Milletvekili Şahin, yüzde 80´e varan rekolte kaybı yaşayan narenciye üreticisinin tarım sigortalarının zararı karşılanması ve hükümetin gübre, su ve ilaç desteği vermesini istedi.
Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Afrika´dan gelen çöl sıcakları ile hava sıcaklığının mayıs ayında ortalamanın çok üzerine çıkması sonrası zarar gören narenciye üreticilerinin sorunlarını duyurdu.
Milletvekili Şahin, yüzde 70 ile 80 arası rekolte kaybı yaşayan narenciye üreticisinin olağanüstü hava durumundan etkilenmesinin afet kapsamına alınarak tarım sigortalarının zararı karşılanması ve hükümetin çiftçinin zararını karşılamak üzere gübre, su ve ilaç desteği vermesini istedi.
Hatay Milletvekili Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yetkilileri göreve davet ederek, yörenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ve hava sıcaklıklarından kaynaklı zararın tarım sigortası kapsamına dahil edilerek düzenlenmesini istedi. Milletvekili Şahin, 'Adana´da soğuk hava fasulyeyi, Hatay´da ve bir çok ilde sıcak hava narenciyeyi vurdu. Narenciye meyveleri sıcaktan sararıp çürüdü, bahçelerde çiftçinin yüzde 70-80 hasarı var. Afrika´dan gelen çöl sıcaklarının mayıs ayı ortasında bu derece etkili olması bir doğal afettir. Tarım sigortası sıcak ve soğuk havadan kaynaklı zararı ´afet´ olarak kabul etmediğinden çiftçi mağdur durumda kalmıştır. Pandemi döneminde zor şartlarda tarlasını, bahçesini eken çiftçiye Tarım Bakanlığı acil olarak gübre, su ve ilaç desteği sağlamalıdır. Narenciye ağaçlarının çiçek açtığı dönemde sıcaklıkların aşırı yükselmesi ile Hatay´da narenciye ağaçlarının çiçekleri yandı, ardından çıkan rüzgarla bütün meyveleri döküldü, mahsul olumsuz etkilendi. Covid-19 pandemisi ile mücadele eden ve zor günler geçiren çiftçiler şimdi de çöl sıcaklarının ve kuvvetli rüzgarın verdiği zararla mücadele etmek zorunda kalmasına devlet desteğinin şart oldu. Bu bir doğal afettir. Bu nedenle bölge acilen doğal afet bölgesi ilan edilmeli ve destek verilmelidir. Salgın nedeniyle zaten zor günler geçiren çiftçimiz devletten acilen yardım beklemektedir. İlacını, gübresini alıp bahçelerinin bakımını yapan çiftçimiz beklenmeyen bir durum nedeniyle zarara uğramıştır. Bütün emekleri ve harcamaları boşa gitmiştir. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı bir dönemde doğal afet yerli tarımı iflasa sürüklemektedir. Bu insanlar nasıl geçinecek, borçlarını nasıl ödeyecekler. Bu soruna hükümet eliyle acil çözüm üretilmesi gerekmektedir' açıklamasını yaptı.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55