Deprem bölgesinin yeni gündemi: Mücbir Sebep

31 Ağustos'ta sona erecek olan mücbir sebebin uzatılması için Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, İslahiye ve Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları Antakya'da ortak basın açıklaması düzenledi.

TÜRKIYE 22.07.2024 12:36:00 0
Deprem bölgesinin yeni gündemi: Mücbir Sebep

İskenderun/SES
Deprem böl­gesi oda başkanları düzenledik­leri toplantıda ortak bir bildi­ri yayımlayarak, “mücbir sebep hali uzatılmasını talep etti.

An­takya Ticaret ve Sanayi Oda­sı ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Antakya TSO Baş­kanı Hikmet Çinçin, KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, Ma­latya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Adıyaman TSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, İskenderun TSO Başkanı Le­vent Hakkı Yılmaz, Islahiye Ti­caret Odası Başkanı Selahattin Türkmen ve Reyhanlı TSO Baş­kanı Necmettin Zaroğlu katıl­dı.

Toplantıda konuşan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çinçin, Mücbir sebep halinin 31 Ağustos'ta sona ereceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Depremden en çok etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep süresi mutlak surette uzatılmalıdır."

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, mücbir sebep halinin uzatılması ile ilgili taleplerinin ayrıntılarını Aydınlık’a anlattı. Sadıkoğlu, yıkılan iş yeri ve konutlar yapılmadan teşviklerin kaldırılmasının, nitelikli iş gücünün şehirleri terk etmesine ve üretimin önünün kesilmesine yol açacağını vurguladı.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin okuduğu ortak bildiri ile şu taleplerde bu­lunuldu:

"6 Şubat 2023 depremlerinden en çok etkilenen illerde ve ilçelerde, 31 Ağustos’ta sona erecek mücbir sebep süresi mutlak suretle uzatılmalı.

Olağan dönemler için yayın­lanmış yasa ve yönetmeliklerin, asrın felaketi diye adlandırılan 6 Şubat depreminin yarattığı sıkıntıları gidermesi beklene­mez. Bölgenin ihtiyacına dönük yasa ve yönetmelikler acilen yayınlanmalı. Deprem illerinde ‘özel teşvik’ düzenlemeleri ha­yata geçirilmeli.

Deprem illerindeki küçük es­nafa ve serbest meslek erbapla­rına destek verilmeli. Deprem illerindeki işyeri kira ödeme­lerinde Vergi İndirimi getiril­meli. Depremzede işletmelere SGK ve BAĞKUR prim muafi­yeti getirilmeli. Depremzede işletmelere personel istihdam desteği sağlanmalı.

Yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe 750 bin TL kre­di ödemesi yetersizdir. Destek tutarları mutlak surette gün­cellenmeli. Ek ihtiyaç duyulan nakit desteği için uygun faizli banka kredileri devreye sokul­malı. İnşaat sektöründe İşgücü göçü yaşanması sebebiyle olu­şan maliyet artışları SGK prim muafiyeti ile desteklenmeli. Ekipman desteği için ÖTV’siz iş makinesi alımına destek sağ­lanmalı.
Deprem bölgelerinde çalışa­cak Kamu görevlilerinin ücret­leri motivasyonu arttıracak şe­kilde düzenlenmeli. Göç eden nitelikli İşgücünün tersine gö­çünü teşvik edecek ve kolay­laştıracak hamleler yapılmalı. Deprem sonrası yeni yapılaşma ile ortaya çıkabilecek mülkiyet hukuku sorunlarına özel çö­zümlerin sağlanması elzemdir.

Bütüncül bir kent planı ile alt ve üst yapılar planlanmalı illerimizde yaşayan vatandaş­larımıza yaşanabilir şehirler oluşturulmalı.

Deprem bölgesindeki mü­kellefler için sermaye kaybı ve “borca batık” olma durumuna ilişkin yeni düzenlemeler ha­yata geçirilmeli. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkin bir şekil­de kullanılması gerekiyor.

Deprem illerindeki mükellef­lerden alım yapan mükellefle­rin KDV İade süreçleri hızlan­dırılmalı. Deprem illerindeki mükelleflerin zayi belgesi mü­racaat süresinin uzatılması, zayi olan defterlerin noter onayının yapılmasının sağlanması ve tak­dir komisyonlarının etkinliğinin arttırılması sağlanmalı.

Deprem nedeniyle araçları hurdaya ayrılanların yeni araç teminlerinde ÖTV ve KDV indi­rimi uygulanmalı. Vergi terkini müessesesi çalıştırılmalı.

Damga vergisi, emlak vergisi, MTV, ÇTV, harç, ücret vb. ma­li yükümlülükler belli bir süre alınmamalı veya indirimli uygu­lanmalı. Deprem bölgesinde faa­liyet gösteren işletmeler enflas­yon düzeltmesi uygulamasından muaf tutulmalı.

Deprem İllerinde bulunan mükellefler ile burada yeni yatı­rım yapacak müteşebbisler için amortisman oranları yüzde 50 artırımlı uygulanmalı.

Deprem İllerindeki Mükellefler için yapılandırma kapsamına girmeyen Vergi ve SGK Prim borçları faizsiz veya düşük faiz oranları ile taksitlendirilebilir hale getirilmelidir. Deprem İllerinde bulunan mükellefler için Basit Usul Uygulamasına İlişkin hadleri 5 Yıllık süre İçin % 100 artırımlı uygulanmalıdır

Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan bazı İndirim ve istisnalara ilişkin yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. Deprem İllerinde bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Vergi Oranları indirimli uygulanmalıdır. Deprem Bölgesinde gerçekleştirilecek konut teslimlerine indirimli KDV Oranı uygulamasına devam edilmelidir.

Mali müşavirlerin beyanları doğru verebilmesi adına depremde zarar gören işletmeler için uygulanacak işlemler için açık ve net bir yol haritası belirlenmelidir."


İki ayrı plan da iptal edildi

"Bölgede her şey baskılanmış durumda"

Depremzedeye 'borçlanma yapın' duyurusu

Gastronomievi'nde 400 çeşit yemekle

Kaşıkçı'dan tek soruluk önerge

720 taksiciye HBB desteği

CHP'li Özçağdaş'tan 'eğitim ziyareti'

Yolbulan Metal grevi 49. gününde

Merkez Bankası, Numune'ye taşınacak

Orman yangını 16 saatte kontrol altına alındı

Başkan Dönmez: Cebike bölgesi 'yeni İskenderun olacak'

İşverenden yeni teklif yok

Instagram'a erişim engeli

Mali müşavirler, Ankara'da miting düzenledi: Muhasebe mesleği büyük tehdit altında

Deniz kentinde tuvalet ve duş sorunu

  • BIST 100

    9774,49%0,17
  • DOLAR

    34,07% 0,02
  • EURO

    37,90% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2800,85% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4589,57% 0,00