Sadet Berkyürek/SES
İskenderun Mesleki Eğitim Merkez Müdürlüğü ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası´nın ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Kemal Karahan, çıraklığın yasal düzenleme ile zorunlu eğitim kapsamına alındığını belirtti.
Belen, Arsuz, Payas, Dörtyol ve Erzin´den ortaokul müdürleri ve rehber öğretmenlerinin de katıldığı tanıtım toplantısında Karahan, çıraklığa giden öğrencinin hem okuyacak, hem aile bütçesine katkı sağlayacağını, aynı zamanda da esnafın çırak ihtiyacının karşılanacağını ve esnafa bununla teşvik ve destek çıkılmış olacağını da dikkat çekti. Karahan, şu bilgileri paylaştı: “TEOG tercihlerinde çocuklarımızın karşısına bir tercih daha çıkacak. O da Mesleki Eğitim Merkezi. Öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezini tercih ettiği zaman istediği alanda bir ustanın yanına çırak olarak verilecek. Bu çocuğumuzun sigortası devletimiz tarafından karşılanacak, iş kazalarına ve iş güvencesi olarak. Yani esnafımız ayrıca bir sigorta yapmayacak. İkincisi esnafımızın çocuğa ödemek zorunda olduğu asgari ücretin üçte birinin, üçte ikisini de yine esnafa devlet ödeyecek. 4 yılın sonunda öğrencimiz aynı zamanda Meslek Lisesi diploması alacak. Eğer öğrenci istiyorsa üniversiteye devam etme şansı olacak.”
Yıldırım: Bilgilendirmeyi sürdürüyoruz
İskenderun Ticaret ve sanayi Odası Salonu´da düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Vekili Yusuf Yıldırım da bölgedeki tüm rehber öğretmenlere, ortaokul müdürlerine mesleki eğitimin tanıtım ve faaliyetleriyle ilgili bilgilendirmeyi sürdürdüklerini söyledi.
Yıldırım, Erzin Arsuz arasındaki işletmelere 30 yıl içerisinde 1987´den günümüze 10 bin 500 kalfalık belgesi, 8 bin 500 ustalık, 3 bin usta öğretici belgesi verildiğini de sözlerine ekledi.
Yılmaz: Çırak ihtiyacı için fırsat
Mesleki eğitime yönelik faaliyetlerin işsizlik ve istihdama yönelik önemli adımlar olarak kabul ettiklerini ifade eden İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent H. Yılmaz, bu faaliyetleri Oda olarak desteklediklerini ifade etti. Yasal düzenlemeyi öğrencilerin hem eğitimlerini tamamlamaları hem meslek sahibi olmamaları açısından fırsat olarak gördüklerinin de sözlerine ekleyen Yılmaz, çırak ihtiyacına da cevap verilmiş olacağını kaydetti.
Fırat: Suriyelilerden başka çırak bulamıyoruz
Çıraklık eğitimiyle ilgili pratiği ‘hem maaş alacaksın, hem diploma alacaksın, hem de meslek sahibi olacaksın´ şeklinde özetleyen Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) 2.Başkanı Uğur Fırat, geniş kesimlerin bilgilendirilmesi amacıyla odalarla birlikte muhtarlara da görev düştüğünü söyledi. Oda, muhtar ve ailelerin işbirliğinin gençlere yönelik uyuşturucu dahil tehditlerin önlenmesine yönelik olacağını kaydeden Fırat, “Suriyelilerden başka çırak bulamıyoruz. İşin özü ülkemizde artık kalifiye eleman bulamıyoruz. Eskisi gibi sanatkar bulamıyoruz. Burada hepimize iş düşüyor” diye konuştu.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55