Tarih: 05.06.2020 17:22

“Çevre sorunlarımız ve kaygılarımız artıyor”

Facebook Twitter Linked-in

“Ekolojik yıkımla mücadele etmede yüreklerimizi birleştirmeliyiz” çağrısı yapan İskenderun Çevre Koruma Derneği (İÇKD) yönetimi, 2020 yılının doğa ile barış içerisinde yaşamanın dönüm noktası olması gerektiğini vurguladı. Hatay Barosu Çevre ve Kent Komisyonu adına yapılan açıklamada da “Çevre ile ilgili sorunlar küreseldir ve çözüm de küresel olmalıdır” denildi.

İÇKD yönetimi adına yaptığı yazılı açıklamada Nermin Yıldırım Kara, doğanın en önemli parçası olan insanlığın, kår hırsı ile doğal kaynaklarımızı talan etmekten vazgeçmez ise canlı yaşamının sürdürülebilir olmasının imkansızlığına dikkat çekti, bulguların alarm verici olduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Kara, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dünya ile birlikte yaşadığımız salgın sürecinde, özellikli olan bu döneminde yapılan birçok akademik çalışmada ise, kömür kullanımı sonucunda ortaya çıkan partikül maddelerin Covıd-19, Corona virüsleri yaşatması ve uzak mesafelere dağıtması, ayrıca kömür kullanımının neden olduğu hava kirliliğinin de salgın sürecinde ölümleri arttırdığına ilişkin etkisi olduğu,İtalya ve ABD´de ki ölüm dataları incelendiğinde Corona Virüslerin mutasyona uğrayarak insanlara geçiş yapabilme ve hasta etme özelliği kazanması tüm bulguları ile birlikte değerlendirilmektedir. Bu bakımdan, aynı gökyüzü altında yaşadığımız insanlık için küresel salgınların bir felakete dönüşmemesi için doğayla barışık bir yaşamı benimseyen taleplerin dikkate alınma zamanıdır.”

Hatay Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Başkanı Av.Ümit Seyfettinoğlu da yazılı açıklamasında, “Bugün, ülkemiz ve tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı korona virüs salgınının çevre katliamlarının etkisiyle, iklim değişikliğinin sebep olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Dünya düzeninin korona virüs öncesi ve sonrası aynı olmayacağı tartışılmaktadır. Bu süreçte tarihi, kültürel ve doğal varlıklarımızın insan eliyle yok edilmesi, toplum yararını yok sayan yatırımlar sürdürülebilir yaşamı tehdit etmektedir. Tüm dünyada ve ülkemizde temiz su kaynakları kirlenmekte, verimli tarım toprakları ve orman varlıklarımız azalmaktadır. Tüm canlıların içinde yaşadığı çevre ve iklim değişikliği krizinin artmasıyla, eko-sistem üzerinde oluşan baskı, bugün tüm dünyayı korona virüs salgınıyla etkisi altına almıştır. Bir anlamda tüm dünyanın gerçeklerle yüzleşmesini sağlamıştır. Çevre ile ilgili sorunlar küreseldir ve çözüm de küresel olmalıdır. Bu nedenle, çevre ve kentleşme politikalarının yeniden gözden geçirilmesi, ekolojik, yenilenebilir ve verimli enerjiyi dikkate alan bir anlayışla toprağımızı, havamızı ve suyumuzu yani çevremizi daha iyi korumamız gerekmektedir. Sürdürülebilir yaşamın devamı için başka şansımız yoktur. Çevre konusunda toplumsal duyarlılığın artarak devam etmesi, gelecek nesillere yaşanılabilir, sağlıklı, yeşil ve temiz bir dünya bırakılması umuduyla, çevre mücadelemize devam ediyoruz” görüşünü dile getirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —