Dağ ceylanlarının sayısı arttı

Dağ ceylanlarının sayısı arttı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında olan Kırıkhan bölgesindeki Dağ Ceylanı popülasyonunda 5 yılda yaklaşık üç katı bir artış yaşandı.

 

2012 yılından beri yaşadıkları bölgede düzenli olarak sayımları yapılan türün 2012 sayımlarında 235 olan sayısı, 2017 yılında yapılan sayımlarda yaklaşık 3 kat artarak 670 olarak belirlendi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Dağ Ceylanlarını korumaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan Kırıkhan bölgesindeki Dağ Ceylanlarına ilişkin açıklamada, şunlara yer verildi: 'ndemik bir tür olan Hatay Dağ Ceylanları da nüfuslarını artırmaya devam ediyor. Suriye sınır bölgesinde, Hatay´ın Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinde bulunan 139.000 dekarlık alanda yaşamını sürdürmelerinden dolayı Hatay Dağ Ceylanları sınır bekçileri olarak da biliniyor. Bu tür, Dünyada Güney Lübnan, Suriye, İsrail, Batı ve Güney Arabistan Yarımadası ile İran´da izole bir yayılış göstermekteydi. Bu türün en kuzey yayılış alanını ise Türkiye ve Suriye oluşturmaktaydı. Suriye´de yaşanan iç savaş dolayısıyla hayat alanını Suriye´de yitiren ve çekilen duvar dolayısıyla da geri dönmesi mümkün görünmeyen bu endemik tür, artık en kuzey bölge olarak sadece Türkiye´de yayılış gösterebilecek. Yaşam alanlarını ormanlık ve kayalık alanları içermeyen step ve yarı step iklime sahip tepelik ve dağlık alanların oluşturduğu ceylanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı´nın koruma faaliyetleri ile varlıklarını katlayarak artırıyor. 2012 sayımlarında 235 olan Hatay Dağ Ceylanı, geride bıraktığımız yılda yapılan sayımlarda 670 birey olarak belirlendi. Sayımlar bu türün yayılış gösterdiği toplam 139.000 dekarlık alanın neredeyse tamamına yakın olan 124.000 dekarlık kısmında yapıldı. Hatay Dağ Ceylanı popülasyonunu desteklemek maksadıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye´nin ilk ve tek üretim merkezini de Hatay´da 5 yıl önce kurmuştu. Bugün itibarıyla 12 bireyin bulunduğu merkezde ayrıca yaralı bakıma muhtaç ceylanların tedavisi de yapılıyor. Kırıkhan ilçesi sınırları içerisinde yer alan üretim merkezinin 160 dekarlık alanda kuruldu.'
Açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, “Sınırlı bir alanda yayılış gösteren ve küçük bir popülasyona sahip olan Hatay dağ ceylanlarının tabii ortamlarının iyileştirilmesi ve risklerinin azaltılması kapsamında bu merkezi kurduk. Bu merkezde yavrular dünyaya geliyor ve bu yavrular büyüyüp kendi ayakları üzerinde durabilme kapasitesine erişince tabii ortamlarına bırakılıyor. Ayrıca bu türümüz kendi tabii ortamında da nüfusunu artırıyor. 2017 sayımlarında bunu açıkça gördük. Türkiye biyoçeşitlilik bakımından çok zengin ve biz bu zenginliğimizi korumakta kararlıyız” değerlendirmesini yaptı.



Anahtar Kelimeler: ceylanlarının sayısı arttı

Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9412,83%-0,68
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    41,96% 0,93
  • GRAM ALTIN

    3716,45% 2,20
  • Ç. ALTIN

    6100,24% 0,78