Tarih: 14.07.2021 11:29

Çiçekçilikte konsept mağaza; Raphael

Facebook Twitter Linked-in

Üniversite sınavında alınan puana göre yapılan eğitim tercihi ile kişinin mutlu olmasını sağlayacağı iş her zaman aynı çizgide olmayabiliyor. Günümüzde, aldığı eğitimle yaptığı işi farklı olanların sayısı çoğalıyor, oranı da artıyor. Bu kesim arasında yer alan iki genç kadın, mühendislik ve tasarım eğitimini uygulamak yerine, yaşama ilişkin yaklaşımı, geleceğe yönelik bakışı ve her şeyden önemlisi daha mutlu olmalarını sağlayacağına inandığı çiçekçiliğe yöneldi. Üniversite öğretimi sonrası çiçekçilik eğitimi alan iki girişimci kadın; Gizem ve Didem Kırdar, üniversite eğitimi ile bilgiye ulaşma yolunu öğrenince, Nobel Edebiyat Ödüllü oyun yazarı Bernard Shaw´ın, 'Eğitim, meyvenin kendisi değil, bilgi ağacından meyve toplamaya yarayan bir merdivendir' sözünü yaşama geçirenler arasında. 'Eğitimin temel amacı, çocukları kendi yeteneklerinin bilincine vardırmaktır' görüşünü savunan filozof Erich Fromm da benzer yaklaşımı destekleyenlerden. Güney Afrikalı lider Nelson Mandela´nın 'Dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir' sözünü kendi yaşamları için uygulayan Gizem ve Didem, mesleklerinden ayrı iş hayatına ilişkin duygularını dinleyip, uygulamış ve mutluluğa uzanan geleceklerini planlamış... Gizem ve Didem, sadece kardeş ve ortaklıkla kalmayıp, bir takım da oluşturmuş durumda...

Akın Bodur/İskenderun
Yaptığı işi, meslek olarak seçen ve işletmeciliği gereğini uygulayan eğitimli ve girişimci iki kadın, İskenderun´da Raphael ile çiçekçilik sektörüne farklı yön veriyor. Raphael Flowers&Design´i kurup, İskenderun´da olmayan konsept bir mağaza fikrini hayata geçiren Gizem ve Didem Kırdar adlı kardeşler, ´kardeş olmanın´ getirdiği yaşam ortaklığını, açtıkları işyerinde de ´ortak´ olarak sürdürme niyetinde. Geçici olarak görmedikleri ve yaşamlarında sürdürecekleri çiçekçiliği kalıcı meslek olarak sürdürme niyetini taşıyan Gizem (29) ve Didem (26), gezerek gördükleri ve araştırarak elde ettikleri bilgilerle işyeri konseptini şekillendirdiklerini anlatıyor... Gizem Kırdar, 'Konsepti keşfetmek zaman aldı ve bu çalışmalarımızın Raphael´e en güzel şekilde yansıdığını düşünüyorum. Farklı olmamızın sebebi sanırım bu' değerlendirmesinde bulunurken, kardeşi Didem ise 'Çiçekçilik sektörüne adım atmaya karar verdiğimizde, eğitim almanın şart olduğunu biliyorduk. MG Floral Projects´de birebir eğitim alıp, Raphael için çalışmalara başladık. Raphael, sadece çiçekçilik sektöründe hizmet veren bir işletme değil, aynı zamanda aromaterapik ürünlerin de satışını yapıyoruz' ifadesiyle düşüncelerini paylaşıyor. İngilizce İsrafil anlamına gelen Rafael, işletmenin dış cephe rengini de şekillendirmiş... İskenderun´da kurulan Raphael Flowers&Design, Yenişehir Mahallesi Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi No: 48/A adresinde hizmet veriyor.
Koronavirüs salgını ile birlikte birçok insan yaşamlarını sadeleştirme ve doğaya dönük yaşam planı yaparken, aslında Gizem ve Didem de kırsalın oluşumunu insanlara taşıyor. Doğada gerçekleri varken yapay çiçeklerle uğraşmadıklarını, işyerlerine gerçek olmayan yapayların girmediğini anlatan ortak iki kardeş, ülkemizde yetişen birçok çiçek ile yurt dışından ithal edilen bitkiler, insanların sevgisinin ifade edilmesine aracılık ediyor...
Büyükşehirde yaşayan birçok insan, henüz iş yaşamının başında emeklilik dönemine ilişkin doğaya dönüşün, Anadolu´nun küçük bir sahil kasabasına yerleşmenin hayalini kuruyor. Bunu yaşama geçiren ise oldukça az olabiliyor. Düşüncesini gençken yaşama geçiren iki cesur kadın, metropol kent Ankara´da üniversite eğitimi almasına karşın doğduğu ve büyüdüğü kentte iş yaşamını şekillendirdi.
Piyasa koşullarının hareketli olmadığı bir dönemde riskli olan anlı çiçekçilik sektörüne atılan Gizem ve Didem, sektöre giriş nedenleri, getirdikleri yenilikler ve geleceğe ilişkin düşüncelerini gazetemize anlattı. Didem ve Gizem, ilettiğimiz sorulara ilişkin düşüncelerini şöyle paylaştı:

/resimler/2021-7/14/1134478201992.jpg

- Aldığınız eğitimle iş yaşamınız arasında farklı bir sektöre geçiş var. Neden çiçekçilik? Ve çiçekçilik üzerinde bir eğitim, kurs gördünüz mü?
Gizem: Evet aslında aldığım eğitim ile yaptığım iş farklı görünüyor fakat bu sektöre girmeye karar verdiğim ilk andan itibaren mesleğimle elimden geldiğince bağdaştırmaya çalıştım. Çiçekçilik mesleğini seçmemde en büyük etkenlerden biri çiçek sevdalısı olmam. Normal hayatımda da kendime çiçek alıp mutlu olurdum. Daha sonrasında kendi mesleğimin dışında olmasına rağmen bu sektörde iş yapmak istediğimi fark ettim ve kız kardeşim ile birlikte çiçekçilik sektörü üzerine eğitim aldık.

Didem: Evet, 2018 yılında çiçekçilik sektörüne adım atmaya karar verdiğimizde eğitim almanın şart olduğunu biliyorduk. MG Floral Projects´de birebir eğitim alıp İskenderun´a Raphael için çalışmalara başlamak amacıyla döndük. Neden çiçekçilik? Böyle bir dönemde insanın sevdiği işi yapabilmesinin değerli olduğunu düşünüyorum ve kendimi çok şanslı hissediyorum. Yalnızca işimde değil, hayatımın her alanında okuduğum bölümün etkisi tabi ki var. Fakat özellikle sosyal medya alanındaki eğitimimin Raphael´e yansıdığını düşünüyorum.

/resimler/2021-7/14/1135183514949.jpg

- Aldığınız eğitimin sürdürdüğünüz çiçekçilik sektöründeki yaşamınıza yansıması oluyor mu?
Gizem: Evet, tabii ki etkisi oluyor. Çünkü mesleki anlamda çiçekçilik eğitimini üniversitede almamış olabilirim, fakat tasarım faktörü mesleğimde birçok noktada beni etkiliyor. Üniversite eğitimimde stajlarımı mobilya sektöründe yaptım. Mağazamızın tasarım ve imalat aşamasında ben de yer aldım. Mobilya sektöründe tasarım ve üretim yapmaya devam ediyorum.

- İskenderun´da çiçek sektörü üzerine çok sayıda işyeri var gibi. Siz sektörde nasıl bir fark yarattınız veya yaratacaksınız?
Gizem: İş yerimizi açmadan önce ilk amacımız İskenderun´da olmayan konsept bir mağaza fikrini hayata geçirmekti. Kız kardeşim ile çok araştırma yaptık ve bol bol seyahat ettik. Aslında yapmak istediğimiz işi ve konseptini keşfetmek zaman aldı ve bu çalışmalarımızın Raphael´e en güzel şekilde yansıdığını düşünüyorum. Farklı olmamızın sebebi sanırım bu.
Didem: Gerçekten İskenderun´da çok fazla çiçekçi var ve sürekli yeni çiçekçiler açılıyor. Raphael sadece çiçekçilik sektöründe hizmet veren bir işletme değil, aynı zamanda aromaterapik ürünlerin de satışını yapıyoruz. Müşteriye özel çiçek tasarımları yapıyor ve onlarla bir arada olmayı çok seviyoruz. Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldık fakat öncesinde düzenli olarak atölyeler yaptık. Çiçek tasarımı, bitki atölyeleri ve çocuklara özel yaptığımız atölyelerde müşterilerimizle birlikte burada keyifli vakit geçirme şansımız oluyor.

- İşyeri ismi seçimini nasıl yaptınız ve alanda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?
Gizem: İş yeri ismimizin hem farklı hem dikkat çekici olmasını istedik. Raphael aslında ikimizin de hayatında yer alan bir isimdi. 4 baş melekten biri olan İsrafil´in İngilizcesi. Hatta dış cephemizin rengi de bu isimden esinlenerek ortaya çıktı.

- Türkiye´nin de üye olmayı istediği AB (Avrupa Birliği) kültüründe çiçek günlük yaşamda yer alıyor ve çiçek almak için bir günü kutlamak gerekmiyor. Sokaklarda çiçek satıcıları açtıkları tezgahlarda her gün onbinlerce çiçeği satışa sunuyor ve insanlar sadece sevgisini ifade etmek için çiçek satın alabiliyor. Hatta kendi kendilerine aldıkları çiçekle, kendilerini ödüllendirebiliyor. İskenderun´da toplumun çiçeğe karşı algısı ve yaklaşımı, sizce nasıl?
Gizem: Raphael´in kuruluş aşamasında yurt dışındaki çiçekçilerden çok ilham aldık aslında. Oradaki kültürü buraya elimizden geldiğince yansıtmaya çalıştık ve insanların sosyal medyada gördüğü o güzel konseptleri, ithal çiçekleri İskenderun´da onlarla buluşturmayı hedefledik. Farklı olduğumuz için ilk zamanlarda zorlu bir alışma süreci yaşadık. Avrupa´daki gibi özel günler dışında çiçek alan müşterilerimiz var ama oradaki kültür maalesef buralarda çok yaygın değil.
Didem: Sizin de belirttiğiniz gibi çiçek almak için bir günü kutlamamız gerekmiyor. İskenderun´da bu yaklaşımın önümüzdeki yıllarda daha da artmasını umuyorum. Kendine çiçek almayı, evde ya da ofisinde çiçeğin güzel enerjisinden yararlanmayı seven müşterilerimiz için aylık abonelik sistemi uyguluyoruz.

- Tüm çiçekler masa üzerindeki vazoda ya da çelenkleri süslemiyor. Birçok insan çiçek yetiştirmeye de çalışıyor. Çiçekle uğraşmak, bakımını yaparak büyütmek, size göre kişilere nasıl bir katkı ya da gelişim sağlıyor?
Didem: İç mekan bitkilerinin insanlarda rahatlama, sevgi ve neşe etkileri yarattığını artık çoğumuz biliyoruz. Özellikle son zamanlarda bitkilere, evde bitki bakımına olan ilgi çok arttı. Hiç bitki sahibi olmamış insanlar bile bu dönemde yaşadıkları alanları bitkilendirmeye başladılar. Toprağa dokunmak, bitkilerle ilgilenmek evde kaldığımız dönemde benim için de terapi gibiydi.

- Sizin çiçekçilik üzerine ilave etmek istediğiniz düşünceleriniz varsa onları da aktarmak ister misiniz?
Gizem&Didem: Çiçekçilik dışarıdan bakıldığı kadar kolay bir meslek değil. Bunu işin mutfağına girmeden anlamıyorsunuz. Sadece eğitim almak, güzel bir işletme açmak maalesef yeterli olmuyor. Her gün işletmemizi bir adım daha ileri nasıl götürebiliriz, daha farklı neler yapabiliriz diye düşünüyor ve bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Gizem Kırdar kimdir?
İlk, orta ve lise eğitimi İskenderun´da alan Gizem Kırdar, lisans eğitimini TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünde tamamladı. Gizem, aldığı eğitim yerine, ortak olarak seçtiği kardeşi Didem ile iki yıl önce İskenderun´da faaliyete giren ve İngilizce anlamı “İsrafil´in İngilizcesi” olan Raphael´i birlikte kurdu.

Didem Kırdar kimdir?
Liseye kadar olan eğitimini İskenderun´da alan Didem Kırdar ise üniversite eğitimini ise Başkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde tamamladı. Lisans sonrası Marmara Üniversitesi´nde Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı eğitimi aldığını ve bunu sertifikalandırdı. Didem, Raphael adlı işletmeyi ablası ve ortağı Gizem ile birlikte 2 yıl önce kurdu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —