03 Şubat 2024'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Hatay'da düzenlenen Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim töreninde ismi kurada çıkan depremzedeler, aylar geçmesine rağmen TOKİ'den çıkan evlerine taşınmadı
Akın Bodur/İskenderun
İskenderun'un Cebike Mahallesindeki deprem konutlarının yapımı sürüyor. Kura çekiminde ev çıkan depremzedeler, çıkan evlerine geçemediği. Evlerin altyapı, su, elektrik ve internet bağlantısı olmadığını, kura çekimi sonrası bazı kişilerin 'ev anahtarını' aldığı ama anahtarını almayanların da bulunduğunu ifade eden bir depremzede, "Evlerde birçok eksik var. Oturulacak gibi değil. Başvuru üzerine gelip inceleme sonrası eksikleri düzeltilenler oldu ama birçok kişi şikayet edeceği yeri, muhattabını bilmediği için TOKİ'nin depremzedelere vereceği evlerde eksikler giderilemedi" değerlendirmesinde bulundu.
Kurada ev çıkanlar, kirada otururken kira yardımı alamıyor
Hatay Büyükşehir Belediyesinin altyapı ve içme suyu bağlantısını yapmadığını, Toroslar Edaş'ın da elektrik hattını çekmediği için kurada ismi çıkan, anahtarını alan ya da alamayanların o evlerde oturması ya da yaşayabilmesinin mümkün olmadığını anlatan depremzedeler, Evde oturamıyoru, halen kirada kalmaya devam ediyoruz ama AFAD 'kira yardımını kura sonrası' kesti. Kirada oturmayı sürdürüyoruz ama kira yardımı alamıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Ev belli ama ücreti belirsiz
Kura çekiminde TOKİ'den ev çıkan ama evlerini oturamayan depremzedeler, borçlanma miktarını da bilemiyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı imzasıyla 12 Haziran'da başlatılan ve 10 Ağustos'ta sona ereceğini ifade edilen 'açık borçlandırma işlemi' için belirli süre verilirken, kurada ismi çıkıp TOKİ'den ev alması gerekenler borçlanma işlemini yapamıyor.
Gazetemize bilgi veren başka bir depremzede, "Borçlandırma işi için tek yetkili bankanın Ziraat Bankası olduğu belirtiliyor. Bankaya gittiğimizde ise 'bize öyle bir talimat gelmedi' deniliyor. Canlarını, evlerini, eşyalarını yitiren depremzedeler banka banka, kurum kurum dolaşıyor ama doğru bilgi alamıyor. Hatay Valiliği açık borçlanma için 10 Aralık'a kadar süre veriyor ama banka 'bize talimat gelmedi' diyor. Açık borçlanma süresi 12 Haziran'da başladıysa, banka niye işlem yapmıyor? Açık borçlanma süresi bizi kapsamıyor mu? Deprem mağdurlarını resmi kurumlar kirli bilgiyle bunaltıyor. Biz ne yapacağız? Nereye başvuracağız? Bize kim doğru bilgiyi verecek? Güvereceğimiz ve doğru bilgi alacağımız kurum hangisi" diye konuştu.
Sorunlar çözülmüyorsa, kira yardımı ödensin
Bir başka depremzede ise bankayla borçlanma sözleşmesi yapılmadığı için, elektrik, su, internet, doğalgaz aboneliği gibi işlemlerin yapılmasının mümkün olamayacağını ifade ediyor. Aynı depremzede, "Evimiz yıkıldı, yıkılan eve karşılık geçeceğimiz evi parayla bir kez daha satın almamız isteniyor. Bunun yanı sıra TOKİ evini kaça alacağımızı, eve ödemesi gereken ücreti bilemiyoruz. Bu bilinmediği, bankayla sözleşme yapılmadığı için de evlere elektrik ve suyu bağlatılması mümkün değil. DASK yaptırmak da mümkün değil. Bu durumda o evlerde oturmak, yaşamak da imkansız durumda. Kirada oturmaya devam ediyoruz ama kurada TOKİ evi çıktı diye kira yardımı da alamıyoruz. Depremzedeleri çaresiz bıraktılar. Sorunların sözülmesini bekliyoruz. Çözülmeyecek ise de kesilen kira ödemelerinin yeniden ve kesildiği aydan itibaren ödenmesini istiyoruz" diye konuştu.
Valilik, açık borçlanma yapılma süresini açıklamıştı
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 6 Şubat depreminden etkilenen veUmumi Hayata Müessir Afetler Dolayısı ile Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun kapsamında hak sahibi kabul edilen ve yapılan noter kurası ile kendilerine konut çıkan vatandaşların açık borçlandırma işlemlerini 10 Ağustos'a kadar yaptılması gerektiğini açıklamıştı. Uygulamanın ise 12 Haziran'da başladığı bildirilmişti. Açık borçlandırmanın, konut yapılacaklara konut kredisi 20 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Orta hasarlı konutları için onarım yardımı kredisi ise 10 yıl vadeli ve faizsiz olacak. Yeni işyeri yapılacaklar için kredisi yıllık yüzde 4 faizli ve 10 yıl vadeli olarak, 7269 sayılı kanunun 40. maddesine göre borçlandırılacağı ifade edilmişti.
Açık borçlandırma, noter kurasında konut çıkan vatandaşlara
Arsuz'un Çetillik Mahallesi Muhtarlığı, Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve Hatay Vali Yardımcısı Doğukan Mızraklı ile Arsuz Kaymakamvekili ve Belen Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz'ın yazıları üzerine "hak sahipliği açık borçlandırma işlemleri" konusunda hak sahibi depremzedeleri, sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımla bilgilendirdi. Çetillik Mahallesi Muhtarlığının sosyal iletişim sitesinden yapılan bilgilendirme paylaşımında şunlara yer verildi: “06.02.2023 tarihinde ilimizde meydana gelen depremler nedeniyle 7269 sayılı kanun kapsamında hak sahibi kabul edilen ve yapılan noter kurası ile kendilerine konut çıkan vatandaşlarımızın açık borçlandırma işlemlerinin 12 Haziran 2024 – 10 Ağustos 2024 tarihleri arasında yapılması istenmiş olup, 7269 sayılı kanunun 3177 sayılı kanunla değişik 40. maddesine göre 60 günlük yasal sürede borçlandırma işlemlerini yapmayan hak sahiplerinin, hak sahipliklerinin iptal edilmesi gerektiğinden; kurada konut çıkan hak sahiplerine borçlandırma işlemleri hakkında mahallinde yerel basın ,internet , SMS, tebligat vb. yollarla duyuru yapılarak verilecek 60 günlük yasal süreden haberdar olmalarının sağlanması ve yazı ekindeki ilan metninin Muhtarlıklarınız ilan panosunda ilan edilmesi gerekmektedir.Üst yazı ve ekleri İlan Metni gönderilmiştir.”
10114,59%0,56
34,94% 0,16
36,69% 0,20
2989,55% -0,54
4844,33% -0,71