Deniz kaplumbağaları doğal ortamında

Farklı zamanlarda yaralı halde bulunan ve Mustafa Kemal Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları İlk Yardım ve Tedavi Merkezinde (DEKİYM) tedavisi yapılan caretta caretta ile yeşil deniz kaplumbağası (chelonia mydas) türü toplam 3 kaplumbağa, iyil

12.10.2017 10:17:29 0
Deniz kaplumbağaları doğal ortamında

Kaplumbağaların denize bırakılması sırasında, MKÜ DEKİYM Müdürü Prof. Dr. Muhammed Enes Altuğ, Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cüneyd Çağlar, Samandağ Gıda Tarım Müdürü Öner Sertkol, Samandağ Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Suat Berber, Hatay Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığında görevli Eray Özdemir ve MKÜ Veteriner Fakültesi öğrencileri de bulundu.

Deniz kaplumbağaları ilk yardım merkezinin 2010 yılında kurulduğunu anımsatan Prof. Dr. Altuğ, bu yıl 14 yaralı deniz kaplumbağasını tedavi ettiklerini ve bunların 3´ünün Kelonya Midas, 11´inin ise Caretta Caretta türü olduğunu ifade etti. Tdaisi yapılan üç kaplumbağanın birinin olta, diğerleinin ise kafa travması bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Altuğ, tedavilerinin ise 2-3 ay sürdüğünü kaydetti. Bu yıl tedavisi tamamlanan toplam 6 deniz kaplumbağasını doğal ortamıyla buluşturduklarını anlatan Altuğ, 'Deniz kaplumbağalarının yaklaşık bin yavrudan ancak birkaçı erişkinliğe erişebildiği için .u sayı önemli. Ve bunların doğal üreme ve neslinin devamına katkıda bulunmuş olduk. Bu hayvanların tedavi için gerekli her türlü gerekli uygulamaları, radyografik muayeneleri, kan tetkiki, ilaç ve tedavi uygulamalarını yaptık ve doğal ortamına bıraktık' dedi. Ülke olarak imza atılan uluslararası sözleşmelerle nesli tükenme tehlikesi altında olan deniz kaplumbağalarının koruma taahhüdünü verildiğini anımsatan Çağlar da, Orman Su İşleri Bakanlığı ile Mustafa Kemal Üniversitesi arasında izzalanan protokol kapsamında kendilerine ulaşan yaralı kaplumbağaları tedavi için MKÜ´ye götürdüklerini ifade etti.

Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

  • BIST 100

    9404,43%0,26
  • DOLAR

    38,00% 0,09
  • EURO

    41,66% 0,65
  • GRAM ALTIN

    3660,18% 0,53
  • Ç. ALTIN

    6048,57% 0,00