Antakya/SES
Yaman, Akdeniz Defne Evi´nde taşeron işçileriyle buluştu. Yaman, Defne Belediyesi´nin 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron işçilerin, belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi statüsüne alınmasını kapsayan süreçte, kadrolu olmasının önünde engel kalmadığını bildirdi, taşeron işçilerin kadroya alındığı müjdesini vererek işçilere yeni statülerinin hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Taşerondan kadroya geçen tüm işçiler adına mutlu olduğunu dile getiren Yaman, “Son derece titiz bir çalışma ile kadroya alım sürecini atlatmış bulunuyoruz. Sizler artık Defne Belediyesi ailesinin kadrolu birer üyesisiniz. Her zaman söylediğim gibi bugünde söylüyorum; belediyemiz ne iş yapıyorsa bu kadro sayesinde yapıyor. Bizim hizmetlerimizin sahada görülen yüzü sizlersiniz. Tamamladığımız kadro süreci ile birlikte, işçilerimizin işçi haklarından yararlanmaları konusunda gerekli çalışmalar yapılacaktır. Yeni statünüzün sizlere, ailenize ve çocuklarınıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Hiç kapatmadığımız kapılarımızın sizlere daima açık olduğunu bilmenizi isterim. Ailemize yeniden hoş geldiniz” diye konuştu.
´Farklı istihdam modeli getirildi
Türk Sağlık-Sen Hatay Şube Başkanı Hayrettin Şahin de, 657 sayılı kanunun 4. maddesinin C fıkrası uyarınca çalıştırılan geçici personelin 4/B´li sözleşmeli statüye geçirilmesine ilişkin kararın, 30 Mart 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı ve Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı Hayrettin Şahin, geçici personelin sözleşmeli statüye alınmasından çok, sözleşmeli statü içerisinde mali ve özlük hakları farklı bir istihdam modeli getirdiğini belirtti. Şahin, yazılı yaptığı açıklamasında şu değerlendirmeye yer verdi: 'Kararda, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar´a ek 9. madde eklenerek 4/C´li iken 4/B´li sözleşmeli statüye geçecek personelin, bu madde hükümleri çerçevesinde çalıştırılması öngörülmektedir. Dolayısıyla 4/B´ye geçen personelin doğrudan ve tüm hakları ile sözleşmeli personel olmasının önüne geçilmiştir. Buna göre 4/C´den sözleşmeli statüye geçecek personel kendi içinde ayrı bir istihdam modeli olarak bırakılmış, 4/B´li statü içinde eritilmemiştir. 4/C bitti derken daha büyük bir mağduriyet ortaya çıkmıştır. 4/C´li personelin 4-B´li statüye geçişini sağlayan karar Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ancak içeriğine bakıldığında yıllardır bitsin dediğimiz bu ayıp daha da içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bu kararla özelleştirmeler sonucunda işlerinden olmuş, yıllarca atıl vaziyette tutulmuş, unvanları, meslekleri, diplomaları yok sayılarak kenarda tutulan, düşük maaşa mahkûm edilen insanların umutları boşa çıkarılmıştır. Resmi Gazetede yayımlanan Karara bakıldığında, 4/C´li personel için değişen hiçbir şey yoktur.'