Cevdet Yılmaz Hatay'da

Geniş bir heyetle Hatay’a geldiklerini ve Kurban Bayramı’nın sevincini Hataylılarla paylaşmak istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilde devlet olanaklarıyla yürütülen çalışmaları anlattı.

HATAY 18.06.2024 12:21:00 0
Cevdet Yılmaz Hatay

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yıl sonuna kadar 200 bin konutun, 2025 yılı sonlarına kadar da tüm hak sahiplerinin konut ve iş yerleri teslim edilmiş olacağını söyledi. 401 bin konut ve 41 bin iş yerinden oluşan 442 bin hak sahibinin hiçbirini mağdur etmeden tamamını yuvaları ve iş yerlerine kavuşturmayı amaçladıklarını belirten Yılmaz, "Depremden etkilenen 11 şehirde 460 bin bağımsız bölümün büyük kısmının ihale süreci tamamlanarak, inşasına başlandı. Eş zamanlı olarak 1.240 şantiyede 110 bin çalışan ile afetzede vatandaşlar için güvenli ve sağlam konutların inşasına devam ediliyor. 4 bin 333 köyde ise köy evi yapım çalışmaları sürüyor. Yapımı biten konut ve köy evlerinin teslimi her ay 10-15 bin olmak üzere etap etap devam ediyor" dedi.

İskenderun/SES
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonuna kadar 200 bin konutun, 2025 yılı sonlarına kadar da tüm hak sahiplerinin konut ve iş yerleri teslim edilmiş olacağını söyledi. Ziyaretlerde bulunmak ve programlara katılmak üzere Hatay'a gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, vali Mustafa Masatlı ve il protokolü tarafından Hatay Havalimanı’nda karşılandı. Antakya'nın Gülderen Mahallesi’nde yapımı süren TOKİ Afet Konutları alanı ve örnek dairede incelemede bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Yıl sonuna kadar 200 bin konut, 2025 yılının sonlarına doğru ise tüm hak sahiplerinin konut ve iş yerleri teslim edilmiş olacak. Kira yardımı, taşınma yardımı, destek ödemesi, tahliye ödemesi gibi farklı kategorilerde vatandaşlara doğrudan yapılan ödemelerin tutarı 128 milyar lirayı aşmış durumda” dedi.

Geniş bir heyetle Hatay’a geldiklerini ve Kurban Bayramı’nın sevincini Hataylılarla paylaşmak istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilde devlet olanaklarıyla yürütülen çalışmaları anlattı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Deprem sonrası imar, inşa ve ihya faaliyetleriyle ilgili neler yaptık, neler yapıyoruz. Nerelerde eksiklikler var; bunları tespit edip, yoğunlaşmamız gereken yerleri tespit edeceğiz. Merkezi idareler ve yerel yönetimden ilgili arkadaşlarımızla bu konuları değerlendireceğiz. Bu vesileyle alan ziyaretlerini de gerçekleştiriyoruz. Gülderen Mahallesi’ndeki TOKİ alanındayız. Burada geniş bir çalışma yürütüldü ve 2 bin 650 konutluk bir alandan bahsediyoruz. Önemli bir kısmı TOKİ tarafından gerçekleştirilirken bir kısmı da Baykar’ın hibeleriyle gerçekleşmektedir. Bu konutlarımız çok önemli oranda ilerlemiş durumda ve 1001 tanesinin kurası çekildi. Geriye kalanlar da yakın zamanda tamamlanıp, kuraları çekilmiş olacak" dedi.

2 yıllık deprem harcamaları kaynağı 2 trilyon lira

Çok büyük bir yük ile karşı karşıya olunduğunu, tarihimizin en büyük afetini bu coğrafyada yaşadığımızı belirten ve bu yükün; kamu, sivil toplum, merkezi ve yerel idareler ile birlikte 85 milyon olarak karşılamak durumunda olunduğunu ifade eden Yılmaz, "Son 2 yılda merkezi idarelerden deprem harcamaları için ayırdığımız kaynak yaklaşık 2 trilyon lirayı buldu. Çok büyük bir kaynağı seferber etmiş durumdayız. Yaptığımız tasarruf genelgelerinde, deprem bölgesi ve harcamalarını hariç tuttuk. Bu konuda hiçbir şekilde taviz vermiyoruz. Cumhurbaşkanımızın gözetiminde ve liderliğinde, deprem bölgelerimizi bir an önce ihya etmek için her türlü gayreti sarf ediyoruz. En gelişmiş dediğimiz ülkelerin bile altından kalmasının çok kolay olmadığı bir meselenin altıdan Devletimiz, güçlü bütçesi ve siyasi istikrarıyla çok şükür bu yükün altından kalkıyor. Devlet ve millet olarak el ele bu sorunu aşıyoruz" diye konuştu. 
Hatay İl Afet Koordinasyon Merkezi'ne giden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, vali Masatlı'yı ziyaret etti, Şeref Defterini imzaladı, ardından Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, bakan yardımcıları, milletvekilleri ve ilgili kurum yetkililerinin de katılımıyla Hatay İl Değerlendirme Toplantısı düzenledi. 6 Şubat ve devamındaki depremlerden sonra gerçekleştirilen "Dünyanın en büyük iyileştirme operasyonu"nun Hatay ayağında yeniden ihya, inşa ve imar sürecinde yapılan çalışmalarla tamamlanan ve yeni hazırlanan projelerin vali Masatlı tarafından aktarıldığı toplantıda; tüm faaliyet alanlarında güncel durum analizlerinin de yapılarak değerlendirmelerde bulunulduğu belirtildi. Hatay Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, toplantıda vali Masatlı, "Asırların afeti olarak tarihe geçen 6 Şubat depremlerinden en fazla hasarı ilin almasıyla Cumhurbaşkanının liderliği, talimatları ve vizyonu, devletin tüm kurumlarının depremin ilk saatlerinden bugüne kadar eş zamanlı 7/24 esaslı çalışmalarını hız kesmeden yürüttüğünü ve yürütmeye de devam ettiğini, böylesi bir yıkım karşısında devletin dünyanın en büyük iyileştirme operasyonunu Hatay’da  gerçekleştirdiğini söyledi. Vali Masatlı, barınmadan iaşeye, sağlıktan eğitime, ekonomiden kalıcı konutlara kadar hayatın her alanında, bu süre zarfında büyük yol kat edildiğini ifade etti.

“Deprem, siyaset üstü ve ihmale gelmeyecek bir konudur”

Toplantı sonrası basına açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, şöyle konuştu: "Deprem, siyaset üstü ve ihmale gelmeyecek bir konudur. İstişare ve ortak akılla, hangi partiden ve görüşten olursak olalım; hep birlikte sorunlarla mücadele etmek ve gelecek nesillere çok daha dirençli şehirler ve ülke miras bırakmak durumundayız. Amacımız yaklaşık 401 bin konut ve 41 bin iş yerinden oluşan 442 bin hak sahibinin hiçbirini mağdur etmeden tamamını yuvalarına ve iş yerlerine kavuşturmaktır. Depremden etkilenen 11 şehirde 460 bin bağımsız bölümün büyük kısmının ihale süreci tamamlanarak, inşasına başlandı. Eş zamanlı olarak 1.240 şantiyede 110 bin çalışan ile afetzede vatandaşlar için güvenli ve sağlam konutların inşasına devam ediliyor. 4 bin 333 köyde ise köy evi yapım çalışmaları sürüyor. Böylesine kapsamlı bir inşa faaliyetinin merkezde ve yerelde güçlü bir koordinasyonu gerektirdiği açıktır. Koordinasyonu sağlamak üzere bir mekanizma kurduk. Şubat ve mart aylarında 76 binden fazla konut, hak sahipleri belirlenerek vatandaşlarımıza teslim edildi. Yapımı biten konut ve köy evlerinin teslimi her ay 10-15 bin olmak üzere etap etap devam ediyor. Depremzedelere verilen sözü tutmak için gece-gündüz çalışıyoruz. Bu yıl sonuna kadar 200 bin konut, 2025 yılının sonlarına doğru ise bütün hak sahiplerinin konut ve iş yerlerinin kendilerine teslim edilecek. Kira yardımı, taşınma yardımı, destek ödemesi, tahliye ödemesi gibi farklı kategorilerde vatandaşlara doğrudan yapılan ödemelerin tutarın 128 milyar lirayı aştı. Bununla birlikte yerinde dönüşüme önem veriliyor. Kentsel dönüşüm çalışmalarının önündeki hukuki engeller, yeni yasayla kaldırıldı ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kuruldu. Şehirleri dönüştürmek için harcayacağımız kaynak, yıkımları telafi etmekten çok daha az maliyetlidir. En önemlisiyse bu şekilde kurtaracağımız canlardır. Devlet ve millet el ele vererek afetlere karşı bir an önce gereken dönüşümleri gerçekleştirmek durumundayız. Depremzede vatandaşların talepleri doğrultusunda, ‘Yerinde Dönüşüm Projesi’nin devreye alındı. Projede konutlar ile köy evleri için 1,5 milyon lira finansman sağlıyoruz. Afetten etkilenen şehirlerde Yerinde Dönüşüm Projesi’ne başvurular 256 bine ulaştı, 28 binden fazla vatandaşımız işlemlere başladı. Bu kapsamda, vatandaşlara hak ediş bazında hibe ve kredi desteği, tip projeler ve tip sözleşmeler sağlanarak, inşa sürecindeki tüm harçlardan muaf tutularak kendi evlerini yerinde, sağlam ve güvenli zeminlerde yapma imkanı sağlanıyor. Depremden etkilenen şehirlerimizdeki altyapı projeleri için İLBANK aracılığıyla yerel yönetimlere 64 milyar lira hibe desteği sağlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız depremden etkilenen şehirlerimizin meydanlarını; sahip oldukları tarihi, kültürel varlıkları muhafaza ederek ihya ediyor” diye konuştu.

Hatay’da orta ve üstü hasarlı bağımsız bölüm; 391.964 

Depremden en ağır hasarı alan şehirlerin başında Hatay’ın olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Asrın felaketinde Hatay’da 391 bin 964 bağımsız bölümde orta ve üstü hasar olduğunu tespit edilmişti. Hak sahibi sayısı ise 157 bin 8 kişidir. Bu kapsamda şehre; 141 bini kentsel ve 19 bini kırsal konut olmak üzere toplamda 160 bin civarında konut inşa edilmesi planlandı. Halihazırda 73 bin 759 konutun ihalesi tamamlanırken, 10 bin 831 konut kurası çekildi ve 5 bin 233 konut teslim için bildirildi. 71 bin konut ihale aşamasında, 16 bin konut için de yer seçimi aşamasındayız. Bu süreç içerisinde, konutlarının orta hasar ve üzerinde hasarlı olduğu tespit edilen ev sahibi ve kiracı olan afetzedelerimize barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, kira destek ödemeleri yapılmıştır.”

Hatay'ın ekonomisini eski günlerine döndürmeyi amaçladıklarını ifade eden Yılmaz, bu kapsamda; yatırım teşvikleri, organize sanayi bölgeleri, KOBİ’ler ve bölgesel katkı projelerinin çalışmaların 4 ana unsurunu oluşturduğunu belirtti. Yılmaz, “Belen Sanayi Alanı, İskenderun Sanayi Alanı ve Kırıkhan ROKETSAN Sanayi Alanı önümüzdeki yıllarda sanayicilere ev sahipliği yaparak, üretime güç katacak. Kırıkhan'da 44 hektarlık bir alan ROKETSAN Endüstri Bölgesi’ ilan edildi. Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici gücü olan savunma sanayinin önde gelen şirketleri arasında yer alan ROKETSAN, burada kuracağı katma değeri ve teknolojik seviyesi yüksek üretim tesisleri ile şehrimizde önemli bir istihdam potansiyeli oluşturacak” dedi. Bölgenin, Zeytin Dalı Harekatı’nda stratejik üs merkezi olduğunu da belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Hatay'ın ROKETSAN yatırımıyla ülkenin yerli milli savunmasının merkezlerinden birisi hâline geleceğini ve insanın umutlarını yeşerten bu girişimlere devlet desteğinin kesintisiz süreceğini belirtti.


Anahtar Kelimeler: Cevdet Yılmaz Hatay'

Figen öğretmen gözyaşlarıyla uğurlandı

AKP'den 'istişare toplantısı'

Hatayspor 'tek listeyle' kongreye gidiyor

Gadir Hum Bayramı kutlandı

Çirkin'den Suriyelilere 'toprak almayın' çağrısı

9 boğulma tehlikesi, 2 boğulma

Öğretmen Figen Yıldırım yaşamını yitirdi

Eğitim-Sen: Laik eğitimin en önemli göstergesi; karma eğitim

Grev çadırına ziyaret

Yolbulan işçisi grevde

Körfez Briç Kulübü açıldı

Rezerv alanlarda çalışma başladı

Eğitim İş: Türkiye’nin eğitim müfredatı olamaz, sahtedir

İki mahallede 'yerinde dönüşüm' projesi

Ekmek 10 lira

  • BIST 100

    10647,90%-0,31
  • DOLAR

    32,62% -0,25
  • EURO

    34,99% -0,54
  • GRAM ALTIN

    2450,26% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3971,42% 0,45