Berkay Arıkan/Antakya
Sergi 31 Ekim Salı gününe kadar açık kalacak. Serginin açılış töreninde elde edilen eserlerden oluşan ‘Derinlerdeki Samandağ, Süveydiye, Seleucıa ‘adlı 192 sayfalık kitap da tanıtıldı.
Samandağ Kaymakamlığı himayesinde işadamı Adem Nural´ın desteği ile hazırlanan projenin Samandağ´ın tanıtımına önemli katkılar sağlayacağını ifade eden Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik ise doğa adına atılan her türlü pozitif adımın takipçisi ve destekçisi olacaklarını söyledi. Çelik, “Samandağ´ının karada bulunan turizm değerlerini bildiğimiz halde; keşfedilmemiş koylar, dalış noktaları, denizin diplerindeki tarihi batıklar, bizimle aynı evreni paylaşan ve her biri tarif edilemez birer sanat eseri olan deniz altındaki canlılar konusunda çok da bir şey bildiğimiz söylenemez. Bu çalışma, denizimizin derinlerinde olan bu zenginlikler ile bizi buluşturuyor. Kitabın her sayfasını çevirdiğinizde denizdeki canlıların o renkli ve göz kamaştıran mükemmelliklerini göreceksiniz. Amacımız, denizimizin bu güzelliklerini öncelikle korumak; daha sonra da sürdürülebilir bir anlayışıyla tahrip etmeden turizme kazandırmak” dedi.
12 kilometrelik sahil keşfedildi
Çekimleri uzun süredir devam eden projenin bölgenin sualtı fauna ve florasının tanınmasında önemli bir rol üstleneceğinin ifade eden Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, Akdeniz´in doğusuyla ilgili böylesine geniş kapsamlı bir sualtı envanter çalışmasının yapılmadığını belirtti. Ceylan, Asi Nehri de dahil olmak üzere 12 km´lik Samandağ sahillerinin büyük bir titizlikle araştırıldığını ve görüntülendiğini dile getirdi. Ceylan, “Samandağ´ın sualtı tek kelime ile büyüleyici. Canlılık ve arkeolojik açıdan son derece zengin.16 kilometrelik sahil şeridinin her noktası ayrı bir dalış bölgesi. Suyun vizibilitesi ve sıcaklığı hemen her mevsim dalış yapma imkanı veriyor. Eminim ki bu sergi ve kitaptan sonra birçok sualtı sevdalısı Samandağ sahillerini keşfetmek için gelecektir” diye konuştu.
Kemane bağlığını görüntüledi
Bölgenin İndo pasifik kökenli türlerin bentik alanda Türkiye denizlerine ilk geçiş noktası olduğuna da dikkat çeken Tahsin Ceylan, nesli tehlike altındaki kemane balığını Samandağ´da görüntülediklerini söyledi. Ceylan, Uluslararası Doğa Koruma Birliği IUCN´un koruma statüsünü ‘nesli tükenmek üzere´ olarak değerlendirdiği ve yüzgeçleri yüksek fiyatlarla Asya pazarına satılan ve kemane balığı ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Kemane Balığı Doğu Atlantik Okyanusu ile Akdeniz´e özgüdür. Trol avcılığına ve diğer balıkçılık yöntemlerine karşı savunmasızdır. Bu nedenle populasyonu hızla azalıyor.”
Serginin açılışına Açılışa Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Kırıkhan Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Defne Kaymakamı Nevzat Şengök, Akdeniz Sahil Güvenlik Bölge Komutanı Fatih Erhan da katıldı.