“Çin´in başarısının altında karantina ve izolasyon var”

“Çin´in başarısının altında karantina ve izolasyon var”

Prof. İnandı koronaya karşı en eski ve etkili yöntemine işaret etti.

İskenderun/SES

Çin´in koronavirüsü kontrol altına alma başarısının altında karantina ve izolasyon uygulamalarının yattığını belirten Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, “Karantina ve izolasyon (ayırma) tarihin çeşitli dönemlerinde bulaşıcı hastalıkları kontrol etmek için kullanılan yöntemlerdendir” dedi. İnandı, bu dönemde ‘Hareket etme, uzak dur´ yaklaşımının ilke olarak benimsenmesini önerdi.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tacettin inandı, kişisel blogunda koronoya karşı en eski ve en etkili iki yöntemi yazdı. 14 mart 2020´de yayımladığı yazısında Prof. Tacettin inandı, koronayı kontrol altına almanın en eski ve en etkili 2 yönteminin karantina ve izolasyon yani ayırma olduğunu vurguladı. İnandı, “Karantina ve izolasyon bugün için korona kontrolünde en önemli iki yöntemdir. Çin´in başarısının altında da bu yatmaktadır. Diğer önlemler karantina ve izolasyon varsa anlam taşır. ‘Hareket etme, uzak dur´ bu dönemde ilkemiz olsun” dedi.

Prof. İnandı, https://tinandi.blogspot.com/2020/03/korona-ve-karantina-uygulamalar.html?fbclid=IwAR2t3l4ctni8QU4cSiWbPtqJpfpRvo0CmZMXIrDR1TC_JtVaNcB_l3DIQhM adresinde yayımlanan yazısında Çin, İran ve İtalya´daki uygulamaları ise şöyle özetledi: “Korona pandemisinde karantina uygulamalarına bakacak olursak, Çin sıkı bir karantina uygulaması yaptı ve salgını kontrol altına almak üzere. Yeni vaka sayıları hızla azalmakta, 13 Mart ta bildirilen yeni vaka sayısı 11´dir. Bu sayı günde binlerle ulaşmış idi. İran Karantina Uygulamaya önce karşı çıktı, ancak sonra uygulamak zorunda kaldı. İtalya vaka sayısı binlere ulaşınca karantina uygulamasına aşamalı olarak geçti. Yasağa uymayanlara ceza getirmeyi planlıyor. 14 Mart itibarı ile salgının merkezi Avrupa oldu. Avrupa karantina ve izolasyon konusunda yavaş hareket etmekte ya da gecikmeli yanıt vermektedir. Türkiye İran´dan gelen bir uçaktaki yolculara karantina uygulaması yaptı. Bazı ülkelerden uçuşları iptal etti, okulları kapattı. Ancak Türkiye´de henüz köy, mahalle, ilçe ve illerde karantina uygulaması yapılmadı. Yapılma durumuna ilişkin de bilgi verilmedi. İlk odakta ortaya çıkan 5 vaka ile ilgili temaslı tarama çabaları sürüyor ama bu kümenin ortaya çıktığı yerleşim yerinde hareket kısıtlılığı (karantina) yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi verilmedi. Hastalığın hangi ilde adreste olduğu açıklanmayabilir, ancak orada bir dolaşım sınırlaması yapılmaz ise bu salgını durdurmak güç olabilir. Apartman, mahalle ve ilçede dolaşım kısıtlılığı getirilebilir. Buna ilişkin topluma bilgi verilmelidir.”



"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

İhsan Ar, toprağa verildi

'Üç fidan' anıldı

Parkta türkülerle anıldılar

Astım kontrol altına alınabilir mi?

Hıdırellez kutlandı

Paskalya'da dualar sağlık ve barış için

Muhtar Taş'ın adı oturduğu sokağa

İsraillin toprak alımına soru önergesi

İskenderun zemini çöküyor

Belediye "kariyer.net"le iş bulacak

12 bin dönüm tarım arazisi sular altında kaldı

Denizciler'e 5 kat sınırı

İskenderun’da Katoni binası yandı

Deprem yargılamaları mercek altına alındı

Güzelmansur: Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı

AKP'li Yılmaz'dan 'deprem' yorumu: Olanda vesile vardır, rabbim öyle uygun gördü

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Yükleniyor

  • BIST 100

    10247,71%-0,86
  • DOLAR

    32,22% -0,06
  • EURO

    34,64% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2393,78% 0,04
  • Ç. ALTIN

    3878,05% -0,38