Tarih: 03.05.2017 13:34

Çekişme, halka yansıyor

Facebook Twitter Linked-in

 İskenderun´da ´sivrisinek ve lavra mücadelesi görevi büyükşehirin ama HBB bunu yapmayınca üç yıldır ilaçlama yapan İskenderun Belediyesine, Sayıştay, 2.1 milyon liralık zimmet çıkardı. İskenderun Belediyesi ise HBB´ye gönderdiği yazıda ilaçlamanın yapılmasını istedi ve iliçlama için yapılan harcamanın ödenmesini talep etti. Ancak gerçekleşen bir şey yok.

DSİ tarafından yaptırılan İskenderun İçmesuyu Arıtma Tesisinin, geçici kabulü de HBB tarafından yapılmadığı için, her gün arıtılan binlerce metreküp içme suyu, denize deşarj ediliyor. Temiz su denize dökülürken İskenderun´da yaşayanlar da klorla temizlenmiş su içiyor.


Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediyesi ile Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) yöneticileri arasında zaman zaman yaşanan uyuşmazlık, yöre halkına verilecek hizmeti de etkiliyor. Hatay Büyükşehir Belediyesinin görevi olan ´sivrisinek ve lavra mücadelesi´nin, HBB tarafından yapılmaması üzerine üç yıldır kendilerinin yaptığını belirten İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Sayıştay´ın yaptığı incelemede kendilerine zimmet çıkardığını belirtti. DSİ tarafından milyonlarca lira harcanarak yaptırılan İskenderun İçmesuyu Arıtma Tesisinin, geçici kabulü HBB tarafından yapılmadığı için, çalışan sistem kapsamında her gün arıtılan binlerce metreküp içme suyu, denize deşarj ediliyor. Aslantaş Barajından gelen ve arıtılmış temiz su denize dökülürken İskenderun´da yaşayanlar da klorla temizlenmiş su içiyor.

Üç yıllık ilaçlamaya zimmet çıktı
Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ve AKP İskenderun İlçe Başkanı Ayhan Bodur´la birlikte önceki ün düzenlenen basın toplantısında konuşan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, ülkedeki diğer büyükşehirlerin ilaçlamayı yaptığını ama Hatay´da HBB´nin bu çalışmayı İskenderun´un da arasında bulunduğu bazı ilçelerde yapmadığını söyledi. Belediye olarak, İskenderun´da üç yıldır sivrisinek ve lavra mücadelesi yaptığını anlatan Dingil, 2014 yılı için 714 bin 800 lira, 2015 yılında 1 milyon 194 bin 816 lira, 2016 yılında da 240 bin lira olmak üzere toplam 2 milyon 149 bin 616 liralık zimemt çıkarıldığını ve bu paranın ödenmesinin istendiğini anlattı.

Dingil: Belediyemiz ilaçlama yapmayacak
2014-2016 yıllarında yaptıkları ilaçlama için Sayıştay´ın zimmet çıkardığını ifade eden İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Hatay Büyükşehir Belediyesine gönderdiği yazıda da, bu yıl için belediye olarak ilaçlama yapmayacaklarını ifade etti.

Zimmet miktarı 2.1 milyon lira
Dingil, Hatay Büyükşehir Belediyesine gönderdiği 15 Ağustos 2016 tarih ve 7683081-310.01.01/246 sayılı yazısında, 'Belediyemizce 2017 yılı itibari ile sivrisinek ve lavra ile mücadeleye yönelik ilaçlama yapılmayacak olup, gerekli önlemlerin alınmasını, 2014 yılı için 714 bin 800 TL, 2015 yılı için 1 milyon 194 bin 816 TL, 2016 yılı için 240 TL lira olmak üzere toplam 2 milyon 149 bin 616 TL´nin bir ay içerisnde belediyemiz hesabına aktarılmasını ve sonuculdan bilgi verilmesini' talep etti.
Dingil, Hatay Büyükşehir Belediyesine gönderdiği 16 Kasım 2016 tarihli yazısında da şunlara yer verdi: '2014, 2015 ve 2016 yıllarında Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yasa kapsamında herhangi bir ilaçlama ve vektörel mücadele yapılmadığı gibi, bu konuda herhangi bir meclis kararı alınarak yetki devri de yapılmamıştır. Şehrimizin sıcak bir iklim kuşağında yer alıyor olması, sulakarazi ve bataklık tarzı bölgelerin bol miktarda bulunmasından dolayı sivrisinek, karasinek vb. zararlılar nedeni ile halk sağlığı tehlikeye girmiştir. Vatandaşlardan da çok sayıda şikayet gelmesi üzerine İskenderun Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından Kamu İhale Kanunu kapsamında İskenderun ilçesi ve meskun mahallerde vektör amaçlı insektisit, rodentisit ve akarisit alımı yapılacak şehrimizin zararlılarla mücadelesi tarafımızca gerçekleştirilmiştir. Büyükşehir Belediyesi tarafından İskenderun ilçesinde 2017 yılı itibarı ile vektör mücadelesi yapılıp, yapılmayacağının veya bu konuda bir çalışmanızın olup olmadığının ihale süreci de dikkate alınarak, İskenderun Belediyesine en geç 7 gün içerisinde bildirilmesi, bilgi verilmediği takdirde ilaçlamanın gecikmesinden doğabilecek zararları önleme amacı ile bu işlemlerin belediyemizce gerçekleştirilerek yapılacak harcama tutarının Hatay Büyükşehir Belediyesi alacaklarından mahsup edileceği hususunu bilgilerinize arz ederim.'
Dingil, HBB´ye 07 Şubat 2017 tarihinde gönderdiği yazıda da benzer ifadeleri iletti.

Kırıkhan ve Hassa´da da aynı sorun var
Ancak, Dingil toplantıda, ödemenin yapılmadığını, ilaçlamanın da gerçekleştirilmediğini anlattı. Olayı Hatay Valisi Erdal Ata ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş´la aktardıklarını ve bir kez daha görüşeceklerini ifade eden Dingil, sorunun çözülmemesi halinde konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti. Dingil, Kırkhan, ve Hassa belediyelerinin de aynı sorunu yaşadığını kaydetti.

Danıştay´dan, mahkeme kararına onay
İskenderun Belediyesinin, Belediyeler Kanununun, belediyenin görev ve sorumluluğunu düzenleyen 14. maddesi gereğince kentte çevre ve çevre sağlığının korunması kapsamında vektörle mücadele hizmetini yerine getirdiğini ifade eden Dingil, 'Ancak, Hatay´da Büyükşehir Belediyesi kurulmuş olup, Büyükşehir belediyesi Kanununun 7/i maddesinde ´sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin korunmasını sağlamak; çevre kirliliğine meydan verilmeyecek şekilde tedbirler almak, Büyükşehir Belediyesinin görev, yetki ve sorumlulukları arasında sayılmıştır. Danıştay 8. Dairesinin 2007/2600 Esas no ve 2008/2269 karar no ile onayladığı Antalya 1. İdare Mahmekesinin 2006/182 Esas no ve 2006/1776 karar nolu kararı neticesinde ´Haşare ve sivrisinekle mücadele ve ilaçlama görevinin büyükşehir belelerine devredildiği açıkça belirlenmiştir. Sivrisinek ve lavra mücüadelesi, gerek kanun hükümleri ile gerekse de idari yargı kararları ile büyükşehir belediyesinin sorumluluğundadır' dedi.

Danıştay: HBB´nin görevini İskenderun belediyesi yapamaz
Danıştay´ın belediyeye ilişkin inceleme raporunda ise 'Hatay Büyükşehir Belediyesine ait bir görev iken İskenderun Belediyesince yapılması ve bedelinin Hatay Büyükşehir Belediyesinden tahsil veya mahsup edilmemesi sonucu kamu zararı oluştuğu'na yer verildi.

Arıtma Tesisi de iki belediye arasında sorun
HBB´nin İskenderun´da ilaçlama yapmamasının hiçbir gerekçesinin olmadığını ifade eden Hatay Milletvekili Orhan Karasayar da, biten içmesuyu arıtma tesisinin de HBB tarafından alınmadığını belirtti. Karasayar, 'İskenderun İçmesuyu Arıtma Tesisi de bitti, ama Hatay Büyükşehir Belediyesi, DSİ´den bu tesisin geçici kabulünü yapmıyor. HBB ´eksikler var´ diyor. DSİ´ye sorduğumuzda da ´eksiklik olabilir zaten bu geçici kabul, kesin kabulü eksikler varsa o tamamlandıktan bir yıl sonra olur. Geçici kabullerin hepsinde sistem bu şekilde´ açıklamasını yapıyor. Konuyu Hatay Valisi, HBB Başkanı ve DSİ Bölge Müdüryle de görüştüm. Vali Beyle bir kez daha görüşeceğim' diye konuştu.
Milyonlarca lira harcanarak tamamlanan ve yapımı ´iki termik santral inşaatı´ arasında kalan İskenderun İçmesuyu Arıtma Tesisi, geçici kabulü olmadığı için çalışan sistem gereği herg ün binlerce metreküp arıtılmış temiz su denize deşarj edilirken, İskenderun´da yaşayanlar ise klorla temizlenmiş su içiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —