CHP, 'borçlanma yetkisini' anlattı

CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, amaçlarının çözüm odaklı kararlar almak, depremde yıkılan İskenderun'u en hızlı ve en güzel şekilde ayağa kaldırmak ve eski itibarını kazandırmak olduğunu belirtti.

İSKENDERUN 17.07.2024 20:05:00 0
CHP,

Akın Bodur/İskenderun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun ilçe yönetimi düzenlediği basın toplantısında, İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubunun, 45 mahalle yollarına asfalt ve parke döşemesi ile kaldırım yapılması için 300 milyon liralık borçlanma yetkisinin verilme nedenini açıkladı. AKP'li İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez'e 300 milyon liralık borçlanma yetkisini görüşen meclisin CHP grubu kendi içinde yaptığı oylamada 10 'evet', 8 'hayır' oyu çıkmış, grup kararı üzerine de borçlanma yetkisine onay vermişti. Oylamada 'borçlanmaya hayır' oyu veren 8 kişiden birinin de CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin olduğu biliniyor. 

CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, amaçlarının halkın tüm sorunlarını çözmek, çözüm odaklı kararlar almakı, depremde yıkılan İskenderun'u en hızlı ve en güzel şekilde ayağa kaldırmak ve eski itibarını kazandırmak olduğunu belirtti. İskenderun Belediye Meclisi CHP Gurubu, belediye başkanı Dönmez'e 300 milyon liralık borçlanma yetkisi vermişti. Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Prof. Dr. Naci Görür, birkaç ay önce ayrı ayrı İskenderun'da verdiği toplantıda, deprem nedeniyle kentte 30 santim ile 150 santim arasında çökte yaşandığını, kent platosunun en az 30 santim çöktüğünü, yer altını incelemeden yer üstünde, altyapıda hiçbir çalışmanın yapılmamasını önermişti. Avrupa Birliği tarafından Hatay'ın altyapısında kullanılmak üzere 330 milyon Euro gönderilmiş, bunun 34 milyon Eurosu İskenderun'da kullanımı için ayrılmıştı. 

Basın toplantısında "Seçimi biz de kazansaydık, aynı çalışmayı yapacaktık" diyen İskenderun Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Bülent Bozdoğan da bir soru üzerine bu paranın kullanımına ilişkin Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde bir gelişmenin olmadığını belirtti. Bozdoğan, "İskenderun'un altını bilmeden üstüne yapmak yanlış. Şehir planı komple revize edilmesini isterdik ama siyasi anlayış bunu yapmadı" değerlendirmesini yaptı.

Basın açıklamasının nedeni ‘borçlanma yetkisi’

CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, "Bu basın açıklamasının neden yapıldığını da belirtmek isteriz. Biliyorsunuz ki İskenderun Belediye Başkanı Dönmez, seçim döneminde 'masaya yumruğunu vurarak alırım' dediği desteği, Ankara'dan alamamış ve belediyemizin 300 milyon lira borçlanması yönünde 03 Temmuz 2024 tarihli toplantının 11. gündem maddesi ile muhtelif mahallelerin kaldırım ve yollarının yapılacağını belirtmiştir. İskenderun CHP Meclis Grubu olarak bu maddeye oy birliği ile kabul yönünde karar verilmiştir. Ancak kabul kararından önce gerekli ayrıntılı bilgilendirme yapılmadığı için meclis grubumuzca bu gündem maddesinin yeniden değerlendirilmesi için gündemden çıkarılmasına ve olağanüstü bir toplantı yapılarak bu arada tarafımıza ayrıntılı bilgilendirme yapılmasına karar verilmesi talep etmemiz üzerine 03-10 Temmuz 2024 tarihleri arasında grubumuzca gerekli incelemeler bizzat yapılmış, İlbank yetkilileri ile görüşülmüş, projelendirme yerinde incelenmek sureti ile tespit edilmiş ve maliyet hesabı ayrıntılı olarak hesaplanmıştır" dedi.

“Belediye meclisinde çoğunluk CHP'de”

İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubu ve ilçe yönetiminin de bulunduğu parti binasındaki toplantıda konuşan CHP ilçe başkanı Derin, 31 Mart yerel seçimlerinde parti olarak belediye başkanlığını kazanmamış olsalar da belediye meclisinde çoğunluğun CHP'de olduğunu  anımsattı. Derin, şunları söyledi: "İstanbul seçimlerini Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasına rağmen meclis çoğunluğu Cumhur İttifakında olması nedeni ile 'topal ördek yaparak yine çalışmasının önüne geçeriz' diyenler olmuştu. Tek amacı İskenderun'a hizmet etmek olan meclis grubumuz, siyasi bir düşünce veya çıkar düşünmeksizin getirilen bu borçlanma yetkisini İskenderun'un bir an evvel ayağa kalkması adına Mehmet Dönmez'e yetki olarak vermiştir. Meclis grubumuzun farklı bir amacı olsa idi çoğunluğun parti meclis grubumuzda olduğunu ve bu kararın asla çıkarılmayacağını sanırım söylememize gerek yoktur. Ancak bu 300 milyon lira borçlanma yetkisinin, sınırsız ve kontrolsuz olmadığını İskenderun halkına ve basın emekçilerine bildirmek isteriz. Bu borçlanma nedeniyle alınan her kuruşun titizlikle hesabını yapacağımızı, bu borçlanma amacı olan her hizmetin sıkı takipçisi olacağımızı, bu borçlanmanın amacına uygun olarak kullanılmamasının tespiti halinde ise gerekli yasal başvuruların yapılacağını ve bu yetkinin bir daha verilmeyeceğini kamuoyuyla paylaşıyoruz."

“Amaç, depremde yıkılan İskenderun'u ayağa kaldırmak ve eski itibarını kazandırmak”

İki dönem AKP'li belediye başkanları tarafından yönetilen İskenderun'da halkın tüm sorunlarını çözeceklerini, çözüm odaklı kararlar alacaklarını, amaçlarının da kavga değil depremde yıkılan İskenderun'u en hızlı ve en güzel şekilde ayağa kaldırmak ve eski itibarını kazandırmak olduğunu belirten CHP ilçe başkanı Derin, "İki dönem AKP tarafından yönetilen İskenderun maalesef hak ettiği değeri görememiş ve iktidar partisi olmasına rağmen İskenderun'u (Hatay'ı) siyasi iktidar tercih etmemiştir. Eğer siyasi iktidar tercih etmiş olsa idi depremde hayat mücadelesi veren halkın depremden bu yana geçen 18 ay içerisinde gerek barınma gerek iaşe ve gerekse de ekonomik tedbirleri alır ve halkı bu yaşadığı zorlukları ortadan kaldırırdı. Bu zorlukları ortadan kaldırması için de önünde herhangi bir engel yoktu. Ancak üzülerek söylemeliyiz ki, siyasi iktidar tercihini Hatay'dan, İskenderun'dan yana kullanmamış hatta seçim döneminde vaat ettiklerini bile yerine getirmemiştir. Hala İskenderun'da 40'ın üzerindeki konteyner kentte 20 binin üzerinde insan depremden sonra normalleşememiş, deyim yerinde ise 21 metrekare konteynerde hayat mücadelesine devam etmektedir. Seçim döneminde partili cumhurbaşkanın vicdanımızı sızlatan ikrarı da haklılığımızı teyit etmiştir. Hatay'ın mahsun bırakıldığını ilk ağızdan bizzat partili cumhurbaşkanı söylemiştir. Ancak hatırlatmakta fayda var ki güzel İskenderunumuzu iki dönemdir AKP yönetmiş olup partili cumhurbaşkanı maalesef AKP'nin yönettiği ilçeleri de görmezden gelmiştir. Mehmet Dönmez seçim döneminde İskenderun'un iki dönemdir AKP tarafından yönetildiğini bilmesine rağmen, İskenderun sahipsiz kaldığını, bakımsız olduğunu ve İskenderun'u ayağa kaldıracağını belirterek seçmenlerden oy istemiştir. Hatta bir konuşmasında masaya yumruğunu masaya vurarak 'benim arkamda 100 bin İskenderunlu var', diyerek İskenderun hak ettiğini Ankara'dan alıp geleceğini dahi söylemiştir. Bu söylemlere rağmen seçim sonrasında maalesef İskenderun'un yine hak ettiği değeri görmediğini AKP'nin üçüncü dönemi olmasına rağmen yine bakımsız kalacağını üzülerek görmekteyiz. Bizler İskenderun için 'taş uzerine taş bırakana' teşekkür ettiğimizi belirtiyoruz. İskenderun lehine ne yapılacak ise bunu herhangi bir siyasi düşünce gözetmeksizin İskenderun'u ayağa kaldırmak amacıyla yapacağımızı ve seçim döneminde söz verdiklerimizi yapacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz" diye konuştu.

CHP, 45 mahalleye eşit hizmet bekliyor

Pirireis Mahallesinde eski stat alanına yapılan Millet Parkında bulunan ve faaliyette olmayan sosyal tesis binasının Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İskenderun Belediyesi arasında kütüphane olarak kullanılması konusunda protokol yapılması için yetki talep edilmesinde de meclis grubu tarafından belediye bürokratları ve ilçe kütüphane müdürlüğüyle görüşme ve protokol konusunda araştırma yaptığını anlatan Derin, tesisin kütüphane ve ders çalışma alanı olarak kullanılacağı, evlerinde ayrı odası ve çalışma masası olmayan gençlerden talebin olduğunun belirtildiğini söyledi. 

Derin, "Araştırma yapmadan oldu-bittiye getirilerek gelen gündem maddelerinin hiçbiri tarafımızca kabul edilmeyecektir. Gerekli araştırma yapılması halinde gerçekten İskenderun halkının yararına olacağını düşündüğümüz her madde ise tarafımızca kabul edilecek ve gerekli denetimler kontroller sıkı bir şekilde yapılacaktır" değerlendirmesini yaptı. Kentte sinek ve haşerelere karşı yeterli tedbir alınmadığını, kış gelmeden İskenderun altyapısının tamamıyla gözden geçirilmesi, pis su ve yağmur suyu giderlerinin arızasısın tamamen bitirilmesini, kaldırım ve yolların bir an evvel yapılmasını talep ettiklerini anlatan Derin, Muradiye, Barıştepe ve Dumlupınar mahallelerini olumsuz etkileyen ve çevre kirliliği ve ses kirliliğine sebep olan, deprem sonrasında kontrolsüz ve denetimsiz şekilde faaliyet sürdüren hurdacılarla ilgili meclis grubunun teklifi üzerine komisyon oluşturulmuş ve çalışmalar başlatıldığını; Akçay, Modern Evler, Sakarya mahallesinin de arasında olduğu birçok mahalleyi olumsuz etkileyen, kontrolsuzluk ve denetimsizlik nedeniyle çevre kirliliği, gerek gürültü kirliliği ve patlatılan dinamitler nedeniyle depremin travmasını sürekli hatırlatan sarsıntılara sebep olan taş ocakları hakkında da gerekli çalışma yapılacağını söyledi.

"Belediye başkanı Dönmez'den 45 mahalleye eşit hizmet etmesini bekliyoruz. Eşit hizmet gittiği hususu da grubumuzca sıkı şekilde takip edilecek" diyen CHP ilçe başkanı Derin, İskenderun otogarının esnafın ortak fikri alınarak, şehre daha düzgün daha düzenli ve günün şartlarına uygun olarak yerinde yapılması, yerinde yapılmaması halinde Anemon oteli yakınında yapılmasını önerdi. Derin, 5 Temmuz kutlamalarına belediye başkanlığınca davet edilmemeleri, kutlamaların 'oldu bittiye getirilerek', fikirlerinin sorulmamasını kınadıklarını da söyledi.


Anahtar Kelimeler: 'borçlanma yetkisini' anlattı

İki ayrı plan da iptal edildi

"Bölgede her şey baskılanmış durumda"

Depremzedeye 'borçlanma yapın' duyurusu

Gastronomievi'nde 400 çeşit yemekle

Kaşıkçı'dan tek soruluk önerge

720 taksiciye HBB desteği

CHP'li Özçağdaş'tan 'eğitim ziyareti'

Yolbulan Metal grevi 49. gününde

Merkez Bankası, Numune'ye taşınacak

Orman yangını 16 saatte kontrol altına alındı

Başkan Dönmez: Cebike bölgesi 'yeni İskenderun olacak'

İşverenden yeni teklif yok

Instagram'a erişim engeli

Mali müşavirler, Ankara'da miting düzenledi: Muhasebe mesleği büyük tehdit altında

Deniz kentinde tuvalet ve duş sorunu

  • BIST 100

    9771,16%-1,67
  • DOLAR

    33,97% 0,11
  • EURO

    37,62% -0,39
  • GRAM ALTIN

    2725,00% -0,77
  • Ç. ALTIN

    4472,67% 0,18