Antakya Gökçegöz Mahallesi´nde kapasitesini dolduran / rezervini tamamlayan Antakya atık depolama alanının yanına yenisinin eklenmek istenmesine mahalle sakinleri tepki gösterdi.
Yeni tesis alanının yaban hayatı koruma bölgesi içinde kaldığına dikkat çekilerek olası taşkında Kürüş deresine çöplüğün akması riskine işaret edildi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak yapılması planlanan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED raporu hazırlanan “Katı Atık Bertaraf Tesisi” için yöre halkının görüş ve önerilerinin alındığı toplantı tesisin yerleşim ve işletme tesislerine yakın olmasının verdiği sıkıntılara dikkat çekildi, Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin ve ilgili kurumların gereğini yapması istendi. Büyükşehir belediyesinin şehir merkezinden uzak yeni bir alan bulma yerine mevcut alana ek yapması kolaycılık olarak yorumlanan bilgilendirme toplantısında çöp alanının yaban hayatı koruma bölgesinde kaldığı, koruma altındaki hayvanların bulunduğu bölgeye kanunsuz olarak yapıldığı savunuldu. Bunun yanı sıra bölgede çok sayıda işletme tesisi ve köyler ile Altınözü´ne bağlı Enek, Tepehan, Antakya´ya bağlı Gökçegöz, Kuruyer, Bitiren, Akcurun ve Mansurlu mahallelerinin su şebekesinin yanında yapılmasının da ayrı bir risk oluşturacağına da dikkat çekildi.
Koruma altındaki çizgili sırtlan gibi yörede barınan hayvanların neslinin tükenme tehlikesi yanında, 7 köyün su tesisinin yanında olduğu gözönünde bulundurularak planlamanın değerlendirilmesi talep edilirken bir başka risk ise taşkın tehlikesi olarak gösterildi. Yeni tesis alanının Narlıca sınırına çok yakın olması nedeniyle önceki yıllarda St. Pierre kilisesinin yanından Kürüş deresine çöplüğün taşınma olasılığının bir taşkınla tekrarlanabileceği, bunun su baskınıyla birlikte çöplerin kenti tehdit edebileceği ifade edildi.
9863,27%1,88
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2957,36% 0,48
4831,50% 0,59