Cilvegözü´nde ´adım atılacak´

Bazı toplantılara katılmak ve görüşmeler yapmak için Hatay´a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Cilvegözü Sınır Kapısı´nda incelemede de bulundu.

29.09.2017 10:07:06
Cilvegözü´nde ´adım atılacak´

Burak Milli/Antakya

Cilvegözü Gümrük Kapısı ile sınırda yapılan çalışmaları inceleyen Tüfenkci, Hatay ve Türkiye ihracatı ile ekonomisinde önemli rolü bulunan Cilvegözü´nde birkaç adım atılması gerektiğini ve bu adımları da atacaklarını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 'Ülkemizin Suriye´ye açılan sınır kapılarından ikisi Hatay´da. Birisi Cilvegözü diğeri de Yayladağı´ndaki kapımız. Bu kapıların işlerliğini arttırmak için neler yapılabilir, hangi eksiklikler var yerinde görebilmek için valimizle ve milletvekillerimizle buraya geldik. Bildiğiniz gibi Suriye´deki gelişmelere paralel olarak güvenlik nedeniyle gümrük hizmetlerini yavaşlatmıştık. Bazı kalemlerde de durdurmuştuk. Şimdi yeniden bir değerlendirme imkânımız oldu. Bu değerlendirme neticesini Ankara´ya gittiğimizde bakanlarla, Başbakanımızla paylaşıp neler yapabiliriz, yeni adımlar atabilir miyiz, bunları konuşacağız. Cilvegözü´nün özellikle Türkiye´nin ihracatındaki, Hatay´ın ve bölge ekonomisindeki rolünü düşündüğümüzde burada birkaç adım atılması gerektiğini görüyoruz. Bu adımları da atacağız. Yasaklanan, kısıtlanan geçişleri biraz daha açmak istiyoruz. Buradaki o kısıtları kaldırmak yönünde böyle bir talep var, bunu değerlendiriyoruz. Bu değerlendirme sadece bizim yapacağımız değerlendirme değil, güvenlik güçlerimizle beraber yapacağımız değerlendirmeler sonucunda adımımızı atacağız. Çünkü özellikle oradaki ticaret ve sanayi odaları bu noktada sivil insiyatifi ortaya koyacaklarını ve özellikle Nusra´nın buradaki veya İdlib´deki etkinliğini kırma noktasında hem süreç içinde gelinen nokta hem de oradaki Suriyeli iş adamlarının insiyatif almaları, bu noktada bizleri cesaretlendirmektedir' dedi.

Esnaf kredi ve teşviği yeterince bilmiyor
Hatay ziyaretinde, Hatay Milletvekilleri Adem Yeşildal, Hacı Bayram Türkoğlu ve Orhan Karasayar ile birlikte Antakya´da Hatay Valisi Erdal Ata´yı makamında ziyaret eden Tüfenkci, Uzun Çarşı´da esnafla buluşüu, Kurşunlu Han´ı ziyaret etti, esnaf ve sanatkârları bilgilendirme toplantısına da katıldı. Esnaf toplantısında, geçen hafta Ahilik Haftası´nı kutlandığını anımsatan Tüfenkci, 'Ahiliğin uzun bir temel ilkeler listesi var. Esnafımız güzel ahlaklı olacak, vefalı olacak, gözü gönlü tok olacak, ekmeğini bölüşecek, esnaf kardeşini kendi nefsinden üstün tutacak. Esnaf arkadaşlarımız bugüne kadar hep huzur ve barıştan, istikrardan yana oldu. Çünkü huzur olmayan yerde ticaret olmaz. Kazandığınız paradan da haz alamazsınız. Esnafımızın derdi hep işini, aşını, ekmeğini büyütmek oldu. Bizim derdimiz de esnafımızın işini, aşını ve ekmeğini büyütmektir. Bu topraklarda kardeşlik hep ahiler eliyle, esnaf eliyle güçlendirildi. Biz ahilik ve esnaf ahlakını bu topluma hakim kılabilirsek bana göre hiçbir sorun kalmaz' dedi. 15 Temmuz darbe girişimine halkın karşı durduğunu ve o gece 68 esnafın şehit olduğunu anlatan Tüfenkci, 'Burada esnaf kardeşlerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. O gece o darbeye ilk karşı çıkanlar da esnaflarımızdı. Bu girişim sadece Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize yapılmış bir darbe girişimi değildi. Darbe girişimi esasında milletimize karşı, esnafımıza karşı, iş dünyamıza karşı yapılmış bir darbe girişimiydi. Bunun etkilerini devletimizin aldığı tedbirlerle, teşviklerle kısa sürede atlattık' diye konuştu. Esnafın finansmana erişimi noktasındaki sıkıntılarını bildiklerini ifade eden Tüfenkci, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bunun üzerinde çalışmalarımız var. Özellikle bu bölgedeki Hatay, Kilis gibi illerimizdeki arkadaşlarımıza artı bir finansman desteği sağlamak için çalışma yapılıyor. Mevcutta esnaf kredi kooperatifleri eliyle finanse edilmiş esnafa yönelik faizsiz kredilerimiz var. Bu kredileri küçümsemeyin. 2002´de esnaflarımıza sadece üst limit 5 bin lira kredi verebiliyorduk. Bugün üst limiti 150 bin liraya çıkardık. Ağustos ayı itibariyle de TESKOMB vasıtasıyla toplamda 21.8 milyar lira sadece Halkbank tarafından sağlanan destek var. Özellikle terörden etkilenen esnafa sağlanan kredilerden tutun da on binlerce esnafın faydalandığı faizsiz kredilerle, esnafın hep yanında olmaya çalıştık. Sicil affını getirdik. Çünkü, güçlü esnaf ekonomimizin de teminatıdır. Hayata geçirilen birçok tedbir ve teşvik esnaf tarafından yeterince bilinmediğini gördük. Bunun iki sebebi olabilir. Ya kamu görevlileri esnafımızı yeteri kadar aydınlatmamıştır ya da biz bunları Ankara´da yapmışızdır ama yereldeki arkadaşlarımız veya bürokrasi öyle engeller çıkarmıştır ki gelen vatandaş geri gitmiştir' dedi.

Anahtar Kelimeler: Cilvegözü adım atılacak

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    16287,81%0,58
  • DOLAR

    44,18% 0,15
  • EURO

    50,77% -0,12
  • GRAM ALTIN

    7257,94% 0,73
  • Ç. ALTIN

    11762,72% 0,00