Canlı hayvan ithalatı 7 limandan

Canlı hayvan ithalatı 7 limandan

Türkiye´nin ithal ettiği canlı hayvanların ülkenin farklı bölgelerindeki 7 ayrı liman üzerinden yapıldığı açıklandı. Buna göre geçen yıl 892 bin küçük ve büyük canlı hayvan ülkemize getirildi.

Akın Bodur/İskenderun

 En çok havan girişi 450 bin ile Mersun limanı oldu. Bu yılın ilk altı ayında ise Tekirdağ, İzmir, Bandırma, derince, Samsun, Trabzon, mersin ve İskenderun LimakPort üzerinden ülkeye 215 bin küçükbaş, 536 bin büyükbaş hayvan girişi oldu. Bunların 160 bini Mersun Limanından, 151 bini de İskenderun LimakPort üzerinden ülkeye girdi.

´İncelemede, doğal koku olduğu tespit edildi´
İskenderun´a getirilen angus türü hayvanların koku yaptığı şikayeti üzerine açıklama yapan İskenderun LimakPort yetkilileri, Resmi Gazete´nin 29 Temmuz tarihli sayasında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne 31.12.2018 tarihine kadar geçerli olmak üzere, sıfır gümrükle 500 bin adet canlı büyükbaş, 475 bin adet canlı koyun ve keçi, 75 bin ton büyükbaş hayvan eti için ithalat yetkisi verildiğini anımsattı. Ülkemizin et ihtiyacının karşılanabilmesi için Güney Amerika ülkelerinden hükümetimizin yetkili kıldığı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünde Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü ve Mendireğe sahip korunaklı büyük limanlar kullanılmak üzere canlı hayvan ithalatı yapıldığı anımsatılan açıklamada, 'Liman seçimi ithalatın yapılacağı bölge göz önünde bulundurularak, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü yetkili yükleniciler tarafından belirlenmektedir. Hükümetin almış olduğu kararlar doğrultusunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Milli Hayvancılık Politikası temel alınarak hazırlanan projede küçük aile işletmeciliği, besiciliğe ve hayvancılığa yönelik destekler artırılırken 2018 yılında 20 bin işletmenin rehabilatasyonu öngörülmekte olup, bu kapsamda Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce ülkemize üretime dayalı canlı hayvan ithalatları gerçekleşeceği ifade edilmektedir. İhalat ve transit kapsamında limanımıza gelen canlı hayvan taşıyan gemilerde ister, istemez kötü koku oluşarak çevreye yayılabilmekte. Çevreye yayılan koku kaynağının tespiti amacı ile Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığınca limanımızın yerinde yapılan incelemelerde koku kaynağının limanımız olmadığı kokunun tamamen canlı hayvan gemilerinden kaynaklanan doğal bir koku olduğu tespit edilmiştir. Çevresel ve sosyal etkiler açısından, ekvator prensiplerine uygun olarak gerçekleştirilen liman operasyonlarımızın temelinde, yüksek kapasiteli elleçleme ekipmanları ile ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. olarak, insan sağlığı, temiz çevre ve kalite bütünlüğü, çağdaş teknolojiyi takip ederek sosyal sorumluluk anlayışı içerisinde çevreye duyarlı uluslararası kabul edilen kurallar ve standartlar gözetilmektedir. Faaliyetlerimiz ´Yeşil Liman Sertifikası´ ile belgelendirilmiştir. Liman işletme olarak sunulan hizmetler İskenderun Liman Başkanlığı, İskenderun Gümrük Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, İskenderun Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Deniz Liman Şube Müdürlüğü, TMO Şube Müdürlüğü, İskenderun Sağlık Denetleme Merkezi ve bağlı bulunduğu kurum ve temsilcileri nezdinde limanımızda yürütülen tüm iş ve işlemler gözetim ve denetim altında tutulmaktadır' ifadesine yer verildi.

Liman, 15 günde bir ilaçlanıyor
Çevre, insan ve toplum sağlığını tehdit eden boyutta bir ortamın oluşması halinde söz konusu kurum çalışanları ve liman işletmesi içerisinde görev yapan personeli ve müşteriler göz önünde bulundurularak, ilgili kurumların gerekli müdahalede bulunacağı anlatılan açıklamada şunlara yer verildi: 'Canlı hayvan gemilerinden kaynaklanan kötü kokunun çevreyi daha fazla rahatsız etmemesi açısından liman işletmemizce konuya duyarlı davranılarak gerekli hassasiyet gösterilmekte olup, canlı hayvan gemilerinin limana gelişini müteakip tahliye operasyonları çok süratli yapılarak yükleme yapılan karayolu araçlarının bir an önce sevklerinin sağlanması ile sinek ve haşerelerin oluşmaması yönünde gerekli tedbirler alınmaktadır.
Alınan tedbirler arasında; Canlı hayvan tahliyesinin hızlı yapılabilmesi için üç aracın birden yanaşabileceği çok kanallı özel hayvan tahliye platformu kurulmuştur. Canla hayvan tahliye platformunda olabilecek herhangi bir aksaklık durumunda tahliyenin durmaması amacı ile liman işletmemizce yedek tahliye platformu yaptırılarak, hazır bulundurulmaktadır. Kantar sistemlerimiz iyileştirilerek yükleme yapan araçlarda bekleme yaşanmaması için tartı işlemlerinin süratli yapılması sağlanmaktadır. Limanda mevcut olan Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü aktif olarak liman içerisinde görev yapmakta olup, liman işletmesi olarak işlemlerin hızlanması yönünde her türlü destek sağlanmaktadır. Canlı hayvan yükleneceği araçlar için dezenfekte tesisi kurulmuş, olup, yükleme öncesi tüm araçlar veteriner hekim kontrolünde dezenfekte edilmektedir. Liman sahası, liman işletmemizce sinek ve haşerelere karşı 15 gün ara ile düzenli olarak ilaçlanmakla birlikte ayrıca, canlı hayvan gemisi geldiğinde her seferinde tüm operasyon sahamız ilaçlanmaktadır.'



Anahtar Kelimeler: limak

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

OSB yönetimine iade ziyareti

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

Kaledibi'nde 2B çalışması

İskenderun'da DEAŞ operasyonu

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Yükleniyor

  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07