Mahkeme kararıyla kapatılan Tüm Emekli Sendikasının İskenderun Temsilciliği Başkanı Mustafa Çankaya, İskenderun´da yeniden örgütlenmek istediklerini, Türkiye´de yaşayan13,5 milyon emeklinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Nesrin Geyik/İskenderun
İskenderun Ayna Kültür Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneği´nin geleneksel Çarşamba Sohbetlerinin bu haftaki konuğu mahkeme kararıyla kapatılan Tüm Emekli Sendikasının İskenderun Temsilciliği Başkanı Mustafa Çankaya oldu. Çankaya, bendikanın kapatılma sürecini ve emeklilerin sendikalaşma yolunda karşılaştıkları zorlukları ve emeklilerin taleplerini dernek üyeleriyle paylaştı. İskenderun´da yeniden örgütlenmek için çalışma yapacaklarını belirten Çankaya, Türkiye´de yaşayan13,5 milyon emeklinin birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Kapatılma sürecini anlattı
Ankara Valiliği´nin Tüm Emekli Sen´e açtığı davanın istinaf mahkemesinden Yargıtay´a gittiğini ve sendikanın kapatılması sürecini anlatan Çankaya, 'Ankara Valiliği´nin sendikamıza yönelik olarak açmış olduğu kapatma davası sürecinde
Ankara 34. İş Mahkemesinin 30.09.2020 tarihin de anayasada emeklilerin sendika kurabilir maddesi olmadığından sendikamızın kapatılmasına karar verdi.
İstinaf yoluyla itiraz dilekçesi ile Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk dairesinde 1. Derece mahkemenin verdiği kapatma kararını ortadan kaldıran bir karar vermiştir. İstinaf mahkemesi Avrupa insan hakları beyannamesine atfen örgütlenme hakkına dikkat çekerek her vatandaşın örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldırmak ve örgütlenmesine engel olan tüm olumsuzlukları bertaraf etmekle hükümlüdür gibi bir karar vererek yerel mahkemenin kararını bozmuştur” dedi.
Ankara Valiliğince yapılan itiraz sonucu Yargıtay´a gidildiğini, Yargıtay 9. Hukuk dairesinin gerekçeli kararı ile ‘Yargıtay Hukuk genel kurulunun 17.11.2020 tarih ve 2020/189-2020/888 E.K sayılı kararı ile aktif çalışma hayatında yer almayan emekliler tarafından sendika kurulamayacağı´ sonucuna ulaşıldığını kaydeden Çankaya, kararda, “Açıklanan bu maddi ve hukuki olgular karşısında kurucuların tamamı emekli olduklarından kuruluş koşulları gerçekleşmediğinden davalı sendikanın kapatılmasına karar verilmesi gerekmektedir.” denildiğini aktardı.
Çankaya, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Bu itibarla ilk derece mahkemece kurulan hüküm isabetli olduğundan Bölge Adliye Mahkemesince yazılı şekilde hüküm tahsisi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Bölge adliye mahkemesi kararının bozularak ortadan kaldırılmasına dosyanın kararını veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine karar vermiştir. Yargıtayın bozma kararı istinafa gönderildiğinde mahkemede avukatlarımız itiraz dilekçelerinde ki şu satıra dikkatlerinizi çekmek isterim. Yerel mahkeme ve yargıtay daire kararı pozitif hukuku işaret ederken,sayın dairenin kararı ‘ideal hukuku´ ifade etmektedir.İdeal hukuku temsil eden sayın daire kararında direnmelidir.'
Emeklilerin talepleri
Emeklinin büyük bölümü aldıkları emekli maaşları açlık sınırının altında olduğunu ve yaklaşık 8 milyon emeklinin asgari ücretin altında emekli maaşı aldığını dile getiren Çankaya, emeklilerin taleplerini şu şekilde sıraladı: 'Temel ihtiyaçlardan KDV kaldırılmalıdır. Asgari ücret tamamiyle vergi dışı kalmalıdır. Sağlık için yapılan kesintiler ve katkı payları emeklilerden alınmamalıdır. Emeklilere yılda en az 4 ikramiye verilmelidir. Ve bu ikramiyeler birer asgari ücret maaş tutarında olmalıdır.
Emekli maaşından vergi kesilmemelidir. Yıllık kalkınma, refah payı her yıl mutlaka Maaşlarımıza eklenmelidir. Emeklilerin kullandığı doğalgaz, su ve elektrik faturalarında emekli indirimi yapılmalıdır. Konut sahibi olmayan emeklilere uygun şartlarda konut verilmesini veya konut verilemiyorsa kira yardımı yapılmalıdır.
Şehiriçi ve şehirlerarası her türlü kamu araçları emekliler ve eşleri için ulaşım ücretsiz olmalı. Emekliler her türlü sağlık hizmetinden tamamen parasız olarak yararlanmalı ve maaşından ilaç, muayene, tedavi, tahlil vs katkı payı adı altında hiçbir kesinti yapılmamalıdır. Hastanelerde mutlaka Geriatri (yaşlılık) bölümleri bulunmalıdır. Emeklilerin yararlanacağı sosyal tesisler, dinlenme tesisleri, hobi bahçeleri, parklar, bahçeler yaygınlaştırılmalı. Yerel yönetimler yaşlı dostu kentler için teşvik edilmeli ve yönlendirilmelidir. Emeklilerin ucuz tatil yapabileceği tesislerin, tatil köylerinin kurulması sağlanmalıdır. Huzur evleri ve yaşlı bakım evleri yaygınlaştırılmalı ve huzur evlerine yakın zamanda yapılan yüksek zamlar geri alınmalıdır. Biz emeklilerin geriye dönük 10 yıllık promosyon farklarımız ödenmeli ve emeklilere ödenen promosyonlar daha adil hesaplanıp, yükseltilmelidir. İntibak yasası çıkarılmalıdır. Tüm Sosyal Güvenlik Kurumlarını bir araya getirmeyi amaçlayan yasa işleyişi ve sonuçları bakımından beklenen sonucu vermedi. Adaletsizlikler devam ediyor. İşçiler, memurlar, emekli sandığı yasasına bağlı çalışanların emekli İkramiyesi, Kıdem tazminatı ve maaşlarının hesaplanmasındaki farklılıkların giderilmesini istiyoruz.”
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55