´Çiçeklerin dilinden geleceğe miras´ sergisi

Uluslararası Disiplinler Arası Türkiye´nin Tıbbi ve Aromatik Endemik Bitkileri Üzerinden Hatay Kadim Tarihi ve Kültür Değerlerini Tanıtım Projesi kapsamında düzenlenen ´Çiçeklerin Dilinden Geleceğe Miras´ adlı serginin açılışı tör

GÜNCEL 11.05.2022 15:22:24 0
´Çiçeklerin dilinden geleceğe miras´ sergisi

Antakya/SES

 Hatay Valiliği ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa koordinesindeki serginin açılış kurdelesini Hatay Valisi Rahmi Doğan kesti.
Hatay Arkeoloji Müzesinde düzenlenen serginin açılış törene Hatay Vali Yardımcısı Erhan Günay, Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Jandarma Komutanı Emrullah Büyük, İl Milli Eğitim Müdürvekili Mesut Çerko, İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Köse vea bazı akademisyenler de katıldı.

Endemik bitkilerin işlendiği seramik sergisi
Hatay´ın, ülkedeki endemik bitki türünün yüzde 10´una sahip olduğu, farklı ülke ve şehirlerden gelenlere sergilenmek üzere düzenlenen serginin açılışında konuşan Hatay Valisi Doğan, 'Hatay Müzesi zaten dünyanın en özel müzelerinden biri. Müzenin içerisindeki tüm eserler Hatay sınırları içerisinde çıkarılan eserler. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve Hatay Valiliği olarak müzede çok özel bir sergi açıyoruz. Burada Hatay´da bulunan endemik bitkilerin seramiğe işlenmiş halini görüyoruz. Hatay endemik bitki açısından da çok önemli bir il, 300´ün üzerinde endemik bitkiye sahip. Hatay, Türkiye´de tek olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesine de sahip. Bu sergi ile birlikte hem seramik, hem diğer sanatlara ve sanatçıların güzel eserlerine bu alanda yer vermiş olduk. Özellikle müzenin girişinde açtık ki ili ziyaret eden misafirlerin büyük çoğunluğu ilk ziyaretine müzeden başlıyor. Bizlerde bu sergi ile birlikte onların dikkatini çekmek, farkındalık yaratmak istedik' dedi.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Özlem Tuğal da, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa olarak Prof. Dr. Erdoğan Köse ve Prof. Dr. Üzlifat Özgümüş ile Mustafa Kemal Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet İlçim ve Prof. Dr. Yelda Büyükaşık Güzel´in desteği, onların makalelerinden yararlanarak bilimsel bir altyapı ile çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirtti. Tuğal, 'Hataylı olarak şehrime böyle bir katkı sağlamak istedim ve sanatçı dostlarım bu projede çok büyük bir aşk ile çalıştı. Hatay´a özgü tıbbi ve aromatik bitkiler. Aynı bu müzede olduğu gibi kadim tarihler katman katman eserlerini üretmişler ve üzerinde Hatay´ın bitkilerini nakşetmişler. Bizler de hem Amanos dağlarında, hem de Habib-i Neccar dağlarındaki çiçekleri 3 boyutlu olarak geleceğe miras bırakmak istedik' diye konuştu. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Köse ise, 'Hatay Arkeoloji Müzesinde bulunmaktan ve böyle uluslararası bir sergi de olmaktan ayrıca mutluluk duyuyorum. Hocalarımızın yaptığı işlerden gurur duymamak elde değil' değerlendirmesini yaptı. Törene katılanlar sergi alanını gezip, eserler hakkında bilgide aldı.

 


İskenderun'da filtre operasyonu

Dr. Kanatlı'dan ürküten tablo

Aile hekimleri iş bıraktı

Meclis'te 'fotoğraf tartışması'

Rezerv alan kararına 'dava'

Binalara 8 kat sınırı

CHP’den Lütfü Savaş'a 'kesin ihraç' istemi

AFAD'da dönüşüm değerlendirme toplantısı

Belediye meclisinde kayyum eleştirisi

65 yaş üstüne çay-kahve ücretsiz

Feyezan Kanalının duvarı yükseliyor

Usta öğretici belgeli tek kadın klimacı

İskenderun DEM Parti'den kayyum eleştirisi

AKP'de tek listeli seçim

AKP: Uygulamalar devam edecek

  • BIST 100

    9147,32%1,28
  • DOLAR

    34,54% 0,24
  • EURO

    36,46% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2961,34% 0,90
  • Ç. ALTIN

    4965,45% 0,74