Tarih: 12.12.2017 13:51

Çizgili sırtlan Hatay´da görüntülendi

Facebook Twitter Linked-in

 

Hatay´da nesli tükenme tehlikesi altında olan çizgili sırtlan (Hyaena hyaena), çevresi tel ihatayla çevrili Hatay Dağ Ceylanı Yetiştirme Merkezi´nde alanı ve çevresini 7/24 izlemek için kurulan kameralara takıldı. Bölgede leş yerken görüntülenen çizgili sırtlanların oldukça sağlıklı oldukları ve çift olarak alanda hayat mücadelesi verdiklerinin görüldüğü belirtildi.

Sırtlanlar 15 Yıl Yaşayabiliyor
Diğer yırtıcıların avladığı hayvanların kalıntılarıyla, hasta, sakat ve zayıf düşmüş hayvanlarla, böcekler ve yakalayabildiği küçük memelilerle, kavun, karpuz ve üzüm gibi meyveler ile bazı sebzeler ve yabani yemişlerle beslenebilen çizgili sırtlanlar, çok aç kaldığı ve yiyecek bulamadığı zamanlarda evcil hayvanlara da saldırabiliyor. Çizgili sırtlanlar yaklaşık 15 yıl yaşayabiliyor.

Altınözü´nde koruma devam ediyor
Bakanlık olarak türün hayat alanlarını ve besin kaynaklarını koruyarak, popülasyonunu artırmak maksadıyla 2005 yılında Altınözü´nde Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan ettiklerinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise “Alanda çizgili sırtlanları korumaya yönelik av koruma faaliyetlerini ve tür koruma çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi.
Konuya ilişkin Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaban hayatı geliştirme sahasında bulunan yaşlı kalker ve kumtaşından oluşan kayalıklardaki mağaraların çizgili sırtlanın barınmasına imkan verecek oldukça elverişli yerler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu´nun “Görüntülere de yansıdığı gibi tür korumaya yönelik olarak yürüttüğümüz çalışmalarımız başarıyla devam ediyor. Yapılan çalışmalar biyolojik çeşitliliği korumak ve türlerin geleceğe intikali sağlamak adına büyük bir önem taşıyor” ifadesine yer verildi.

Sırtlanları Öldürmenin Cezası 14 Bin Lira
Nesli tehlike altında olan bu türlere karşı vatandaşların daha duyarlı olmasını isteyen ve uyaran Eroğlu “Çizgili sırtlana zarar vermenin ve onu öldürmenin cezasının14 bin lira olduğunu da sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —