'Çok yer gezmem, fikirlerimi zenginleştirdi'

Bir çok mesleğin daha aktif hale gelmesini sağladığı bilinen inşaat sektörü her yıl binlerce eğitimli insanı daha bünyesine katıyor.

 Üç yıl öncesine kadar İskenderun´da İnşaat Mühendisleri Odasına kayıtlı mühendis sayısı 460 iken bu sayı üç yılda katlandı ve 851´e ulaştı. İskenderun, Belen, Arsuz, Payas, Dörtyol ve Erzin´i kapsayan bölgede yetkili olan İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliğine üye inşaat mühendisi sayısı 851. Bu üyelerin 89´unu son zamanda sayıları artan kadın mühendislerden oluşuyor. 

İskenderun´daki kadın inşaat mühendislerinden Didem Kasal, bir yandan eğitimini yüksek lisansla sürdürürken, diğer yandan da kurucusu olduğu Kasal Mühendislikte iş hayatına devam ediyor. Hatay ve İskenderun yöresinin birinci derece deprem kuşağında olduğunu anımsatan mühendis Kasal, 'Akademik yolculuğumda deprem ve zemin konularına her zaman ilgim vardı. Bu sebeple kendimi hep bu yolda geliştirmeye adadım. Hayalim her zaman emniyet çerçevesinde doğaya savaş açmadan etik normlar içerisinde mesleğimi icra edebilmek' değerlendirmesini yaptı.

Akın Bodur/İskenderun
Kendisini, 'M. Kemal Atatürk´ün Cumhuriyet´i emanet ettiği gençlerden biriyim' diye tanımlayan İskenderunlu inşaat mühendisi Didem Kasal (25), Kilis 7 Aralık Üniversitesinde aldığı inşaat mühendisliği eğitimini, İskenderun Teknik Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi olarak sürdürüyor. Lisans üstü eğitimini sürdürürken Kasal Mühendisliği de kurup, iş hayatına atılan Didem Kasal, tek tercih olarak girdiği inşaat mühendisliğinin, insanların temel ihtiyacı olan barınmayı karşıladığını ifade ediyor. Kasal, sektörün, fikirleri ve yaratıcılığın en verimli kullanabileceği alan olduğunu gördüğünü belirtiyor. Fakülteyi birincilikle bitirdiğini ifade eden mühendis Kasal, 'Bir kadın mühendis olmamın, akademik alandaki başarımın olaylara farklı bir bakış açısı getirebileceğini ve yurtdışında aldığım eğitimin fark yaratacağını düşünüyorum. Planlama, tasarım ve uygulama konularında çok fazla yer gezmemin de, fikirlerimi zenginleştirdiğini düşünüyorum' değerlendirmesini yaptı.
Bürosunda görüştüğümüz mühendis Didem Kasal, yöneltilen soruları yanıtladı ve mesleğine, geleceğe ilişkin hedef ve yaklaşımlarını anlattı.

-Neden mesleki eğitimde tercihiniz inşaat mühendisliği?
İnşaat mühendisliği insanların olmazsa olmaz temel ihtiyacı olan barınmayı karşılayan bölümdür. Aslında bunun kökeni çok eskiye ve çocukluk hayallerime dayanıyor. Sayısal ve hesaplamalar konusunda her zaman yetenekli bir öğrenciydim. Çocukluk döneminde her çocuk gibi benim de günlerim minderlerden ev yapmakla geçti. Daha sonraları inşaatlara, devasa yapılara, ince hesaplarına ilgim olduğunu fark ettim. Hatta üniversite tercihlerimde tek tercihim inşaat mühendisliği oldu. Bu bölümde insanların hayat kalitelerini arttırabileceğimi, hayatlarını kolaylaştırmalarında bir payım olabileceğini keşfettim. Yeni fikirlerimi ve yaratıcılığımı en verimli kullanabileceğim alan olduğunu fark ettim.

-Piyasada çok sayıda inşaat mühendisi var sizi farklı kılan ya da kılacak olan nedir?
Ben, Bayındırlık Kalite Kontrol Laboratuvarı´nda yaklaşık bir sene görev yaptım. Bu süre zarfında Hatay´daki çok fazla yapının hem zemin durumunu hem de mevcut binaların dayanımlarını inceleme fırsatı yakaladım. Bu deneyimlerin yanı sıra bizim mesleğimizin büyük bir çoğunluğunu erkek meslektaşlarım oluşturuyor. Bir kadın mühendis olmamın, akademik alandaki başarımın olaylara farklı bir bakış açısı getirebileceğini ve yurtdışında aldığım eğitimin fark yaratacağını düşünüyorum. Planlama, tasarım ve uygulama konularında çok fazla yer gezmemin de, fikirlerimi zenginleştirdiğini düşünüyorum.

-İskenderun ve yakın çevresine ilişkin mesleğinizdeki hayaliniz nedir?
Akademik yolculuğumda deprem ve zemin konularına her zaman ilgim vardı. Bu sebeple kendimi hep bu yolda geliştirmeye adadım. Hayalim her zaman emniyet çerçevesinde doğaya savaş açmadan etik normlar içerisinde mesleğimi icra edebilmek.

-İnşaat mühendisi olarak İskenderun ve çevresinin şehirleşmesi kentleşmesi veya imarına nasıl bir katkı sunmayı amaçlıyorsunuz?
Bir alan şehirleştirilirken, emniyet estetik ekonomi kaygısı kadar fonksiyonel olmasına da dikkat etmek gerekir. Kullanım amacına en uygun ve doğaya zarar vermeyecek şekilde bir alandan alınabilecek maksimum verimi almalıyız.

-Mesleğiniz İskenderun ve hataya ilişkin başka neler söylemek istersiniz?
Çok sevdiğim bir hocam ‘doktor masada bir kişinin hayatından sorumlu iken, mühendis yaptığı yapıyı kullanan bütün insanların hayatından sorumludur´ demişti. Bu sözle, sadece, mesleğimizin aslında ne kadar önemli olduğunu ve dikkat isteyen bir iş olduğunu vurgulamak istiyorum. Hatay ve çevresine gelince, cennet gibi bir yerde yaşıyoruz. Bu cennetin güzelliğini koruyarak geliştirmek bizim elimizde.

Didem Kasal kimdir?
İskenderunlu Didem Kasal, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 2018 yılında mezun oldu. Mühendisliği bölüm birincisi olarak bitirdiğini belirten Didem Kasal, 2018 yılında Erasmus programı kapsamında gittiği Polonya´daki Bialystok University of Technology´de eğitim gördüğünü, bu sürede 10 ülkenin 20 şehrini gezme fırsatı olduğunu belirtti. İskenderun Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalında yüksek lisans öğrencisi olan Didem, Kasal Mühendisliğin de kurucusu.

 



"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20