C. Meriç Kültür Evi açıldı

Yıldırım düştüğü bölümler tadilat edildi

GÜNCEL 28.09.2021 18:49:44 0
C. Meriç Kültür Evi açıldı

Antakya/SES

Reyhanlı´da bulunan Cemil Meriç Kültür Evi´nin açılışı törenle yapıldı. Türk edebiyatına çok sayıda eser kazandıran düşünür Cemil Meriç´in doğduğu ev olan Cemil Meriç Kültür Evine, yıldırım düşmesi sonrasında oluşan hasar, Hatay Valiliği tarafından yaptırıılan tadilatın bitmesi üzerine açıldı. 2013 yılında valiliğik tarafından alınan bina dönemin valisi Celalettin Lekesiz tarafından restore ettirilmişti. Açılışa, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay Milletvekilleri Hüseyin Şanverdi, Abdulkadir Özel, İsmet Tokdemir, Hatay Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Reyhanlı Kaymakamı Yasin Öztürk, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, AKP Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, Cemil Meriç´in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç de katıldı.
Törende konuşan Kültür Evi Müdürü Ahmet Şenverdi, 'Cemil Meriç´in doğduğu bu evin 19. yüzyılın son çeyreğinde yapıldığı tahmin edilmektedir. 20. yüzyılın başlarında Bahadırlı ailesine ait olup sonrasında Karaca ailesine intikal etmiştir. 2013 yılında valilik tarafından satın alınarak restore ettirilmiş, 2014 yılı Nisan ayında ziyaretçilere açılmıştı. 2020 yılı Şubat ayında bahçesine düşen yıldırım sonucunda ciddi şekilde zarar gören kültür evi, yine valilik tarafından restore ettirilerek bugünki halini almıştır. Kültür evi 2 katlı olup bünyesinde kütüphane, sinema salonu ve okuma salonları barındırmaktadır' dedi. Rumelili bir aile olarak yöreye geldiklerini anlatan Cemil Meriç´in kızı Ümit Meriç ise, 'Cemil Meriç, 70 yıllık hayatı içerisinde şu an da 1 milyonu aşkın Türkiye okuruna hitap eden 12 tane eseri kaleme almıştır. Özellikle neredeyse 70. baskısına yaklaşmış olan ´Bu ülke´ adlı eseri ile en çok okunan fikir adamı olmuştur. Onun eserlerini yalnız fikirleri itibariyle değil, 20. yüzyıl Türkiye Türkçesinin şaheseri olan üslubuyla da sevmektedirler. Cemil Meriç, Türkiye´nin çok sevdiği, saydığı bir yazar, ancak o bugüne kadar tabiri amiyanesiyle dünya ligine çıkamadı. Yani Cemil Meriç, Türkiye´nin çok iyi tanıdığı, sevdiği bir yazar olmasına rağmen henüz dünyada onun ismi duyulmadı. Bbabam hakkında yazmış olduğum ´Babam Cemil Meriç´ adlı 12. baskıya gelmiş olan eserim inşallah Ekim ayında TEDA´nın destekleriyle İngilizceye tercüme ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı TEDA´nın destekleriyle İngilizceye tercüme edilmekte olan ´Babam Cemil Meriç´ adlı kitabını, kısa bir süre sonra Cemil Meriç´in eserlerinden yapılmış olan 400 sayfalık bir seçme parçalar tercüme edilecek' diye konuştu.
Hatay Valisi Doğan da, şöyle konuştu: 'Cemil Meriç, Hatay ve Reyhanlı için çok önemli ama her şeyden önce Türkiye için çok önemli bir isim. Onun yolunda yürüyebilmek, onu anlayabilmek, onu anlatabilmek anlamında elimizden ne geliyorsa, gerekli gayreti göstermeye çalışıyoruz. Bu konutun içerisinde yine onu anlama ve anlatma anlamında yapılanlar var, belki binalar, bahçeler bir şey anlatamaz ama onun eserleri bizim neslimize, gelecek nesillere çok şey anlatacak. Cemil Meriç denince akla insan geliyor, bütün kurgusunu aslında insan üzerine oturtmuş, medeniyeti de aslında insanla bağdaştırmış bir isim. Eğer bir medeniyet insana hizmet etmiyorsa bunu medeniyet saymak doğru değil. Cemil Meriç´in eserlerine baktığımızda bunu net bir şekilde görüyorsunuz. Rabbim insanı yaratırken, yaratılanların en şereflisi olarak yaratmış ve bir akıl vermiş, diğer yarattıklarını da insana hizmet etmesi için, yoldaş olması için yaratmış. Cemil Meriç´te bu yoldan yürüyerek, bütün teorisini, kuramını, hikayesini bunun üzerine oturtmuş. Biz kendisini rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz. Hatay medeniyetlerin beşiği, kültürel yapısıyla barış ve huzur içerisinde yaşayan insanlarıyla bunun güzel örneklerini sunmakta. Şimdi Reyhanlı´dayız, kendi nüfusundan daha fazla bir nüfusu misafir edebilen başka bir il, ilçe yoktur. Zaman zaman Avrupalı muhataplarımız geliyor, onlarla konuşuyor ve toplantılar yapıyoruz, bu konuda ki fedakarlıklarımızdan dolayı bizi takdir ediyor, teşekkür ediyorlar ama kendilerine fedakarlıklarını sorduğumuzda bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki Suriyeli mültecileri anlatıyorlar. Tabi bizim böylesine büyük yoğunlukta bir misafir kitlemizin olması aslında medeniyetimizin çok güçlü bir geçmişe dayandığını gösteriyor, bunun en güzel örneği de Reyhanlı. Cemil Meriç´i anlama açısından bu evin yaşatılması gerekiyordu. Cemil Meriç´i, hem de kültürel hayatımızı anlatmak lazım.'
Reyhanlı Belediye Başkanı Hacıoğlu, Meriç´i ülkenin yetiştirdiği en önemli aydınlardan biri olarak ifade ederken, Hatay Milletvekili Tokdemir de, “Eserlerinde Hataylı, Reyhanlılı olduğunu her zaman vurgulamış önemli bir bilim insanı, yazar olan Meriç´in adını yaşatmak adına bu Kültür Evinin restoresinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum' dedi. Hatay Milletvekili Şanverdi ise, 'Reyhanlı olarak Cemil Meriç´le övünüyoruz. Çünkü Reyhanlı´da doğdu, büyüdü ve okudu, ülkemize yaraşır güzel hizmetlerde bulundu, kendisini minnet ve hürmetle anıyorum. Büyük bir düşünür ve yazar, her zaman kendisinden faydalanmaya çalıştık bundan sonra da düşüncelerinden faydalanarak onunla övüneceğiz ve yolunda ilerlemeye gayret göstereceğiz' değerlendirmesini yaptı.
Vali Doğan ve törene katılanlar, kültür merkezinin açılış kurdelesini kesip, kültür evini gezdi.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55