İskenderun/SES
Eğitimde tespit ettikleri 12 soruna yönelik çözüm önerilerini de paylaşan Özgün, “Eğitim AKP´ye ve tek adamların insiyatifine bırakılmayacak kadar hayati bir konudur” dedi.
2018-2019 eğitim ve öğretim yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün, karma eğitimle ilgili hükmün yönetmelikten çıkartılmasını kadın hakları, kadın-erkek eşitliği ile Cumhuriyetin değerleri temelinde değerlendirdi. Özgün, şunları kaydetti: “Karma eğitimin zorunluluğu, Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanununda yer almaktadır. Yönetmeliklerle değiştirilemez! Çünkü Anayasa, Yasa, Tüzük, ve Yönetmelik hiyerarşisine aykırı düzenleme yapılamaz. Yönetmelikler; kanuna aykırı düzenlenemez, kanun maddesini ortadan kaldıramaz, kanunu değiştiremez. Bunu yapmaya çalışanlar kafalarını kuma gömenlerdir. Kaldı ki karma eğitim sistemi hayatın doğal akışının bir sonucudur. Hiçbir kanun maddesiyle kaldırılması söz konusu değildir. Eğitimde seçme hakkı değil, pedagojik olarak doğru olanın uygulanması esastır. Karma eğitimden vazgeçmek, Türkiye Cumhuriyetinin temellerini yıkmak demektir. Cumhuriyet değerlerinden vazgeçmek demektir!”
“Karma eğitimle oynarsanız kıyamet kopar… Çünkü laik, bilimsel ve demokratik eğitimi ortadan kaldırma diye bir “hak” yoktur! Eğitim; 81 milyonun sorunudur, gelecek planıdır, umududur. AKP´ye ve tek adamların insiyatifine bırakılmayacak kadar hayati bir konudur” diyen Özgün eğitimde 12 sorun 12 çözüm olarak maddeleştirdiği konuların başında eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasını istedi. Özgün, sorun ve önerileri şu başlıklar altında özetledi: “Eğitimde fırsat-imkan eşitliği sağlanmalıdır. Ülkemizin kıt kaynaklarını betona değil beyne kanalize etmeliyiz. Eğitimin bilimsel niteliğini korumalıyız. Eğitimde paradigma değişikliğine ihtiyaç vardır. Eğitimde dönüşüm yaparken partizanca davranmamalıyız. Eğitim siyasetinizin uygulama alanı değildir. Sınav odaklı eğitim derhal terkedilmelidir. Darbeci eğitim zihniyetinden vazgeçilmelidir. Eğitimde 1+8+4 sistemine geçilmelidir. Öğretmenlere hak ettikleri değer verilmelidir. Karma eğitimden vazgeçilemez.”
Özgün, karma eğitimle ilgili yapılan değişikliği ise şöyle yorumladı: “1739 sayılı kanunda tanımlanmış olan karma eğitim Cemaat, tarikat ve kimi oluşumların baskısıyla Kurum Açma Kapatma Yönetmeliğinden çıkarılarak tartışmaya açılmıştır. Anayasa ve Milli Eğitim Temel Kanunu´ndaki “karma eğitim” zorunluluğunu görmezden gelenler, kafalarını kuma gömüyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı karma eğitimden vazgeçilemeyeceğini, Cumhurbaşkanlığı ise karma eğitiminde esneklik sinyalleri veriyor. Eğitimde çocuklarımızın üstün yararı söz konusudur. Pedegojik olarak doğru olan karma eğitim uygulamasıdır. Bunu da en iyi Milli Eğitim Bakanı bilir.”