Cemaat mülkleri iade edilsin

Cemaat mülkleri iade edilsin

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay´daki cemaat vakıflarının taşınmazlarının ilgili vakıflara iadesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi.

Akın Bodur/İskenderun

 Hatay´ın İskenderun, Samandağ, Antakya, Arsuz, Altınözü ve Kırıkhan´ın da arasında bulunduğu bazı ilçelerde azınlık vakıflarının, taşınmazlarını vakıf adına tescil ettiremediğini ve bununla ilgili geçmiş yıllarda açılan davalardan da sonuç alınamadığı biliniyor.
2003 yılında çıkarılan AB uyum yasaları ve 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanununda yer alan düzenlemelerle, 1936 beyannamesine kayıtlı olan taşınmazların tamamının cemaat vakıflarına iade edildiğini belirten milletvekili Güzelmansur, '1939 yılında Türkiye´ye katılan ve 1936 beyannamesine kayıtlı olması mümkün olmayan Hatay´daki cemaat vakıfları ise bu düzenlemelerden yararlanamamıştır' değerlendirmesinde bulundu. Bu eşitsizliğin giderilmesi için kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdiğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, 'Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ile 1939 yılında Türkiye´ye katılan Hatay ilindeki cemaat vakıflarının taşınmaz sorunlarının “1936 beyannamelerine kayıtlı olma” şartı aranmaksızın iade edilmesi öngörülüyor. Böylece Hatay´daki cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar; mal edinememe gerekçesi ile hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen taşınmazlar; malik hanesi açık olan taşınmazlar; kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlar ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeler cemaat vakıflarına iade edilecek. Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların ise tespit edilen rayiç bedelleri vakıflara ödenecek. Bunun için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay içinde müracaat edilmesi ve Meclis´in olumlu karar vermesi gerekiyor. Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde bir eşitsizlik, adaletsizlik giderilecek. Hatay´da yerleşik cemaat vakıfları taşınmazlarını diğer illerdeki cemaat taşınmazları gibi vakıfları adına tescil edilebilecek' açıklamasını yaptı.



İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

Vakıf destekçileri, engelli çocuklar için koştu

Pac Meydanı'na 'rezerv alan' kararı

Kozaklı'da orman yangını kontrol altına alındı

Atatürkçü düşünce, gecede buluştu

Muhammed Önder, İskenderun Kaymakamı

Sanayi esnafının verileri çıkartılacak

Standart dışı beton ve çeliğe ceza

Sanayide 'yola park' tartışması

Sanayi esnafının sorunları görüşüldü

İMYO inşaatı bağışlarla yükseliyor

"Güler yüzlü hikayeler" yayımlandı

Nardüzü'nde Cumhuriyet turnuvası

Biz hala buradayız Sergisi’ kapısını açtı

"Atatürk ve Cumhuriyet" Sergisi

En büyük bayramın 101. yılı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,48% 0,07
  • EURO

    36,21% -0,34
  • GRAM ALTIN

    2960,09% 0,86
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55