Türkiye Belediyeler Birliği Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu raporu önerge oldu
İskenderun/SES
DEVA Partisi Tekirdağ Milletvekili Cem Avar, Hatay'ı büyük ölçüde etkileyen 6 Şubat depremi sonrası okulların durumunu önergeyle parlamentoya taşıdı. Avar'ın önergesi, Türkiye Belediyeler Birliği Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu raporuna dayanıyor.
Avar, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 9 saat arayla meydana gelen iki büyük depremin Adana, Adıyaman, Diyarbakırr, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde büyük yıkımlara yol açtığını ve resmi rakamlara göre 50.783 kişinin hayatını kaybetmesine ve 107.204 kişinin yaralanmasına neden olduğunu, depremden 11 il ve 14 milyondan fazla vatandaşın doğrudan etkilendiğini anımsattı. Avar, önergesinde, "En büyük hasar Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşanmış olup, bu iller yapıhasarlarının en yoğun görüldüğü bölgeler olarak öne çıkmıştır. Çevre, Şehircilik veİklim Değişikliği Bakanlığının kontrolünde yaplan hasar tespit çalışmaları, 700 bin civarnda hane halkının çeşitli düzeylerde hasar alan yapılardan etkilendiini göstermektedir. Türkiye Belediyeler Birliği tarafından 18 Temmuz 2024 tarihinde Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu kurulmuştur. Komisyon depremden en çok etkilenen yerler olan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerini ele almış ve bu şehirlere 2024 Ağustos ayı içinde saha ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Saha ziyaretleri sırasında bu illerdeki ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ziyaret edilmiş, bölgede etkin çalışan sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve meslek odalar ile çalıştaylar düzenlenmiştir. Konteyner kent alanları incelenmiş ve bölge halkıyla birebir görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşme, inceleme ve çalışmalar sonucu elde edilen bilgi ve bulgular doğrultusunda bir rapor hazırlanmıştır. Raporda, 'Toplum ve İnsan Refahı' alt başlığında eğitime erişim konusunda yaşanan birçok eksiklik ve sorun tespit edilmiştir" ifadesine yer verdi.
“Ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?”
Milletvekili Avar, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: "Deprem bölgesinde eğitim altyapısı büyük hasar görmüş çoğu bina kullanılamaz hale gelmiştir. Üzerinden geçen 20 aylık süreçte fiziki altyapı yetersizliğini giderme hususunda neler yapılmıştır? Deprem bölgesinde halihazırda kaç öğrenci konteynerlerde/çadırlarda eğitim almaya devam etmektedir? Bölgede hasar gören okulların ne kadar güçlendirilmiş ve hizmete açılmış veya kaç adet yeni okul yapılmıştır? Raporda belirtildiği üzere deprem bölgesinde yetersiz öğretmen ve personel sorunu öne çıkmaktadır. Bu soruna karşın deprem bölgesinde görev yapan/yapacak öğretmen ve personele barınma (öğretmen konutu, kira desteği, misafirhane vb.) noktasında bir destek paketiniz bulunmakta mıdır? Teşvik bir planınız var mıdır? Bölgede ne kadar öğretmen açığıbulunmaktadır? Muhtemel yeni bir öğretmen atamasında bu ihtiyacın yanında deprem bölgesinin özel durumunu da dikkate alarak bir planlama yapmayı düşünüyor musunuz? Depremden en çok etkilenen gruplardan biri olan çocukların; eğitimdeki aksaklıklar, göçve psikolojik travmalar göz önüne alınarak uyum, psikolojik destek ve telafi bakımında bir tedbiriniz bulunmakta mıdır? Üniversitelerde yeni dönemde yüz yüze derslerin başlayacağı açıklanmıştır. Ancak, bina stokunun azalması nedeniyle üniversite örencileri hem eğitim salonları hem de barınma konusunda ciddi sıkıntılarla karşılaşacaktır. Bu durumun yeni dönemde eğitim sürecini olumsuz etkilememesi bakımından üniversite yönetimleri ve diğer ilgili kurumlarla yaptığınız bir çalışma bulunmakta mıdır? Ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?"
9162,01%-0,70
34,37% 0,03
36,54% 0,03
2883,06% 0,38
4813,83% -0,12