23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 102. yıl dönümü törenlerle kutlandı.
Nesrin Geyik/İskenderun
Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1921´de çocuklara armağan edilen ve dünyanın tek çocuk Bayramı olan 23 Nisan, Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin (TBMM) de açılış tarihini oluşturuyor.
İskenderun Atatürk Anıtı Alanındaki törende Milli Eğitim İskenderun Müdürlü Ali Haytaz, çocuklarla birlikte anıta çelenk sundu, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal marşı okundu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nın 102. yıl dönümü törenine kaymakam İskender Yönden, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tutucu, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Cumhuriyet Başsavcısı M. Emin Ünalan, İSTE Rektörü Tolga Depci, Hatay Barosu Başkan Yardımcısı Şükran Düzen, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Yarbay Oğuz Emre Çiçek ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri öğrenciler de katıldı.
Tören daha sonra 5 Temmuz İlkokulu´nda devam etti. Buradaki etkinlikte öğrenci çocuklar işaret dili ile İstiklal Marşını okudu, çeşitli gösteriler yaptı; şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, İskenderun Sahil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Anaokulunda da şenlikle kutlandı. 6 sınıfın bulunduğu 152 öğrenci, öğretmenleriyle birlikte çeşitli gösteri yaptı ve çocuk bayramında müzik eşliğinde dans. edip, eğlendi. Etkinlikte, lisenin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı 11.sınıf öğrencileri de çeşitli kostümlerle şölene katıldı, çocukların yüzünü boyadı, halat çekme ve çuval yarışmasıyla onların eğlenmesine katkı sundu.
Hatay Valisi Rahmi Doğan da, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajında, '23 Nisan 1920´de Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin açılması, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün liderliğindeki istiklal mücadelesinde dönüm noktası olmuş, Milletimiz, egemenliğin kayıtsız şartsız kendisinde olduğu yeni bir devletin ilk adımını atmıştır ve Cumhuriyetimizi geleceğimizin teminatı olan çocuklara emanet etmiştir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, coşkumuzu, sevincimizi dünya çocuklarıyla paylaştığımız; dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını çocuklar aracılığıyla bir kez daha yinelediğimiz özel bir bayramdır. ' ifadesine yer verdi. Doğan, çocuklara da şöyle seslendi: 'Sizler, milletimizin umut çiçekleri, aydınlık yarınlarımızı kucaklayan güçlü kollarısınız. Bu bakımdan sizlerin sağlıklı, eğitimli ve mutlu bireyler olarak yetişmeniz en büyük arzumuzdur. Hedefimiz sizleri özgürce düşünen, inisiyatif alabilen, sorgulayan, kendi toplumunun ve evrensel anlayışın doğrularından haberdar olan, hayatın güçlükleri ile baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli, tarihini bilen, ecdadını tanıyan, geleceğe umutla baka bilen kendi ayakları üzerinde güvenle durabilen gençler olarak yetiştirebilmektir. Bunu başarabildiğimiz takdirde bugünün çocukları, yarının gençleri olarak sizler ülkemizin sadece zenginliği değil, dinamizminin ve değişim potansiyelinin kaynağı olacaksınız.'
Çocuklara koltuklara oturdu
Çocuklar, yaşadıkları kentlerdeki çeşitli makamlara sembolik olarak oturarak, kurumlara verdiği talimatlarla kent yaşamını düzenlemeye çalıştı ve çocukların yaşama dair algılarını da ortaya koydu. İskenderun´da 5 Temmuz İlkokulu 4.sınıf öğrencileri Zeynep Kaba, Derin Acar ve Kağan Er, kaymakam Yönden´i makamında ziyaret etti ve sırasıyla makam koltuğuna oturdu. Sembolik kaymakamı Kaba, Türkiye Cumhuriyeti´nin aydınlık yarınlarının teminatı olarak görülen çocuklarımıza armağan edilmesinin kendilerine verilen değeri ifade ettiğini ve bu değerin farkındalığında kendilerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getireceklerini belirtti. Kaymakam Yönden de, “Çocuk Bayramı, coşkumuzu, sevincimizi dünya çocuklarıyla paylaştığımız; dostluk, kardeşlik ve barış mesajlarını çocuklar aracılığıyla bir kez daha yinelediğimiz müstesna bir bayramdır. Türkiye olarak inanıyoruz ki; hangi ülkede olursa olsun tüm çocukların savaş, açlık ve kargaşa ortamından uzak bir şekilde yaşamaları, barış içinde bir dünyanın da kapılarını açacaktır. Çocuklarımız, insanlığın ortak umudu, geleceği ve en önemli hazinesidir. Çocuklara çağdaş yaşamın tüm olanaklarını sunan, onların ruhsal ve bedensel olarak en iyi biçimde yetişmeleri için çaba gösteren toplumlar, gelişimlerini sürdürerek geleceğe güvenle bakabilmektedir. Unutulmamalıdır ki, umudumuz, en önemli zenginliğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmak, geleceğimize sahip çıkmaktır” dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Hatay İl Jandarma Komutanlığını ziyaret eden Antakya Şehit İlker Uylaş Anaokulu öğrencilerine özel eğitimli köpekler tarafından gösteriler yapıldı ve öğrenciler Trafik Eğitim Parkurunda akülü jandarma trafik araçlarına bindirildi ve jandarma boyama kitabı ve okuma kitabı hediye edildi.
Oyuncak Müzesi
Yazar Sunay Akın tarafından 17 sene önce kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, EXPO 2021 Hatay alanlarında sergilenecek. Sunay Akın´ın 20 yılda 40´ı aşkın ülkedeki antikacılardan ve açık arttırmalardan satın aldığı oyuncaklarla kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi´ndeki 400´den fazla oyuncak 'Oyuncak: Uygarlığın mirası' adlı sergide Hataylılarla buluşacak. Sergi 500 metrekarelik alanda gerçekleştiriliyor. 2 ay boyunca sürecek olan sergi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı´nda ziyaretçilere kapılarını açtı. HBB´den yapılan açıklamada, 'Sadece yer aldığı toplumun oyuncak ve oyuncak tarihini değil ortak mirasın eserlerinin de sergilendiği oyuncak müzesi ile ziyaretçiler oyuncak tarihiyle birlikte dünya tarihini de öğrenme şansı yakalayacak' ifadesine yer verildi.
´İklim değişikliği ve çocuklar´ sergisi
´İklim değişikliği ve çocuklar´ adlı fotoğraf sergisi, EXPO 2021 Antakya alanında açıldı. UNICEF VE TED Hatay Koleji iş birliğiyle Antakya yöresindeki halkla buluşan ve bir ay süreyle konuklarını ağırlayacak sergide, kirliliğin azaltılması, çevresel açıdan sürdürülebilir çözümlerin benimsenmesi, çocukların iklim değişikliğinin etkilerinden korunması ve iklim eylemine katılımlarının teşvik edilmesi çağrısında bulunululuyor. İklim krizinin tüm çocukları eşit derecede etkilemeyen bir çocuk hakları krizi olduğunu belirten UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, 'İklim değişikliğinden en az sorumlu olanlar çocuklar olmasına karşın iklim değişikliğinin en büyük yükünü çocuklar çekecek. Bu nedenle UNICEF, hükümetleri şimdi harekete geçmeye ve tüm sektörlerde çevresel açıdan sürdürülebilir çözümleri benimsemeye, bir yandan da iklim değişikliğinden zaten etkilenen çocukları korumaya ve onları çevresel açıdan sürdürülebilir yaşam tarzlarının teşvikinin merkezine koymaya çağırıyor' değerlendirmesini yaptı.
Çocuk işçiler için soru önergesi
Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç da, 2020 yılında tespit edilen 12.457 çocuk işçi sayısının, 2021 yılı sonunda 27 bine ulaştığını belirterek, çocuk işçileri önergeyle parlamentoya taşıdı. Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Ucuz çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan eğitim sistemi ve eğitim politikalarına son vermek üzere ilgili Bakanlıkla birlikte çalışmalarınız olacak mıdır? Çocuk emeğiyle ilgili verilerin bilimsel, güvenilir ve düzenli bir şekilde yayınlanması sağlanacak mıdır? Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştıran kişi ve kurumlara caydırıcı cezalar verilmesi için çalışmalarınız var mıdır? Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınması, denetimlerin etkin ve sıkı bir şekilde yapılması, ilgili mevzuatların yürürlüğe koyulması için hazırlıklarınız var mıdır?Çocuk işçiliğini yasaklamak üzere çalışmalarınız var mıdır?'
9863,27%1,88
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2957,36% 0,48
4831,50% 0,59