıkçının indirimli mazot konusunda da şikayeti olduğunu ifade eden şekerlisoy, önceden indirim oranının yarnı yarıya olduğunu, bugünlerde ise farkın yani indirimin 1 lira 150 kuruşa kadar düştüğünü belirtiyor. Dövizdeki artışı da insanların isteğine göre bahane olarak kullandığını ve birçok şeye yansıttığını anlatan Şekerlisoy, 'Denizde işçilik çok pahalı. Karada aylık 3 bin liraya insan çalıştırırken, denizde profesyonel denizci 4-5 bin lira istiyor. Bunların çoğu yeşil kartkı ve sigorta da istemiyor' diye konuştu.
Çevlik´te sözon törenle açıldı
Su ürünleri avcılığının yeni sezonu nedeniyle Hatay Valiliği İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğüne Bağlı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü etkinlik düzenledi. Samandağ´daki Çevlik Balıkçı Barınağı´ndaki sezonun açılış törenine Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de katıldı.
Yeni sezonun açılışı sembolik kurdele kesimi ile yapılırken, açılışa katılanlar balıkçı teknesinyle denizde gezinti de yaptı. Açılışa katılanlara balık ekmek ikramında bulunuldu.
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74