İskenderun/SES
Deprem bölgesi oda başkanları düzenledikleri toplantıda ortak bir bildiri yayımlayarak, “mücbir sebep hali uzatılmasını talep etti.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin, KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Adıyaman TSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, İskenderun TSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Islahiye Ticaret Odası Başkanı Selahattin Türkmen ve Reyhanlı TSO Başkanı Necmettin Zaroğlu katıldı.
Toplantıda konuşan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çinçin, Mücbir sebep halinin 31 Ağustos'ta sona ereceğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Depremden en çok etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep süresi mutlak surette uzatılmalıdır."
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, mücbir sebep halinin uzatılması ile ilgili taleplerinin ayrıntılarını Aydınlık’a anlattı. Sadıkoğlu, yıkılan iş yeri ve konutlar yapılmadan teşviklerin kaldırılmasının, nitelikli iş gücünün şehirleri terk etmesine ve üretimin önünün kesilmesine yol açacağını vurguladı.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin okuduğu ortak bildiri ile şu taleplerde bulunuldu:
"6 Şubat 2023 depremlerinden en çok etkilenen illerde ve ilçelerde, 31 Ağustos’ta sona erecek mücbir sebep süresi mutlak suretle uzatılmalı.
Olağan dönemler için yayınlanmış yasa ve yönetmeliklerin, asrın felaketi diye adlandırılan 6 Şubat depreminin yarattığı sıkıntıları gidermesi beklenemez. Bölgenin ihtiyacına dönük yasa ve yönetmelikler acilen yayınlanmalı. Deprem illerinde ‘özel teşvik’ düzenlemeleri hayata geçirilmeli.
Deprem illerindeki küçük esnafa ve serbest meslek erbaplarına destek verilmeli. Deprem illerindeki işyeri kira ödemelerinde Vergi İndirimi getirilmeli. Depremzede işletmelere SGK ve BAĞKUR prim muafiyeti getirilmeli. Depremzede işletmelere personel istihdam desteği sağlanmalı.
Yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe 750 bin TL kredi ödemesi yetersizdir. Destek tutarları mutlak surette güncellenmeli. Ek ihtiyaç duyulan nakit desteği için uygun faizli banka kredileri devreye sokulmalı. İnşaat sektöründe İşgücü göçü yaşanması sebebiyle oluşan maliyet artışları SGK prim muafiyeti ile desteklenmeli. Ekipman desteği için ÖTV’siz iş makinesi alımına destek sağlanmalı.
Deprem bölgelerinde çalışacak Kamu görevlilerinin ücretleri motivasyonu arttıracak şekilde düzenlenmeli. Göç eden nitelikli İşgücünün tersine göçünü teşvik edecek ve kolaylaştıracak hamleler yapılmalı. Deprem sonrası yeni yapılaşma ile ortaya çıkabilecek mülkiyet hukuku sorunlarına özel çözümlerin sağlanması elzemdir.
Bütüncül bir kent planı ile alt ve üst yapılar planlanmalı illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza yaşanabilir şehirler oluşturulmalı.
Deprem bölgesindeki mükellefler için sermaye kaybı ve “borca batık” olma durumuna ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirilmeli. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkin bir şekilde kullanılması gerekiyor.
Deprem illerindeki mükelleflerden alım yapan mükelleflerin KDV İade süreçleri hızlandırılmalı. Deprem illerindeki mükelleflerin zayi belgesi müracaat süresinin uzatılması, zayi olan defterlerin noter onayının yapılmasının sağlanması ve takdir komisyonlarının etkinliğinin arttırılması sağlanmalı.
Deprem nedeniyle araçları hurdaya ayrılanların yeni araç teminlerinde ÖTV ve KDV indirimi uygulanmalı. Vergi terkini müessesesi çalıştırılmalı.
Damga vergisi, emlak vergisi, MTV, ÇTV, harç, ücret vb. mali yükümlülükler belli bir süre alınmamalı veya indirimli uygulanmalı. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler enflasyon düzeltmesi uygulamasından muaf tutulmalı.
Deprem İllerinde bulunan mükellefler ile burada yeni yatırım yapacak müteşebbisler için amortisman oranları yüzde 50 artırımlı uygulanmalı.
Deprem İllerindeki Mükellefler için yapılandırma kapsamına girmeyen Vergi ve SGK Prim borçları faizsiz veya düşük faiz oranları ile taksitlendirilebilir hale getirilmelidir. Deprem İllerinde bulunan mükellefler için Basit Usul Uygulamasına İlişkin hadleri 5 Yıllık süre İçin % 100 artırımlı uygulanmalıdır
Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan bazı İndirim ve istisnalara ilişkin yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır. Deprem İllerinde bulunan Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Vergi Oranları indirimli uygulanmalıdır. Deprem Bölgesinde gerçekleştirilecek konut teslimlerine indirimli KDV Oranı uygulamasına devam edilmelidir.
Mali müşavirlerin beyanları doğru verebilmesi adına depremde zarar gören işletmeler için uygulanacak işlemler için açık ve net bir yol haritası belirlenmelidir."
9147,32%1,28
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74