"Deprem sonrası yaşam" paneli

İskenderun/SES

Hatay'da deprem sonrası yaşam: Sorunlar ve çözüm önerileri" adlı panel, Arsuz'da yapıldı. Arsuz Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Arsuz Belediye Başkanı Sami Üstün, İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Kemal Kutlu, Arsuz Kent Konseyi Başkanı Sibel Çam Ağçuka, bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar da katıldı.

Arsuz Belediyesi ile Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği işbirliğiyle,  Hatay'da deprem sonrası Yaşam: Sorunlar ve Çözüm Önerileri konulu panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. İskender Sayek üstlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Arsuz Belediye Başkanı Üstün, "Elbette ki 6 Şubat‘ta yaşanan depremler hepimizin bilinçaltında büyük yaralar açtığını biliyoruz" dedi ve bir araya gelinen her ortamda acıların yeniden yaşanmaması için çözüm yollarının konuşulduğunu ifade etti.

Deprem'de Arsuz'un diğer ilçelere göre daha az hasar aldığını ve bu nedenle resmi nüfusun 106 bin görünüp, İller Bankası'ndan bu sayıya göre ödenek geldiğini anlatan Üstün, "Gerçekte 250 bin nüfusa hizmet veriyoruz" dedi ve nüfus artışını dikkate alarak kentin 5, 10, 50 yıl sonrasını planlayacaklarını ifade etti.

Panelde "Hatay'ın kültürel ve sanatsal potansiyelinin kamucu değerlendirilmesi üzerine konuşan eğitimci Müslüm Kabadayı, ilin tarihsel özelliğini, endemik bitki ve hayvan türleri, ilk yerleşik bölgeler arasında olması, binlerce yıllık kültürel mirasa sahip olması, nüfus, dil ve inanç çeşitliliğini olduğunu, yörenin korunması gerektiğini anlattı. Kabadayı, deprem kaynaklı bölgede oluşan tozların insan sağlığını etkilediği gibi bitki ve hayvan sağlığını da etkilediğini, tarihe zarar verdiğini anlattı.

"Hatay'ın turizm potansiyeli nasıl değerlendirilir?" konusunda değerlendirmede bulunan Hatay Dayanışma Derneği Başkanı Fahir Semir Abacı da yöresel mutfağın tanıtılması ve Hatay'ın gelişmesi, turizmden pay alabilmesi için tanıtım ve gastronomiye önem verilmesi gerektiğini söyledi. Abacı, kentlerin, cadde ve sokakların, işyerlerinin temiz tutulmasının turizme, çalışan personelden sunuma kadar birçok faktörün de gastronomide etkili olduğunu anlattı ve plastik kullanımından uzak durulmasını, festivallerin yapılmasını önerdi.

"Kent ve hafıza" konusunda değerlendirmede bulunan Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği Başkanı eğitimci Recep Yıldırım ise "Bizden geriye ne kaldı?" sorusuna yanıt verecek eserlerin bırakılmasını istedi. Antakya'nın daha önce sekiz kez yıkıldığını bırakılan eserlenden anlaşıldığını ifade eden Yıldırım, bırakılan eserlerle birilerinin fotoğraf çektirmek isteyebileceğini de belirtti.

"Hayvanların insan sağlığına etkisi ve sokak hayvanları sorunu" konusunda değerlendirmede bulunan veteriner Mehmet Eryılmaz da insanların potansiyelini doğru yerde kullanmaları halinde kısa sürede mucizeler yarattabildiğini, bunun İkinci Dünya Savaşı'nda yıkılan Almanya ve Japonya’da görüldüğünü anlattı. Eryılmaz, "Hataylılar olarak piyasada potansiyelimiz çok olduğuna inanıyorum" dedi.

Hayvanların insan sağlığını üzerine olumlu ve olumsuz etkileri bulunduğunu anlatan Eryılmaz, hastalıkların geçmesini olumsuzluk olarak ifade ederken, dostlukları ve duygusal açıdan olumlu yanları olduğunu ifade etti. Eryılmaz, sokak hayvanları kısırlaştırılması tartışmasında hayvanların hiçbir sorumluluğu ve suçunun olmadığını, ihmalle oluşan bu sorunun 'devlet, belediye ve vatandaş' desteğiyle çözülebilineceğini anlattı.



Anahtar Kelimeler: "Deprem sonrası yaşam" paneli

Mahkeme 'keşif istedi'

Hatay'ın yeniden yapılanması masaya yatırıldı

Bakanlıkta Suriye'deki Aleviler görüşüldü

Antakya'da kuş gribi

Ekmek 12,5 lira

MCG Tower davası 25 Haziran'a ertelendi

Meclis, 'fahri hemşerilik' vermedi

Bakanlar 6 Şubat anmasındaydı

Mehmet Tekin anıldı

Psikososyal destek merkezi Karaağaç'ta açıldı

SHD: Önlenebilir her ölüm sosyal cinayettir

Özel'le vali polemiği

Özel, 'sandık' istedi

Hatayspor, kaptan Erce'yle yolunu ayırdı

Yıkılan hastanede ölen 91 kişi anıldı

Sağlık çalışanları anıldı

Asi Nehri'ne karanfil bırakıldı

"Depremde acıların üssü Hatay oldu"

Ağıt ve türkülerle anıldılar

İskenderun'da anma Atatürk Anıtı'nda

Acının 2. yılında...

"Depremde hasar nedenleri" konferansı

İHD'den deprem hak ihlalleri raporu

Vali Masatlı; “2 yılda imkansız işler başardık”

Milletvekili Yayman: Depremin merkezi Hatay oldu

Babacan: Hatay’da bir dokunuyorsunuz bin ah işitiyorsunuz

Hatay en ağır yıkımı yaşadı

Yayladağı kapısı ticarete açılabilecek

Konteyner çarşı taşınacak

Hayalleri kitapla büyütecekler

Yükleniyor

  • BIST 100

    9381,32%-1,09
  • DOLAR

    38,01% 0,27
  • EURO

    41,89% -0,34
  • GRAM ALTIN

    3769,10% -0,72
  • Ç. ALTIN

    6179,57% 0,26