´Çalışan Gazeteciler Günü´ kutlandı

Çalışan Gazeteciler Günü, kutlandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, çalışabilen ve işsiz tüm gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Günü´nü kutladı.

GÜNCEL 12.01.2022 10:06:32 0
´Çalışan Gazeteciler Günü´ kutlandı

 

Nesrin Geyik/İskenderun
İskenderun ve ildeki bazı kurumlar, ziyaret ve yaptıkları etkinliklerle gün kapsamında gazetecilerle buluştu ve günü kutladı. Basın Kanunu´nun çıkarılması için verilen mücadele sonucu 1961´de gazeteciler için önce ‘bayram´ olarak ilân edilen, 1971´de ise basına uygulanan baskı nedeniyle adı ‘Çalışan Gazeteciler Günü´ olarak değiştirilen 10 Ocak´ta sansür, işsizlik, düşük ücret, sosyal güvencesizlik, sendikasızlık, gözaltı ve tutuklama gündemin ilk maddelerini oluşturuyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) İskenderun temsilcisi Akın Bodur, TGC yönetim kurulunun, Çalışan Gazeteciler Günü açıklamasında, haberin serbest dolaşımının sağlanamadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğinin belirtildiğini aktardığını belirtti ve YK açıklamasında şunlara yer verildiğini ifade etti: '10 Ocak 1961 yılında ilk kez gazetecilerin haklarını koruyan, düzenleyen 212 sayılı yasa yürürlüğe girdi. Günümüzde gazetecileri koruyan tek yasa olan 212 sayılı yasa basın kuruluşlarında yeteri kadar kullanılmasa da gazetecilerin güvencesi olmayı sürdürüyor. Ancak yasanın kabulünün 61. yılında yine karanlık bir tabloyla karşı karşıyayız. Son 10 yılda iktidarın baskısıyla kapanan yüzlerce medya kuruluşunda çalışan gazetecilerin üçte biri işsiz kalmıştır. Medyanın yüzde 95´i iktidarın kontrolü altındadır. İktidarın gazeteciliği suç olarak tarif ettiği ülkemizde gazetecilerin çoğunluğu Basın İş Yasası ile çalıştırılmamaktadır. Meslektaşlarımız yoksulluk sınırında aldıkları ücretlerle ayakta durmaya çalışmaktadır. Sendikalaşma oranı Türkiye´de yüzde 8´dir. Yayın yasakları, para cezaları, açılan davalar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür, oto sansür artık günlük olaylar haline gelmiştir. Türkiye´de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği bir ortamda, her gazeteci kendini mahkeme karşısında bulabilmekte ve hüküm giyebilmektedir. Basın Müzesi Bilgi ve Belge Merkezi´nin hazırladığı rapora göre, 2021 yılında gazetecilere 284 dava açılmıştır. Gazetecilerin haberlerine, videolarına, köşe yazılarına ve attıkları tweetlere 141 engelleme kararı getirilmiştir. 19 olayda 24 gazeteci gözaltına alınmıştır. 34 gazeteci ise hala cezaevindedir. 2021 yılında 390 gazeteci işten çıkarılmış, 139 gazeteci ise baskılar nedeniyle istifa etmiştir. 2021 yılında da gazetecilere saldırılar sürmüştür. Gazetecilerin hedef gösterildiği 120 olayda 146 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğramıştır. 80 olay ve haberde gazetecilere sansür uygulanmıştır. Gazetecilik mesleğini suç gören anlayıştan vazgeçilmesini, cezaevindeki gazetecilerin serbest bırakılmasını, gazetecilerin çalışmasının ve örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Gazetecilerin görevlerini yapamadığı, haberin özgür dolaşımının sağlanamadığı bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini hatırlatıyoruz.'

Baydamdan güne dönüş
4 Ocak 1961´de basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Basın İş Kanunu Resmi Gazete ´de yayınlandı. Ancak dokuz gazete patronu, 212 sayılı yasaya ve Basın İlan Kurumu´nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasaya karşı çıktı. Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah´ın patronları ortak bildiriye imza atarak gazetelerini üç gün kapattıklarını açıkladı. TGC ve Gazeteciler Sendikası ise çalışanlarla birlikte karara katılmadıklarını belirtti. ´Bu gelişme üzerine gazeteciler üç gün boyunca Gazeteciler Sendikası çatısı altında ‘Basın´ adlı gazete yayımladı. Basın Gazetesi, 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot süresince yayınını sürdürdü. Üç gün süren dayanışmanın ardından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra gazetecilere yönelik ağır baskılar nedeniyle günün adı, ´10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü´ olarak değiştirildi.

Kaymakamdan, gazeteci derneklerine ziyaret
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında kenteki gazetecilerle buluşup, sohbet etti ve değerlendirmelerde bulundu. Yönden, meslek liselerin öğrencilerinin yaptığı stajlarda yayın kuruluşlarının da yararlanabileceğini, stajyer öğrencilerin SSK primleri ile ücretlerinin hazine tarafından ödeneceğini belirtti. Kaymakam Yönden, gazeteciler gününe ilişkin olarak da şu açıklamayı yaptı: '10 Ocak 1961´de 212 Sayılı Kanun ile yürürlüğe girerek, Basın mesleğinin icrasında emek veren basın mensuplarımızın haklarını düzenleyen ve ´Çalışan Gazeteciler Günü´ olarak kabul edilen bu özel günün 61. yılını idrak ettiğimiz şu günlerde değerli basın mensuplarımızın sevinç ve gururunu gönülden paylaşıyoruz. Toplumumuzun aydınlanmasında önemli bir rol üstlenen basın, iletişim teknolojisinin gelişmesi doğrultusunda internet medya ve sosyal medya marifetiyle haber yelpazesini genişletmiş olup, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına erişmiştir. Kamuoyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesi açısından güvenilir haber yapma, objektif olma, özel hayata ve kişilik haklarına saygı v.b. ilke ve esasları içeren ve bu manada ulvi bir meslek ifa eden gazetecilerimiz, aynı zamanda vatandaşlarımız ile devlet arasında köprü görevi de üstlendiği aşikardır. Milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayışla görevini ifa eden basın organları demokrasinin en büyük güvencesidir. Bu manada ülkemizin ve kentimizin sorunlarını kamuoyuna aktarmasının yanı sıra, etkin çözüm önerileriyle de toplumsal yapı ve kurumların daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunan basın mensuplarımızın nezaket ve tarafsızlık çerçevesindeki yorum, fikir ve önerilerinin olumlu karşılanacağı şüphesizdir. Basın mesleki usul ve esaslarına bağlı olarak, kamuoyunun doğru, tarafsız ve nitelikli olarak bilgilendirilmesi için büyük rol üstlenen basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü içtenlikle kutlarken, ebediyete intikal eden ve görevi esnasında şehadete intikal eden gazetecilerimizi rahmetle anıyor, bu ulvi mesleğe fikren ve bedenen emek ve gönül veren tüm basın mensuplarına sağlık ve esenlikler temenni ediyor, en derin selam ve muhabbetlerimi sunuyorum.'
İskenderun belediye Başmanı Fatih Tosyalı ise belediye 5 nolu sosyal tesislerinde gazetecilere kahvaltı verdi. Tosyalı, 'Basın, kamuoyunu bilgilendirmek gibi önemli bir kamu görevini ifa etmektedir. Milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayışla görevini ifa eden basın organları demokrasinin en büyük güvencesidir. Vatandaşların gözü, kulağı ve dili olan, milletin bilgi edinme ve haber alma ihtiyacının doğru biçimde karşılanmasına sebep olmuş gazetecilerimiz, şüphesiz ülkemizin demokratikleşme sürecine büyük katkı sunmaktadırlar' değerlendirmesini yaptı.

Ziyaret ve mesajla kutladılar
Özçelik İş sendikası eski Genel başkanı A. Cengiz Gül de gazetemize yaptığı ziyaretle Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı ve başarı dileğini iletti. ADD İskenden Şube Başkanı Fahrettin Turhaner, gazetemize açtığı telefonla gazeteciler gününü kutladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hatay milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, İskenderun Emniyet Müdürü Nevzat Güneş, Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, AKP Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, CHP Hatay il Başkanı Ramiz Parlar, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, BTP Hatay İl Başkanı Fehmi Uçar ve il basın sorumlusu Abdurrezzak Uzun, Gelecek Partisi İskenderun İlçe Başkanı Mehmet Yılmaz, Özçelik İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, sendikanın YK üyesi Murat Kayış, Türk Eğitim Sen Hatay 2 Nolu Şube Başkanı Yavuz Selim Yanık, İskenderun Kaymakamlığı Basın Bürosu sorumlusu Fatih Kayacan, Saadet Partisi Hatay Kadın Kolları Başkanı Ceren Seda Çiçek, Altınözlüler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Kuday, İskenderun Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro ile TMO Bölge Müdürlüğü çalışanları da gazetemize ilettiği mesajla günü kutladı.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55