“Demir çelikte gümrük indirimi tehlikeli olur”

“Demir çelikte gümrük indirimi tehlikeli olur”

CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, dünya ham çelik üretiminde 7. olan Türkiye´nin kendi üreticisini korumak zorunda olduğunu belirterek, ABD´nin Çin´e karşı yerli çelik üreticilerini korumak için çelik ithalatını engel

Akın Bodur/İskenderun

ABD´nin konuyu “ulusal güvenlik” ölçekli ele aldığına işaret eden Dudu, Bakanlar Kurulu kararıyla gümrük vergisini aşağı çekmeye yönelik Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi´nin açıklamasını temkinli karşıladıklarını kaydetti. Dudu, “Yurtdışından kalitesiz demir çelik ithalatı yapılması halinde deprem ülkesi olan Türkiye´de halkın yaşamını da tehlikeye atacak binalar yapılabilecektir” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, soru önergesine verdiği yanıtta; demir çelik ürünleriyle ilgili dampingli mamul ithalatının engelleneceğini belirtmesine karşın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi´nin yüzde 30 gümrük vergisini Bakanlar Kurulu kararı ile aşağı çekeceklerini açıklamasını çelişki olarak değerlendiren CHP Hatay Milletvekili ve PM Üyesi Av. Mevlüt Dudu, “Hangi akanın sözleri geçerli” diye sordu.

“Hangi bakanın sözü geçerli olacak”
Türk demir çelik sektörünün Türkiye´nin ekonomik kalkınması ve endüstrileşmesinde stratejik bir öneme sahip olduğunu, 2012 yılından bu yana ihracat ve kapasite kullanım açısından sürekli kan kaybeden sektörün 2016 yılında toparlanma eğilimine girdiğini kaydeden Milletvekili Mevlüt Dudu, yaptığını açıklamada hükümetin bu sektöre yönelik politikasını ‘çelişkili, ikircikli ve tutarsız´ olarak yorumladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü´nün, soru önergesine verdiği yanıtta; demir çelik ürünleriyle ilgili dampingli mamul ithalatının engelleneceğini bildirdiğini hatırlatan Dudu, “Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise Haziran başında yaptığı açıklamada, sadece inşaat müteahhitlerinin sözlerini esas alarak, çelik üreticilerini dinlemeden, yüzde 30 gümrük vergisini Bakanlar Kurulu kararı ile aşağı çekeceklerini açıklamıştır. Bu durumda hangi Bakan´ın sözünü geçerli sayacağız?” dedi.

Çelik üreticisi ithalata kurban mı edilecek?
“Hükümet kendi içinde bile anlaşamazken, çelik üretiminde dolayısıyla kalkınma sürecinde nasıl bir ilerleme sağlayacağız? Çelik üreticisini ithalata kurban mı vereceğiz?” diye soran Dudu, Türkiye´nin kendi üreticisini koruması gerektiğini vurguladı. Dudu, “Hükümet kendi içinde bile anlaşamazken, çelik üretiminde dolayısıyla kalkınma sürecinde nasıl bir ilerleme sağlayacağız? Çelik üreticisini ithalata kurban mı vereceğiz?” ifadesini belirtti.

sanayileşme hedefiyle örtüşmüyor
İnşaat sektöründe müteahhitlerin “demir-çelik fiyatlarının arttığı ve piyasada arz sıkıntısı yaşandığı” iddiaları üzerine hükümetin yerli çelik üreticilerini desteklemek bir yana ithalatı teşvik etme hedefini ortaya koyması, Türkiye´nin sanayileşme hedefi ile de uyumlu olmadığını kaydeden Dudu, şunları dile getirdi:
“Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi´nin Haziran başında yaptığı açıklamada demirde yüzde 30 gümrük vergisini Bakanlar Kurulu kararı ile aşağı çekeceklerini açıklaması, sanayimizin lokomotifi çelik üreticilerini çok üzmüştür. Yurtdışından kalitesiz demir çelik ithalatı yapılması halinde deprem ülkesi olan Türkiye´de halkın yaşamını da tehlikeye atacak binalar yapılabilecektir. Türkiye´nin yurtdışına çelik ihracatı, ödemeler dengesinde açığı kapatarak, ülkenin bütçesine de büyük katkı sunmaktadır.”

“Açıklamalardan üzüntü duyuyorum”
Yakından takip eden bir kişi olarak hükümetin çelik konusundaki çelişkili ve tutarsız politikasından büyük üzüntü duyduğunu da sözlerine ekleyen Dudu, şunları ifade etti: “Nitekim Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Haziran başında çelik ithalatında gümrük vergisini indireceklerini açıklarken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 22 Mayıs 2017 tarihinde soru önergeme verdiği yanıtta tam tersi bir yaklaşımı ortaya koymuştur. Özlü, Türkiye´de çelik sektörünün desteklenmesi, dampingli mamul ithalatının engellenmesi ve yerli üreticinin korunması için “Türk Çelik Sektörü, Üretim Yöntemleri ve Teknolojik Yapılanmasının Rekabet Edilebilirliğine Etkisi” konulu çalıştay düzenlendiğini belirtmiştir. “Bilim Bakanlığı´nın bu çerçevede dampingli çelik mamul ithalatının engellenmesi amacıyla çalışmalar yaptığını, demir çelik ürünleriyle ilgili damping ve sübvansiyon soruşturmaları gerçekleştirdiklerini” ifade eden Özlü, “Bakanlığımızca yerli çelik kullanımının arttırılması ve yerli üreticinin korunması için Yassı Çelik Ürünlerinin Denetimine İlişkin Tebliğ de 10 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanmıştır” açıklamasını yapmıştır. Özlü, Türkiye Demir Çelik ve Demir Dışı Metaller Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlandığını da bildirmiştir. Bu durumda çelik konusunda son sözü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü´nün mü Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi´nin mi söyleyeceğini merakla bekliyoruz. Hangi bakanın sözlerinin geçerli olduğunu hep birlikte göreceğiz!”



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9412,83%-0,68
  • DOLAR

    38,01% 0,24
  • EURO

    41,96% 0,93
  • GRAM ALTIN

    3716,45% 2,20
  • Ç. ALTIN

    6100,24% 0,78