Bugün 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü. Geçmişteki adıyla Gazeteciler ve basın bayramı. Sansürün ilk kez kaldırıldığı 24 Temmuz 1908´in yıldönümü.
24 Temmuz 1908´de ilk kez bu tarihte gazeteciler, sansür memurlarını gazetelere sokmamış ve sansür fiilen engellemişti. Yakın tarihimizden günümüze ise doğrudan sansür yerine belleklere oto sansür kavramı yerleşmiş durumda adeta.
Vali Ata: Düşünce ve ifade özgürlüğünün de en etkili aracı
24 Temmuz´un 109. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında Hatay Valisi Erdal Ata, temel işlevi kamuoyuna objektif bilgi akışı sağlamak ve toplumsal olaylara ayna tutmak olan basının, halk ile yöneticiler arasında iletişim sağlarken, saydam ve katılımcı yönetim anlayışında etkin bir rol üstlendiğini, gündemi etkileyen, hatta gündem oluşturan bir güç halini alan basının aynı zamanda düşünce ve ifade özgürlüğünün de en etkili araçlarından biri olduğunu belirtti.
Vali Ata, mesajında şu görüşleri dile getirdi: “Toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri esas alan, olayları olduğu gibi aktarabilmek için tarafsız bir anlayışla çalışan basın mensupları, üstlendikleri bu misyonla demokrasimizin gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır. Objektif, güçlü ve sorumluluk alan bir yerel basının da sosyal, kültürel ve ekonomik yönden ilimizin kalkınmasında büyük rol oynayacağı açıktır. Bu anlayışa sahip çıkarak özveri içerisinde gayret gösteren yerel basın temsilcilerimizin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı duyarlılıkla hareket edeceklerine yürekten inanıyorum. Bu düşüncelerle ilimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız başta olmak üzere bütün basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutluyor, çalışmalarında başarılar ve sağlıklı günler diliyorum.”
Atıç: Köprü olmaya hazırız
AKP Hatay İl Başkanı Ahmet Atıç, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, 24 Temmuz 1908 tarihinde ilk defa basından sansürün kaldırıldığını belirterek, o günden bu yana gazetelerin denetim yapılmadan, içeriği hiçbir şekilde kontrol edilip baskı yapılmadan çıktığını söyledi.
Basının demokrasinin olmazsa olmazlarından olduğunu kaydeden Atıç, doğru, tarafsız ve ilkeli yayıncılığın basın çalışanlarının asli görevi olduğunu vurguladı. Atıç, “Bu görevini hakkıyla yapan, halkın haber alma özgürlüğünü yerine getiren tüm basın çalışanlarını tebrik ediyorum. Basın özgürlüğü, halkın doğru haber alma, bilgi edinme hakkı adına dürüst biçimde kullanılması demektir ve bunu yaparken de gazetecinin özgürlüğünün içeriğini ve sınırlarını ise öncelikle sorumlulukları ile meslek ilkeleri belirler. Gazeteci tüm bilgi kaynaklarına serbestçe ulaşma ve kamu yaşamını belirleyen, halkı ilgilendiren tüm olayları izleme, araştırma hakkına sahiptir. Gazetecinin karşısına çıkarılacak gizlilik ve sır gibi engeller kamusal işlerde yasaya, özel işlerde açık ve ikna edici gerekçelere sahip olmalıdır” dedi.
Basının görevlerine ilişkin ise Atıç, şu hatırlatmalarda bulundu: “Bir millet ve devlet için doğru ve sağlıklı bilgiye zamanında ulaşmak hayati bir ihtiyaç, başta ülkenin yüksek menfaatleri olmak üzere, kamu yararı gözetilerek gerçekleri olduğu gibi bozmadan ve abartmadan kamuoyuna yansıtılmasında basın mensuplarımıza önemli görevler düşmektedir.”
“Sorunda ve eğitim desteğine hazırız”
kamu ile ilişkilerden karşılaşılan sorunların çözümüne kadar desteğe hazır olduklarını aktaran Atıç, mesajında şunları ifade etti: “Basın mensuplarımızın görevlerinin ifasında karşılaştıkları sorunların çözümlenmesi noktasında, gerek mesleki eğitim çalışmalarına destek verilmesi ve gerekse kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerinde köprü vazifesi üstlenerek yardımcı olunması hususunda da gerekli desteği vereceğimizi buradan duyurmak istiyorum.”
Dingil´den basına kutlama
İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Türk basınında sansürün kaldırılmasının 109. yıl dönümünde 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı´nı kutladı.
Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan ve haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basının, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan unsurların başında geldiğini ifade eden Dingil, “15 Temmuz hain darbe girişiminde ülkemizin birlik ve beraberliğine, devletimizin bekasına, milli iradeye ve demokrasimize kastedenlere karşı dik duruş sergileyen ulusal ve yerel basınımız, milletten ve demokrasiden yana kesin bir tavır almıştır. Bu da göstermiştir ki, milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlükleri temel alan bir anlayışla görevini yerine getiren basın, demokrasimizin en büyük güvencesidir” dedi.
“Özgür basın demokrasinin temel taşıdır”
Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, basından sansürün doğrudan kaldırılışının 109. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında özgür basının demokrasinin temel taşı olduğunu vurguladı.
Başkan Yaman, mesajında, “Ancak ve ancak, halkın haber alma özgürlüğüne yapılan kısıtlamaların olmadığı bir ortamda çalışan gazetecilerin, daha üretken daha tarafsız ve ilkeli çalışabilmesi mümkündür. Tarafsız ve ilkeli gazetecilerin en büyük sıkıntısı olan ekonomik ve yönetimsel baskıların olmadığı; çalışmalarını daha özgür koşullarda yürütebilecekleri bir ortam diliyor, Basın Emekçilerimizin, görüşlerini özgürce ifade edebildikleri, yaptıkları haberlerden dolayı tutuklanmadıkları, cezaevlerinde tutulmadıkları bir ülke temenni ediyoruz. Bu onurlu görevi yerine getirmek uğruna canından olan basın şehitlerini de saygıyla anıyor, Tüm basın emekçilerimizin 24 Temmuz Gazeteciler (Basın) Bayramını en içten dileklerimizle kutluyoruz” dedi.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55