Dağ ceylanlarının sayısı arttı

Dağ ceylanlarının sayısı arttı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olan Kırıkhan bölgesindeki Dağ Ceylanı popülasyonunda 5 yılda yaklaşık üç katı bir artış yaşandı.

 

2012 yılından beri yaşadıkları bölgede düzenli olarak sayımları yapılan türün 2012 sayımlarında 235 olan sayısı, 2017 yılında yapılan sayımlarda yaklaşık 3 kat artarak 670 olarak belirlendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Dağ Ceylanlarını korumaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan Kırıkhan bölgesindeki Dağ Ceylanlarına ilişkin açıklamada, şunlara yer verildi: 'ndemik bir tür olan Hatay Dağ Ceylanları da nüfuslarını artırmaya devam ediyor. Suriye sınır bölgesinde, Hatay´ın Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinde bulunan 139.000 dekarlık alanda yaşamını sürdürmelerinden dolayı Hatay Dağ Ceylanları sınır bekçileri olarak da biliniyor. Bu tür, Dünyada Güney Lübnan, Suriye, İsrail, Batı ve Güney Arabistan Yarımadası ile İran´da izole bir yayılış göstermekteydi. Bu türün en kuzey yayılış alanını ise Türkiye ve Suriye oluşturmaktaydı. Suriye´de yaşanan iç savaş dolayısıyla hayat alanını Suriye´de yitiren ve çekilen duvar dolayısıyla da geri dönmesi mümkün görünmeyen bu endemik tür, artık en kuzey bölge olarak sadece Türkiye´de yayılış gösterebilecek. Yaşam alanlarını ormanlık ve kayalık alanları içermeyen step ve yarı step iklime sahip tepelik ve dağlık alanların oluşturduğu ceylanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı´nın koruma faaliyetleri ile varlıklarını katlayarak artırıyor. 2012 sayımlarında 235 olan Hatay Dağ Ceylanı, geride bıraktığımız yılda yapılan sayımlarda 670 birey olarak belirlendi. Sayımlar bu türün yayılış gösterdiği toplam 139.000 dekarlık alanın neredeyse tamamına yakın olan 124.000 dekarlık kısmında yapıldı. Hatay Dağ Ceylanı popülasyonunu desteklemek maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye´nin ilk ve tek üretim merkezini de Hatay´da 5 yıl önce kurmuştu. Bugün itibarıyla 12 bireyin bulunduğu merkezde ayrıca yaralı bakıma muhtaç ceylanların tedavisi de yapılıyor. Kırıkhan ilçesi sınırları içerisinde yer alan üretim merkezinin 160 dekarlık alanda kuruldu.'
Açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, “Sınırlı bir alanda yayılış gösteren ve küçük bir popülasyona sahip olan Hatay dağ ceylanlarının tabii ortamlarının iyileştirilmesi ve risklerinin azaltılması kapsamında bu merkezi kurduk. Bu merkezde yavrular dünyaya geliyor ve bu yavrular büyüyüp kendi ayakları üzerinde durabilme kapasitesine erişince tabii ortamlarına bırakılıyor. Ayrıca bu türümüz kendi tabii ortamında da nüfusunu artırıyor. 2017 sayımlarında bunu açıkça gördük. Türkiye biyoçeşitlilik bakımından çok zengin ve biz bu zenginliğimizi korumakta kararlıyız” değerlendirmesini yaptı.



Anahtar Kelimeler: ceylanlarının sayısı arttı

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20