Cemaat mülkleri iade edilsin

Cemaat mülkleri iade edilsin

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay´daki cemaat vakıflarının taşınmazlarının ilgili vakıflara iadesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi.

Akın Bodur/İskenderun

 Hatay´ın İskenderun, Samandağ, Antakya, Arsuz, Altınözü ve Kırıkhan´ın da arasında bulunduğu bazı ilçelerde azınlık vakıflarının, taşınmazlarını vakıf adına tescil ettiremediğini ve bununla ilgili geçmiş yıllarda açılan davalardan da sonuç alınamadığı biliniyor.
2003 yılında çıkarılan AB uyum yasaları ve 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanununda yer alan düzenlemelerle, 1936 beyannamesine kayıtlı olan taşınmazların tamamının cemaat vakıflarına iade edildiğini belirten milletvekili Güzelmansur, '1939 yılında Türkiye´ye katılan ve 1936 beyannamesine kayıtlı olması mümkün olmayan Hatay´daki cemaat vakıfları ise bu düzenlemelerden yararlanamamıştır' değerlendirmesinde bulundu. Bu eşitsizliğin giderilmesi için kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdiğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, 'Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ile 1939 yılında Türkiye´ye katılan Hatay ilindeki cemaat vakıflarının taşınmaz sorunlarının “1936 beyannamelerine kayıtlı olma” şartı aranmaksızın iade edilmesi öngörülüyor. Böylece Hatay´daki cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar; mal edinememe gerekçesi ile hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen taşınmazlar; malik hanesi açık olan taşınmazlar; kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlar ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeler cemaat vakıflarına iade edilecek. Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların ise tespit edilen rayiç bedelleri vakıflara ödenecek. Bunun için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay içinde müracaat edilmesi ve Meclis´in olumlu karar vermesi gerekiyor. Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde bir eşitsizlik, adaletsizlik giderilecek. Hatay´da yerleşik cemaat vakıfları taşınmazlarını diğer illerdeki cemaat taşınmazları gibi vakıfları adına tescil edilebilecek' açıklamasını yaptı.



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20