İskenderun/SES
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem bölgesi Hatay'da zarar gören 293 tescilli kültür varlığı üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Ersoy, Antakya kentsel tasarım projesinin de aralarında bulunduğu çok sayıda çalışma için 2,5 milyar lira ödenek ayırdıklarını anlattı.
Bakan Ersoy, bir dizi ziyaret ve toplantı için Hatay'a geldi. Hatay programına Vali Mustafa Masatlı'yı makamında ziyaretle başlayan Ersoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, daha sonra depremde hasar gören Habibi Neccar Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarını inceled.
Hatay Yerel Yönetim ve STK Toplantısı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un başkanlığında Vali Mustafa Masatlı, Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Vali Yardımcıları ve ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri ile dernek ve oda temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirildi. Hatay’ın yeniden ihya, inşa ve imar sürecinde yapılan çalışmalar ve Koruma Amaçlı İmar Planının ele alınıp değerlendirildiği toplantıda, kurumlar arası işbirliğinin de önemine vurgu yapıldı.
Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Ersoy, depremin hemen ardından acil müdahale çalışmalarını gerçekleştirdiklerini, hasar tespit çalışmaları başlattıklarını ve bu kapsamda Afet Kazı Başkanlığı'nı kurduklarını hatırlattı. Ersoy, "Mevcutta 28 cami, 44 mescit, 19 kilise, 200 hamam, 30 han, türbeler, çeşmeler ve kamu binaları olmak üzere toplamda 293 adet tescilli kültür varlığı üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Hatay Müzeleri için acil müdahale uygulamalarını hayata geçirmiştik. Kütüphaneler konusunda da Cemil Meriç, Vali Rahmi Doğan ile Hatay Edebiyat Müze kütüphanelerinin depremde yıkılması nedeniyle şehir müzesinin, Hatay Kent Müze Kütüphanesi olarak yapılmasına karar verdik. Buranın restorasyonu ve tefrişi tamamlanarak hazır hale getirildi" dedi.
Deprem sonrası yapılan bazı düzenlemelere de değinen Bakan Ersoy, Hatay'da bakanlığa ait 368 adet tescilli taşınmaz kültür varlığı için başvuru yapıldığını, 325 adet tecilli taşınmaza proje, 12 adet tescilli taşınmaza da uygulama yardımı yapılmasının kararlaştırıldığını kaydetti. Ersoy, “2023-2024 dönemlerinde toplam 325 adet tescilli taşınmaz kültür varlığına yaklaşık 225 milyon ve 12 adet tescilli taşınmaz kültür varlığına ise 233 milyon uygulama yardımı yapılması kararlaştırıldı. Öte yandan bu yapılardan 8 adedinin restorasyon süreci de bakanlığımızca yürütülüyor" diye konuştu.
Antakya Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı ve Kentsel Tasarım Çalışmaları'nı başlattıklarını hatırlatan Ersoy, bu çerçevede 307 hektarlık planlama alanında tarihi araştırma, alanın doğal yapısı, sosyolojik yapı, arkeolojik araştırma, kentsel hafıza araştırması, mimari doku, yapısal karakteristik özellikleri ve planlama tasarımı olmak üzere 8 ana başlıkta çalışmaların tamamlandığını kaydetti. Ersoy, “Plan dahilinde 307 hektarlık planlama alanı, eski eserler ve eski eserlere uyumlu yeni yapılarla en özgün haline getirilecek" diye konuştu.
Hatay Arkeoloji Müzesi'nin açılışını önümüzdeki yıl yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Bakan Ersoy, Hatay Edebiyat Müze Kütüphanesi Yapım İşinin 2025 yılı Ocak ayında tamamlanacağını belirtti.
Hatay Arkeoloji Müzesinin, çalışmalar tamamlanana kadar geçici süre ile ziyarete kapatıldığını, müze eserlerine erişimin devam ettirilmesi amacıyla Uluslararası Müze Günü kapsamında Hatay Müzesi Müdürlüğü envanterine kayıtlı bazı eserlerin Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde geçici süreyle sergilenmesi kararı aldıklarını ifade eden Bakan Ersoy, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nde düzenlenen 'Antakya'dan Zeugma'ya: Medeniyetler Buluşuyor' adlı sergi 31 Aralık tarihine kadar devam edeceğini hatırlattı.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01