CHP, tüzüğünde değişikliğe gitti

CHP, tüzüğünde değişikliğe gitti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) "İkinci yüzyıl değişim kurultayı ile iktidara yürüyoruz" adlı tüzük kurultayını 6-9 Eylül tarihlerinde Ankara'da ATO Congresium'da yaptı. 28 maddede değişiklik öngören taslak kabul edildi.

İskenderun/SES

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) "İkinci yüzyıl değişim kurultayı ile iktidara yürüyoruz" adlı tüzük kurultayını 6-9 Eylül tarihlerinde Ankara'da ATO Congresium'da yaptı. CHP Tüzük Kurultayı'nda parti tüzüğünün 28 maddesinde değişiklik öngören taslak kabul edildi. Parti tüzüğünde yapılan değişiklikle, genel başkana, genel sekreter ve protokol yönetmeliğiyle belirlenen sırayla genel başkan yardımcılarının vekalet etmesi; Kongrelerde başkan adayı olabilmek için de kongre üye tamsayısının en az yüzde 10'unun, en çok yüzde 15'inin yazılı önerisi gerektiği kararı alındı.

Hatay'dan da partinin 11 delegesinin katıldığı kurultayda, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, oylanan yeni tüzüğü partinin "anayasası" diye nitelendirdi. Milletvekillerine en fazla üç dönem üst üste aday olma sınırlaması koyan yeni tüzük taslağı, maddelerin oy çokluğuyla onaylanmasının ardından kabul edildi. Tüzükteki maddelerin kabul edilmesinin ardından konuşan CHP Genel Başkanı Özel, "Burada partinin anayasasını yaptık. Bir anayasa yapılırken 51'e 49 geçerse o tartışma 50 yıl sürer. Ne benim için ne başkası için bu tüzüğün bir maddesi ya da hepsi ne güvenoyudur ne güvensizlik oyudur. Kurultayın sonunda ortaya çıkan tabloda kazanan, kaybeden yoktur. Kazanan CHP'dir" değerlendirmesini yaptı.

Partinin yeni tüzüğü, milletvekili adaylarının belirlenmesinde örgüt denetiminde ön seçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması gibi yöntemlere başvurulmasını, oy pusulasında adayların bölge, cinsiyet, yaş, meslek gibi dağılımlarının dengeli olmasınının sağlayacak önlemlerin alınmasını, ön seçim veya aday yoklamasına katılanların merkez yoklaması, merkez adaylığı veya genel merkez kontenjanı için başvuramamasını, hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına il örgütlerinin görüşü doğrultusunda Parti Meclisi'nin karar vermesini öngörüyor. Yerel seçimlerde aday belirlemesinde ise üç dönem kuralının yerel seçimlerde aday belirleme sürecinde de uygulanması öngörülüyor. Tüzük değişikliğine göre, bir kişi en fazla üç dönem üst üste belediye başkanı, belediye veya il genel meclis üyesi seçilebilecek. Benzer şekilde ön seçim ve aday yoklaması yöntemlerinde üç dönem koşulu aranmayacak. Bu yöntemlerle belirlenecek milletvekili, il genel meclisi ve belediye meclisi adaylıklarında, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu seçiminde, il ve ilçe yönetim kurullarının seçiminde, il kongre delegeleri ve kurultay delegeleri seçimlerinde yüzde 50 cinsiyet kotası, yüzde 30 gençlik kotası uygulanacak. Cinsiyet ve gençlik kotaları kurultaylarda kademeli olarak artırılacak. Gençlik kotaları, 18-25 yaş aralığı için yüzde 10; 26-40 yaş aralığı için yüzde 20 olarak belirlenirken, adaylık başvurusu olması halinde en az bir engelli, ilçe ve il yönetim kurulları ile Parti Meclisi'nde yer alacak.

Güzelmansur ve Mullaoğlu, kurultaydan mesaj iletti

Partisinin tüzük kurultayına katılan Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, sosyal iletişim sitesinden yaptığı fotoğraflı paylaşımlarda şunlara yer verildi: "İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı’mızın ikinci gününde, iktidara geldiğimizde Türkiye'yi ayağa kaldıracak yol haritalarımız üzerine çalışmalarımıza devam ediyoruz. Umudu her yerde büyütmek, ülkemizde yoksulluğu ve sefaleti bitirmek için ülkemizi kurtaran ve kuran iradenin izinde canla başla mücadele edeceğiz. İktidar yürüşümüze hep birlikte devam ediyoruz. Daha aydınlık yarınlar için, CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu da sosyal iletişim sitesinden yaptığı fotoğraflı paylaşımlarda, "İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayımızda tüzük çalışmalarımıza devam ediyoruz. İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayımızın program güncelleme usul ve esaslarının belirlenmesi için yuvarlak masa toplantılarımıza devam ediyoruz. İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayımızda milletvekili ve belediye adayı seçim yöntemi olarak amasız, fakatsız seçim bölgelerinde partiye kayıtlı tüm üyelerle önseçim yapılmasına ilişkin talebimizi içeren önergemizi divan başkanlığına sunduk. Cumhuriyet Halk Partisi olarak değişim ve yenilenme süreciyle halkın iradesini güçlendirmeye kararlıyız. İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayımız, partimizin geleceğine dair önemli adımların atılacağı bir dönüm noktası olacaktır. Hep birlikte, daha güçlü ve demokratik bir Türkiye için el ele!" ifadesine yer verdi.

“CHP, sadece bir parti değil, baba ocağımız”

Payas İlçe Başkanı Erdinç Keskin ise 'İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı' açıklamasında, CHP’nin Türkiye’nin geleceği için nasıl bir umut ve güvence olduğunu, CHP’nin tarih boyunca bağımsızlık ve demokrasi mücadelesinin öncüsü olduğunu, bu misyona uygun olarak da iktidara emin adımlarla yürüdüğünü ifade etti. "Cumhuriyet Halk Partisi, kurtuluşun ve kuruluşun partisidir" diyen Keskin açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kurtuluşun ve kuruluşun partisi, umudun ve geleceğin güvencesi Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’nin birinci partisidir. CHP, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini başarıya ulaştırmış, Cumhuriyetimizin temellerini atmıştır. Bugün de partimiz, halkımızın desteğiyle, İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı ile iktidara yürüyor. Cumhuriyet Halk Partisi, sadece bir parti değil, aynı zamanda bizim baba ocağımızdır. Bu ocakta bir nefer, bir emekçi ve bir evlat olmaktan büyük şeref duyuyorum. Partimiz, ikinci yüzyıla girerken, halkımızın umudu ve geleceğinin teminatı olarak iktidara yürüyor. Kurultay ile parti içindeki değişim ve yenilenme sürecini tamamladığını, bu sürecin CHP’yi iktidara taşıyacak önemli bir adım oldu. Bu kurultay, sadece bir parti içi toplantı değil, ülkemizin geleceğine dair atılan en önemli adımlardan biridir. CHP, Atatürk'ün mirasına sahip çıkarak, Türkiye'nin geleceğini daha aydınlık yarınlara taşımaya kararlıdır.”

Tiryaki'den değerlendirme

CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki de kurultaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Tüzük kurultayımızı başarılı bir şekilde tamamladık. Yoğun bir katılım ve verimli tartışmalarla geçen bu süreç, partimizin geleceğini şekillendirecek önemli kararların alınmasına zemin hazırladı. Delegelerimizin gösterdiği aktif katılım ve ortaya koyulan öneriler, partimizin demokratik yapısının güçlendiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Her bir katkı, partimizi daha ileriye taşıma kararlılığımızın göstergesi oldu. İkinci günün ardından, hep birlikte daha güçlü bir vizyonla çalışmalarımızı sürdüreceğimiz inancındayım" dedi.



Anahtar Kelimeler: tüzüğünde değişikliğe gitti

Tartışmanın nedeni '240 konut'

Kızılay'dan kıyafet yardımı

MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

"Deprem bölgesi eğitimde de çözüm bekliyor"

"Eğitim, sorunların gölgesinde başladı"

"Aynı fikirdeyim, ama..."

Güzelmansur: Hatay'da öğretim normale dönmedi

İskenderun Belediye Meclis Üyesi Tintaş: Kütüphane inşaatı, imara aykırı

CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin: AKP iktidarında eğitim sistemi 'siyasallaştırıldı'

Zil, yeni dönem için çaldı

CHP, 101. yılını kutluyor

CHP, tüzüğünde değişikliğe gitti

Hatay mutfağı Arsuz’da tanıtıldı

Grevdeki işçilere destek

MKÜ-Jaén Üniversitesi'nden 'mutabakat metni'

Fabrikada yangın eğitimi

"Bir eylem hem hak hem suç olamaz"

Güneş, iki mahallede sorunları dinledi

Okul masrafı bütçeyi zorluyor

Çöpten 60 milyon lira gelir

Zabıta Haftası kutlandı

Akademik personele sağlık semineri

Cinayetin 5 zanlısına tutuklama

Kale-Işıklı yoluna bariyer

Zabıtanın koordinasyon toplantısı Arsuz'da

26 okulun öğrencileri, 'başka okula'

Zeynep-Deniz-Cavide Şahutoğlu Ortaokulu'nda 550 öğrenci eğitim alacak

İlk Alıç hasadı Benlidere’de

Ruhsatsız yapıya hazır beton yasağı

Yükleniyor

  • BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,23% 0,28
  • EURO

    37,62% -0,37
  • GRAM ALTIN

    2919,65% 0,14
  • Ç. ALTIN

    4903,03% 0,41