İskenderun/SES
6 Şubat depremleri anma etkinliklerinin adeta bir kutlama havasında düzenlendiğini ifade eden ve buna tepki gösteren Saadet Partisi (SP) Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, vatandaşların barınma ve ekonomik zorluklar karşısında mağduriyet yaşadığını söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) genel kurulunda konuşan Milletvekili Çalışkan, 6 Şubat depreminin yıl dönümünde Hatay'da düzenlenen etkinlikleri eleştirdi.
Çalışkan, "Depremde 50 binden fazla vatandaşımızı kaybettik, yüz binlerce insan evsiz kaldı, yetim ve öksüz kaldı. Ancak yetkililer bu acı günü, 100 yıl önce yaşanmış bir olayı anma töreni gibi düzenledi. Deprem töreni için yollar asfaltlandı, geçiş güzergâhları düzenlendi, Cumhurbaşkanının posterleri ve yüklenici firmaların bayrakları asıldı. Oysa burada bir matemin yıl dönümünü yaşamalıydık, tören havası değil. Depremzedelerin konut sorunu devam ediyor. Yetkililerin açıkladığı rakamlarla sahadaki gerçekler örtüşmüyor. 46 bin kişiye konut teslim edildiği söyleniyor ama 218 bin vatandaş hâlâ konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor. İnsanlara, 'anahtarı teslim aldım' diye imza attırılarak, kira yardımı kesiliyor. Tefeciler bile iflas etmiş birine zaman tanırken, burada vatandaşlar ne kadar ödeme yapacaklarını bilmeden boş senetlere imza atmak zorunda bırakılıyor. Antakya'nın Kisecik mahallesinde eksi 1, eksi 2, eksi 3. kata konut yapıldı. Allah yeri elinizden mi aldı? 'Almazsan hakkın yanar!' diyerek insanlara baskı yapılıyor. Bölgedeki rezerv alan uygulamasında da sorunlar yaşanıyor. Vatandaşlar hasarlı binalarını onarıp içine yerleşiyor. Borç harç kredi çekiyorlar. Ancak bir sabah kalktıklarında evlerinin bulunduğu bölgenin rezerv alan ilan edildiğini öğreniyorlar. Master plan yapılmadan alınan bu kararlar milli serveti heba ediyor. Depremzedeler hâlâ zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Bu insanların sorunlarına çözüm bulmak hepimizin görevidir.Hatay halkı, bir an önce somut adımlar atılarak barınma ve altyapı sorunlarının çözüme kavuşturulmasını bekliyor" değerlendirmesini yaptı.
9203,62%-1,88
38,01% 0,09
41,63% -0,08
3715,66% 0,15
6079,46% -0,81