2024-2025 eğitim öğretim yılını değerlendiren CHP Arsuz İlçe Başkanı Necdet Kıyılı, yeni dönemin henüz ulaşım sorunu çözülmeden başladığını belirtti.
İskenderun/SES
Dayatılan eğitim modelini eleştiren Kıyılı, deprem bölgesinin çözüm bekleyen öncelikli sorunlarına dikkat çekti.
Kıyılı, derslik sayısı ve fiziki yetersizliklerin yaşandığı kentte tadilatların eğitim-öğretim dönemiyle eş zamanlı başlatılmasının açıklanamayacağını kaydeden CHP İlçe Başkanı Kıyılı, Arsuz Kent Meydanında Belediye Başkanı Sami Üstün, ilçe yöneticileri ve meclis üyelerinin de katılımıyla yaptığı basın açıklamasında, "Deprem nedeniyle yıkılan okulların öğrencileri sağlam olan okullara yerleştirilmiş, öğrenci sayısının fazla olması öğretmenin ders anlatmakta zorlanmasına yol açmış ve eğitimi aksatmıştır. Kapatılan okulların öğretmenleri norm fazlası olarak bekletilmiş ve bu süreç eğitimcilerimizi psikolojik olarak yıpratmıştır. Depremin üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen okulların onarım sürecinin bu kadar uzaması kabul edilemez. Yaz dönemi boyunca okullara çivi çakmayıp eğitim öğretimin başladığı tarihlerde tadilata başlamak akıl almaz bir olaydır. İlçemizin veli ve öğretmenleri okullarının çevresinde yapılan yıkımlardan şikayetçi olduklarını sürekli dile getirmiştir. Tedbir alınmadan okul saatlerine denk getirilerek yapılan bu yıkımlar öğrencilerin psikolojisine zarar vermiş ve susuz yıkımların neden olduğu çevre kirliliği de çocuklarımızın sağlığına kötü etki etmiştir ve etmeye devam ediyor" dedi.
Okullarda artan yabancı uyruklu öğrenci sayısının öğretmenler için büyük bir problem haline geldiğine de işaret eden Kıyılı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Birçok okulda yabancı uyruklu öğrenci sayısı kendi öğrencilerimizin sayısını geçmiş durumda. Dil gelişimleri geri düzeyde olan bu çocuklar seviye anlamında geride kaldığından dolayı öğretmenlerimiz ders anlatmakta ve konu ilerlemekte zorluk çektiklerini her fırsatta dile getirmişlerdir. Kötü şartlarda hala konteynerda eğitim gören çocuklarımız bir de artan nüfus üzerine sınıf mevcutları da artınca eğitimde mağduriyet seviyemiz de artmış, teknolojik imkanlar kullanılamaz hale gelmiş, labaratuvarlar yetersiz kalmıştır ki, çoğu okulda mevcut bile değildir. Bunların yanında artan nüfus oranı güvenlik zaafiyetine de neden olmuştur. Ortaöğretim seviyesindeki öğrencilerimiz bile evinin yakınındaki okula yalnız gidip gelmeye çekinir hale gelmiştir."
Tasarruf tedbirleri kapsamında temizlik personelinin gönderilmemesinin yaratacağı sorunlara da işaret eden Kıyılı, "Okullara temizlik personeli göndermemiş ve çocukları salgın hastalıklardan koruyabilmek için mücadele verdiğimiz bu dönem, velilerin endişe halinin de artmasına sebep olmuştur" diye konuştu.
Servis ücreti sorunu yaşandığını da ifade eden Kıyılı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kötü yönetilen ekonominin neden olduğu fahiş fiyatlı okul masrafları ve mahallelerinde sağlam okulu olmayan bölgedeki velilerimizin çocuklarını servisle uzak okullara göndermek zorunda kalmaları zaten deprem sonrası her şeyini kaybetmiş ve ekonomik olarak bitmiş halkımızı daha da zor duruma sokmuştur. Bu konularla alakalı iktidar sahiplerinden hiçbir yardım veya açıklama da gelmemiştir."
9863,27%1,88
34,75% 0,10
36,60% 0,33
2957,36% 0,48
4831,50% 0,59