Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, depremin ilk anından itibaren sorumlularla ilgili ceza soruşturmaları açıldığını, dosyaların büyük ölçüde bilirkişi incelemesinde olduğunu söyledi.
Hatay Adli Tıp Kurumunu ziyaret edip yetkililerden bilgi alan Adalet Bakanı Tunç’un başkanlığında Vali Mustafa Masatlı, milletvekilleri, yerel yöneticiler ve ilgili kurum müdürlerinin de katılımıyla AFAD Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.
Hatay'daki incelemelerinin ardından AFAD Koordinasyon Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada deprem bölgelerinde yargıda sürelerin 2 Mayıs'a kadar durdurulduğunu, şu anda yargıyla ilgili normal sürece geçildiğini söyledi. Deprem soruşturmalarına yönelik bilgi veren Bakan Tunç, depremin ilk anından itibaren sorumlularla ilgili ceza soruşturmaları açıldığını, bir kısım kovuşturmalar açılmaya başlandığını belirtti.
Adaletin en iyi şekilde ortaya çıkacağına, bağımsız, tarafsız yargının en doğru kararı vereceğine inandığını kaydeden Bakan Tunç, deprem soruşturmalarıyla ilgili şu verileri paylaştı:
“Şu anda büyük ölçüde dosyalar bilirkişi incelemelerinde. 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, Hatay'da bu sayı 725. 351 tutuklama gerçekleşmişti bu sayı Hatay'da 91. Adli kontrol kararı deprem bölgesinde 642, Hatay'da 254. 764 diğer tedbir kararlarından 380'i Hatay. Bu kapsamda 118 müteahhit tutuklandı, bunun 26'sı Hatay'da. 192 yapı sorumlusundan 60'ı Hatay'da. 23 yapı sahibinden 3'ü Hatay'da. Cumhuriyet savcılıklarımız titiz şekilde soruşturmaları devam ettiriyorlar. Dosyalar teknik inceleme için, bilirkişi incelemesi için ilgili üniversitelere gönderilmiş durumda. Dosyaların bilirkişi raporlarının savcılıklara intikal etmesi durumunda da tutukluluk süreçleri de yeniden gözden geçirilmeye devam ediyor.”
Hatay'da hasar gören yerlerde incelemelerde bulunduğunu anlatan Bakan Tunç, deprem bölgesinde görev alanlara da teşekkür ederek, “Adalet Bakanlığı olarak önümüze çıkacak hukuki süreçlerle ilgili, şu anda devam eden tespit davaları var. Burada bir yoğunlaşma söz konusu. Bunların süratle sonuçlandırılması gerekiyor. Çünkü tespit davalarının neticesine göre hasar gören binaların yıkılıp yıkılmayacağı ortaya çıkacak. Bu süreci de yakından takip ediyoruz. Bir gecikmeye neden olunmaması noktasında da süreci hassasiyetle takip ediyoruz” diye konuştu.
Depremlerde 231 yargı mensubunun hayatını kaybettiğini de sözlerine ekleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, depremlerde 15 adliyenin, 11 cezaevinin ağır hasar gördüğünü anımsattı. Hatay'da son yıllarda yapılan adalet saraylarının yıkılmadığını, az hasar gören binaların ise kısa sürede onarılarak hizmete alındığını söyleyen Tunç, Hatay'da 248 adliye personeli konutu, Samandağ ilçesinde müstakil adliye binası yapılacağını bildirdi.
Kaynak: adalet.gov.tr
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01