Akın Bodur/İskenderun
Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgesi ile ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan iklim değişikliği nedeniyle oluşan sel, fırtına, hortum gibi afetlerin maddi zararın yanısıra yurttaşların ölümüne de yol açmaya başladığını ifade eden Atal, Çevre Şehircilik Bakanlığının hazırladığı 'İklim Değişikliğine Bağlı Afetlerle Mücadele Genelgesi´nin 24.01.2019 tarihinde yayınlandığını belirtti.
'Türkiye, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri'
'Son bir haftadaki iklim afetlerinde sele kapılıp ölen yurttaşlarını, tüm ürünlerini kaybeden Antalyalı çiftçilerimizi içimiz kan ağlayarak izledik' değerlendirmesinde bulunan Doğu Akdeniz Çevre Derneklerinin gönüllü avukatı Atal, Germanwatch raporuna göre 2017 yılında iklim afetlerinin Türkiye´ye ekonomik maliyetinin 1,9 milyar dolar olduğunu belirtti. Doğu Akdeniz Çevre Derneklerinin gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, iklim değişikliğine ve DAÇE´nin verdiği mücadeleye ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 'Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak 1990´lı yıllarda başlayan ve halen devam eden termik santral karşıtı mücadelemizde, ´iklim değişikliğinden gezegende en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve iklim değişikliğinin en önde gelen sebebinin ise termik santraller olduğunu´ açtığımız davalarda ve sivil toplum mücadelesinde anlattık. Halkımızı ve işbaşındaki hükümetleri uyarmayı bir görev bildik. En son 2016 Haziran ayında Doğu Akdeniz Bölgesinde planlanan 7 termik santrale karşı lisans iptal davalarımızı açmadan önce mermer lahitin üzerine yazdığımız ´geleceğe mektubu´, uyarı amaçlı bir eylem olarak Adana Barosunun bahçesine gömdük. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon 2004 yılında iklim değişikliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak ABD yönetiminine sunmuştu. Almanya´dan Max Planck Enstitüsü ise 2016 Mayıs tarihli raporunda ´önümüzdeki birkaç 10 yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika´nın yaşanılamaz hale gelebileceğini ve yaklaşık 500 milyon insanın bu bölgeden göç etmek zorunda kalabileceğini´ öngörmektedir. İklim değişikliğini bu açılardan ele aldığımızda; İklim değişikliği nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika´dan Avrupa´ya göç dalgasının oluşması ihtimali, Türkiye´nin ulusal güvenliğini tehdit etmektedir.
Atal: Paris İklim Andlaşması onaylanmalı
Bu nedenle Türkiye, iklim değişikliğinin en önemli sebebi olan termik santral projelerini iptal etmelidir. İklim değişikliğine bağlı afetlerle mücadele genelgesi yayınlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santral ÇED raporlarını onaylamamalı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ise termik santral lisanslarını iptal etmelidir. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu´nun yanıbaşında bulunan Türkiye, Paris İklim Andlaşmasını onaylamalı ve iklim değişikliğine karşı mücadelede dünyada lider konumunda olmalıdır.'
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55