CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, 'standart dışı' beton ve beton demirinin hangi inşaatlarda kullanıldığının tespit edilmesi gerektiğini belirtti.
Hatay'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğünün 'yapı malzemesi ürenen' firmalara ilişkin yaptığı denetimlerde, 'usule aykırı' ve 'standart dışı' beton ve beton demir üretimi yapan 50'ye yakın firmaya kesilen cezalar olduğununu anımsatan CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, o firmalar kapatılmasını istedi. 'Usule aykırı' ve 'standart dışı' beton ve beton demir üretimi firmaların, ürettiği o 'standart dışı' beton ve beton demirinin hangi inşaatlarda kullanıldığının tespit edilmesini gerektiğini ifade eden Derin, "Deprem bölgesinde bu hassasiyet gösterilmeli, o firmalar kapanmalıdır. Geçmişte, sorumluluğu ve sorunlu olanlar tespit edilmiş, firmalar da kapatılmıştır. 'Usule aykırı' ve 'standart dışı' beton ve beton demir üretimini firmaların o malzemeleri verdiği yerler tespit edilip, yıkılabilir. Bakanlığın bu konuda emsal kararı var" diye konuştu.
"SES gazetesi ve standart dışı malzemeleri üreten firmalara ceza verildiğinin haberi yazan gazetemizin yazı işleri müdürü Saadet Berkyürek'e teşekkür eden Derin, "Hatay'ın tüm ilçelerinde bu firmaların usule ve standartlara aykırı üretim yapmaları nedeni ile cezai işlem uygulanmış ise de bu firmaların faaliyetlerine devam edip etmediği, faaliyetine devam ediyor ise bu firmaların standartlara uygun üretim yapıp yapmadıkları ise hala muallaktır. En önemlisi ise bu cezai işlemlere konu standart dışı üretim nedeni ile üretilen beton, demir gibi inşaatların temel malzemelerinin hangi inşaatlarda kullanıldığı, TOKİ'lerde, yerinde dönüşüm veya rezerv alanlarda kullanılıp kullanılmadığı, kullanılmış ise bu inşaatlara yönelik hangi önlemlerin ve yaptırımların uygulandığı belirsizdir. Hatay, yaşanılan depremde en fazla hasara uğrayan bir il olması ve bu depremlerin ise bilimsel olarak son olmayacağı dikkate alındığında standart dışı üretim ile yapılan inşaatlarda yeni faciaları yaşanması kaçınılmazdır" dedi.
Akın Bodur/İskenderun
6 Şubat depremlerinde en ağır tablonun yaşandığı Hatay'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğünün 'yapı malzemesi ürenen' firmalara ilişkin yaptığı denetimlerde, 'usule aykırı' ve 'standart dışı' beton ve beton demir üretimi yapan 50'ye yakın firmaya kesilen cezalar olduğununu anımsatan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin, "Bu yetmez, o firmalar kapatılmalı" dedi.
'Usule aykırı' ve 'standart dışı' beton ve beton demir üretimi firmaların, ürettiği o 'standart dışı' beton ve beton demirinin hangi inşaatlarda kullanıldığının tespit edilmesini gerektiğini belirten Hüseyin Derin, "Deprem bölgesinde bu hassasiyet gösterilmelidir. O firmalar kapanmalıdır. Geçmişte, sorumluluğu olanlar ve sorunlu binalar tespit edilmiş, firmalar da kapatılmıştır. 'Usule aykırı' ve 'standart dışı' beton ve beton demir üretimini firmaların o malzemeleri verdiği yerler tespit edilip, yıkılabilir. Bakanlığın bu konuda emsal kararı var" değerlendirmesini yaptı.
Cezai işlemin dayanağı; beton kalitesinin düşüklüğü, standartlara aykırı oluşu
İskenderun Belediye Meclisi üyeleri, parti yöneticileri ve kadın kolları ile birlikte partisinin ilçe binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, deprem bölgesi Hatay'da yapımı süren inşaatlara yapı malzemesi üreten firmalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğünün verdiği cezaları anımsattı. Derin, "06.02.2023 tarihli bir depremi yaşayan ve bu depremin son deprem olmayacağının bilimsel olarak ortada olduğu Hatay ili genelinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yapmış olduğu denetimlerle anladığımız yapı malzemesi üreten firmalara ilişkin kesilen cezalar olduğunu söyleyebiliriz. Bu cezalar, İskenderun'da faaliyet gösteren SES Gazetesi'nin, 31/10/2024 ve 05/12/2024 tarihli Saadet Berkyürek'in yapmış olduğu haberlere de yansımıştır. Gerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığının denetimleri sonucunda oluşturduğu ve gerekse de gazetelere yansıyan haberlerde özellikle Hatay ilinde faaliyet gösteren 50'ye yakın yapı malzeme firmalarının (beton santrallerinin, yapı çeliği firmalarının ve inşaat üzerine faaliyette bulunan diğer firmaların) usule aykırı ve standart dışı 'beton' ve 'demir üretimi'başta olmak üzere inşaat malzemelerinin üretilerek piyasaya arz etmesi nedeni ile tutanak tanzim edilip cezai işlem yapıldığı aşikardır. Cezai işlemlerin dayanağı ise genel olarak beton kalitesinin düşüklüğü, standartlara aykırı oluşu, yapı çeliğinin (inşaatta kullanılan nevrürlü demir) karbon dengesinin sağlanmaması nedeni ile dayanaksız ve kırılgan olması gibi standart dışı üretilmelerdir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çalışanlarına, yapmış olduğu bu denetimlerden dolayı teşekkürlerimizi bildiriyoruz. 2024 yılı içerisinde yapmış olduğu bu denetimler sonucunda Hatay ilinde bizim tespit ettiğimiz 50'ye yakın firma bulunmaktadır" diye konuştu.
“Konunun takipçisi olacağımızı buradan duyuruyoruz”
CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hatay'ın tüm ilçelerinde bu firmaların usule ve standartlara aykırı üretim yapmaları nedeni ile cezai işlem uygulanmış ise de bu firmaların faaliyetlerine devam edip etmediği, faaliyetine devam ediyor ise bu firmaların standartlara uygun üretim yapıp yapmadıkları ise hala muallaktır. En önemlisi ise bu cezai işlemlere konu standart dışı üretim nedeni ile üretilen beton, demir gibi inşaatların temel malzemelerinin hangi inşaatlarda kullanıldığı, TOKİ'lerde, yerinde dönüşüm veya rezerv alanlarda kullanılıp kullanılmadığı, kullanılmış ise bu inşaatlara yönelik hangi önlemlerin ve yaptırımların uygulandığı belirsizdir. Hatay, yaşanılan depremde en fazla hasara uğrayan bir il olması ve bu depremlerin ise bilimsel olarak son olmayacağı dikkate alındığında standart dışı üretim ile yapılan inşaatlarda yeni faciaları yaşanması kaçınılmazdır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bu firmalar başta olmak üzere tüm süreci titizlikle takip etmesini ve gerekir ise bu hususta ciddi yaptırımlar uygulamasını, standart dışı malzemelerin kullanıldığı inşaatların yıkılmasını aksi halde yeni bir depremde bunların can ve mal kaybı olarak Hatay halkına acı şekilde sonuçlar yaşatacağını buradan duyuruyoruz. Hatay'ın ilçelerinde yapılan başta TOKİ olmak üzere yerinden dönüşüm ve rezerv alanlarındaki kontrollerin yaşadığımız depremden ders çıkararak bir an evvel titizlikle yapılmasını ve halkımıza düzgün, sağlam ve depreme dayanıklı binaların teslim edilmesini istiyoruz. Bu konunun da takipçisi olacağımızı buradan halkımıza duyuruyoruz."
SES'e teşekkür
Basın toplantısında, İskenderun CHP ilçe yönetimi adına konuşan Derin, "SES gazetesinden Saadet Berkyürek hanımefendiye, yapmış olduğu araştırmacı haberi ve duyarlılığı nedeni ile özellikle teşekkürlerimi bir borç bilirim" dedi.
9949,01%0,33
35,14% -0,18
36,64% 0,02
2979,61% 0,57
4794,85% -0,07