Cumhuriyet'e uzanan zaferin 102. yılı

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü İskenderun'da törenlerle kutlandı. 30 Ağustos; askeri bir zafer olması nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü olarak da kutlanıyor.

30.08.2024 22:58:00 0
Cumhuriyet

İskenderun/SES
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 102. yıl dönümü törenlerle kutlandı. 30 Ağustos; milletin vatanı işgal eden emperyalist güçlere karşı 19 Mayıs 1919'da Atatürk önderliğinde başlattığı mücadelenin, büyük taarruz sonrası 30 Ağustos 1922'de zaferle sonuçlandığı gün. 30 Ağustos, askeri bir zafer olması nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Günü olarak da kutlanıyor. 
İskenderun'daki törenler sabah Atatürk Anıtı Alanın'nda kaymakamlık, garnizon komutanlığı ve belediye başkanlığı çelenklerin Atatürk Anıtı'na sunulmasıyla başladı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra kutlamalar İskenderun Kaymakamı yanındaki Türkmenistan (Kore) Parkı'nda kabul edildi, geçit töreni ise Atatürk Bulvarında gerçekleştirildi. Gece de fener alayı yürüyüşü yapıldı. Atatürk Anıtı önünde başlayan yürüyüş, Mehteran Takımı eşliğinde, Şehitpamir Caddesi, Namık Kemal Caddesi ve Ulucami Caddesi izlenilerek, başladığı Atatürk Anıtı Alanında sona erdi.

Törenlere 2 paşa katıldı
30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, 39.  Mekanize Piyade Tugay Komutanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bülent Tarhan, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, 2. Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Ali Yılancı, İskenderun Deniz Üs Komutanı Albay Necati Koray Salar, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan ile kamu kurumlarının yöneticileri, siyasi parti, meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve yurttaşlar da katıldı.

"Atatürk ilkeleri, TSK'ya rehber olmaya devam edecek"
Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösteri sunduğu, bir öğrencinin "30 Ağustos" adlı şiir okuduğu törende TSK adına konuşan bir üsteğmen, 102. yıl önceki gurur ve heyecanı yaşadıklarını ifade etti. Üsteğmen Aydın, "Türk milleti kahraman Türk ordusu ile birlikte varlığına ve vatanına kastedenlere karşı 102 yıl önce bugün kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretle yönlendirilerek, topyekün bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazanmıştır. Yurduna ve bağımsızlığına kasteden işgal kuvvetleri karşısında Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safası tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi, hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu, milletimizin istiklal uğruna kanının son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır. Kazanılan zaferi muhteşem kılan unsur, harbi; kadın çocuk yaşlı demeden milletçe top yükün bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Türk ulusu bu meydanda ulu önderin liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin günümüze kadar yansıyan çok önemli siyasi ve askeri sonuçları olmuştur. Bu sonuçların günümüzde yansıtmakta olduğu gözlenmektedir. Bu zaferle Türk ordusunun son seferine kadar yok edilmedikçe Türk’ün istiklalin elinden alınamayacağı, Türk'lerin yalnız askeri ile değil, milletiyle birlikte topyekün olarak savaştıklarını bir kere daha ispatlanmıştır. 30 Ağustos zaferi, Türk ordusuna Silahlı Kuvvetler Günü olarak armağan edilmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizde ve dünyada sürekli barışın tesisine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güçle modern teçhizatları, güçlü ve dinamik personeli, ulaştığı yüksek eğitim seviyesi, azimli ve kararlı komut kademisi ile dostlarının ve ülkemizin güvencesi, düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir. Dünyanın sayılı askeri güçlerinden birisi olan silahlı kuvvetlerimiz, her zaman, her yerde ve her şartta verilecek görevi ifa etmeye hazırdır. Milli egemenlik, milli şuur ve bağımsızlık esasına dayanan Atatürk ilkeleri, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türk Silahlı Kuvvetlerimize rehber olmaya devam edecektir" diye konuştu.
 


Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet' uzanan zaferin .

MKÜ'de 'yüz yüze eğitim' sınırlı

Villalara 'yıkım ilanı'

60 parsele 'geçici olarak el konuldu'

7 mahalleye dolmuş seferi

'Cinayet zanlısı' tutuklandı

HBB 5 milyar lira borçlanacak

Eğitim yılı öncesi okullarda inceleme

Mücbir sebep hali, uzatıldı

İskenderun'da hurdacılara denetim

2024-2025 adli yılı başladı

İskenderun'a 'deniz komando tugayı'

Halk, kendi tutanağını yazdı

Barış Günü'nde savaşlar sürüyor

"Mücbir sebep" toplantısı

Cumhuriyet'e uzanan zaferin 102. yılı

  • BIST 100

    8916,96%0,21
  • DOLAR

    34,26% 0,34
  • EURO

    37,59% -0,48
  • GRAM ALTIN

    2909,00% -0,22
  • Ç. ALTIN

    4894,55% 0,27