´Çöl sıcakları afet kabul edilsin´

´Çöl sıcakları afet kabul edilsin´

Milletvekili Şahin, yüzde 80´e varan rekolte kaybı yaşayan narenciye üreticisinin tarım sigortalarının zararı karşılanması ve hükümetin gübre, su ve ilaç desteği vermesini istedi.

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Afrika´dan gelen çöl sıcakları ile hava sıcaklığının mayıs ayında ortalamanın çok üzerine çıkması sonrası zarar gören narenciye üreticilerinin sorunlarını duyurdu.

Milletvekili Şahin, yüzde 70 ile 80 arası rekolte kaybı yaşayan narenciye üreticisinin olağanüstü hava durumundan etkilenmesinin afet kapsamına alınarak tarım sigortalarının zararı karşılanması ve hükümetin çiftçinin zararını karşılamak üzere gübre, su ve ilaç desteği vermesini istedi.

Hatay Milletvekili Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yetkilileri göreve davet ederek, yörenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ve hava sıcaklıklarından kaynaklı zararın tarım sigortası kapsamına dahil edilerek düzenlenmesini istedi. Milletvekili Şahin, 'Adana´da soğuk hava fasulyeyi, Hatay´da ve bir çok ilde sıcak hava narenciyeyi vurdu. Narenciye meyveleri sıcaktan sararıp çürüdü, bahçelerde çiftçinin yüzde 70-80 hasarı var. Afrika´dan gelen çöl sıcaklarının mayıs ayı ortasında bu derece etkili olması bir doğal afettir. Tarım sigortası sıcak ve soğuk havadan kaynaklı zararı ´afet´ olarak kabul etmediğinden çiftçi mağdur durumda kalmıştır. Pandemi döneminde zor şartlarda tarlasını, bahçesini eken çiftçiye Tarım Bakanlığı acil olarak gübre, su ve ilaç desteği sağlamalıdır. Narenciye ağaçlarının çiçek açtığı dönemde sıcaklıkların aşırı yükselmesi ile Hatay´da narenciye ağaçlarının çiçekleri yandı, ardından çıkan rüzgarla bütün meyveleri döküldü, mahsul olumsuz etkilendi. Covid-19 pandemisi ile mücadele eden ve zor günler geçiren çiftçiler şimdi de çöl sıcaklarının ve kuvvetli rüzgarın verdiği zararla mücadele etmek zorunda kalmasına devlet desteğinin şart oldu. Bu bir doğal afettir. Bu nedenle bölge acilen doğal afet bölgesi ilan edilmeli ve destek verilmelidir. Salgın nedeniyle zaten zor günler geçiren çiftçimiz devletten acilen yardım beklemektedir. İlacını, gübresini alıp bahçelerinin bakımını yapan çiftçimiz beklenmeyen bir durum nedeniyle zarara uğramıştır. Bütün emekleri ve harcamaları boşa gitmiştir. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı bir dönemde doğal afet yerli tarımı iflasa sürüklemektedir. Bu insanlar nasıl geçinecek, borçlarını nasıl ödeyecekler. Bu soruna hükümet eliyle acil çözüm üretilmesi gerekmektedir' açıklamasını yaptı.



Anahtar Kelimeler: sıcakları afet kabul edilsin

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

OSB yönetimine iade ziyareti

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

Kaledibi'nde 2B çalışması

İskenderun'da DEAŞ operasyonu

Altınözü’nde “acele kamulaştırma"

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Yükleniyor

  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07