Cami için plan değişikliği askıda

Arsuz merkezde Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğüne arkeolojik araştırma kazısı talebi yapılan alanın, ibadet alanı olarak plan değişikliği askıya çıkartıldı

GÜNCEL 15.12.2021 17:48:33 0
Cami için plan değişikliği askıda

Arsuz Belediye Meclisi´nin kararının Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi´nde onaylanmasının ardından Arsuz merkezinde hazırlıkları devam eden cami alanıyla ilgili yeşil alanın ibadet alanına dönüştüren 1/1000´lik ölçekli uygulama imar planı değişikliği 14.12.2021 tarihinde askıya çıktı ve 30 gün askıda kalacak. Plan değişikliği, askı süresinde yapılacak itirazların yeniden belediye meclisinde görüşülerek karara bağlanmasının ardından onaylanarak yürürlüğe girmiş olacak. Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi´nin alanla ilgili 1/5000 ölçekli plan değişikliğine T.M.M.O.B. Mimarlar Odası´nın yürütmenin durdurulması istemiyle Hatay İdare Mahkemesinde Ağustos ayında açtığı dava ise devam ediyor.

Arsuz merkezde cami yapımı için yapılan plan değişikliği 30 gün içinde hem Arsuz Belediye binasında hem de belediyenin resmi internet sitesinden incelenebilecek. Arsuz Belediyesi internet sitesinde askı ile ilgili yapılan duyuruda planın ‘onaylandığı´ belirtilerek, “Uluçınar Mahallesinde, Kabev 961 parsele camii alanı (ibadet alanı) yapılması ile ilgili olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği Arsuz Belediyesi Meclisinin 20.10.2021 tarih ve 57 sayılı kararı, Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 24.11.2021 tarih ve 297 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, 3194 sayılı İmar Kanunun 8. maddesi ve Mekansal Planlar Yönetmeliğinin 33. maddesi gereği 30 gün süre ile ilan edilmek ile askıya çıkartılmıştır” denildi.

Karara HBB ve Arsuz Meclisinde ‘oy çokluğu´

Park alanının ibadet alanına dönüştürülmesine ilişkin Arsuz Belediye Meclisi´nde 20 Kasım´da yapılan oylamada karar oy çokluğuyla çıkmış, 3 meclis üyesi red oyu kullanmıştı. Red oyuna yeşil alandan çıkartılarak yapılan değişikliğinin 3194 sayılı imar yasasına aykırılığına yönelik açılan davanın devam ettiği, oylamaya gidilmesinin ‘telafi edilemez´ sonuç doğuracağı gerekçe olarak gösterilmişti. HBB Meclisi´nin Arsuz Belediye meclis kararının onaylanmasına ilişkin görüşmesinde de karar oy çokluğuyla çıkmış, 8 meclis üyesi red oyu vermişti.

Karaciğer, “Arsuz için ikinci bir şans” istedi

Arsuz Belediye Meclisi´nin 57 sayılı plan değişiklik kararının görüşüldüğü Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi´nde süreçle ilgili bilgi veren Meclis Üyesi Canan Karaciğer, Hatay Valisi Rahmi Doğan, Hatay milletvekilleri ile HBB meclisinden Arsuz için ‘ikinci bir şans´ istemişti.

HBB Meclisi´ndeki konuşmasında, İmar Komisyonunun 1/5000´lik Nazım İmar Planında park alanının ibadet alanına dönüştürülmesine yönelik karara Mimarlar Odası´nın itirazının reddedilmesine ‘alternatif yer olmamasını´ gösterdiğini kaydeden Karaciğer, davanın devam ettiğini ve park alanı ile ilgili takasın 1.600 metre mesafedeki başka bir mahalleye kaydırılmasının 3194 yasaya aykırılığına işaret etti.

Alternatif yer ile ilgili Arsuz Belediyesinin trampaya gittiğini, tapu devrinin yapıldığını da sözlerine ekleyen Karaciğer, “Aylarca alternatif yer yok dememek için uğraştık. 3 bin 108 m2 alandaki bir yeri alternatif bir cami alanı olarak sunabiliriz. Bu sözü belediye başkanım adına verebiliriz. Başkanımın bu konuda ciddi ve samimi çalışmaları oldu. Sayın valimden, Hatay´ın 11 milletvekilinden, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımdan ve büyükşehir belediye meclisinin tamamından bir ricam var. Bu iki alanda keşif yapılsın. Arsuz dendiği zaman kimsenin aklına Karaağaç, Beyköy, Madenli gelmez. Arsuz dendiği zaman kışın nüfusu 1.200 kişiyi geçmeyen Uluçınar; nehrin sağ ve solu gelir. Yazın oradaki trafiği, yoğunluğu biliyorsunuz. Orada bir cuma namazını idare etmek için zabıta, emniyet elele veriyor. Bunun 260 metre sağında İskenderun Körfezine nazır, artık alternatif bir yerimiz var. Sizlerden şehrim adına ikinci bir şans istiyorum; sayın valim başta olmak üzere. Arsuz´a biraz daha nefes aldırarak, eğlence/müzik sektörüne bir katkı sunalım. Çünkü, değişiklik istenen yer plajın 10 metre ötesi. Cami gibi kutsal bir yerin o alana yerleştirilmesi çok sağlıklı değil” diye konuştu.

Koruma kuruluna ‘araştırma kazısı´ başvurusu

Öte yandan çevresi perdelenerek içindeki binanın yıkıldığı ve inşaat hazırlıklarının sürdüğü Kabev 961 nolu parselin 1. derece SİT alanı sınırında olduğu belirtilerek alanda herhangi bir işlem yapılmadan önce ‘araştırma kazısı´ talep edildi. Kuruldan, 961 nolu Parselde var olduğu düşünülen Kültür Varlıklarına zarar verilmemesi, yok olmaması için önlem alması istendi. Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğüne yapılan başvurularda, Rosus antik kentinin Adana Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge kurulun 20.11.2009 tarih ve 5553 sayılı kararı ile 1. ve 3. derece Arkeolojik sit alanı olarak tescil edildiği, sözkonusu 1. derece arkeolojik SİT alanının Kabev 961 Parsel civarında da yayılım gösterdiği ve alanın devamı niteliğinde olduğu kaydedildi.

Kabev 961 nolu parselde 2863 sayılı kanun kapsamında kamu yararının korunması amacıyla arkeolojik araştırma-sondaj kazısı yapılması, araştırma kazısı sonuçlanana kadar taşınmaz üzerinde fiziki ve/veya inşai müdahalede bulunulmaması taleplerinin de yeraldığı başvuruda, “araştırma kazısı öncesinde Kuruldan habersiz hiçbir jeolojik-jeofizik çalışmalar ve araştırma yapılmaması, jet-gorout yada fore kazık gibi herhangi bir işlemin yapılmaması'nın önemine işaret edildi.


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55